måndag 13 november 2017

Film fashion

Hallwylska museet i Stockholm slår upp dörrarna för utställningen Bergman på modet om kostymkonst, scenografi och hantverk ur regissörens digra teater- och filmproduktion. Missa inte!
Bergman på modet

Regissören Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år och uppmärksammas, bland mycket annat, i en utställning på Hallwylska museet i Stockholm. 

Det mäktiga privatpalatset, byggt av Walther och Wilhelmina von Hallwyl 1898, är den alldeles perfekta miljön för att visa utvalda kostymer, skisser och scenografi ur världsregissörens teater- och filmproduktion. 

Utställningen fokuserar i stort på just den borgerliga tidsandan som   vi alla såväl känner från filmer som Fanny och Alexander, Den goda viljan och Viskningar och rop

Men även kostym ur teaterstycken som Och alla dessa kvinnor och filmerna Sommarnattens leende och Smultronstället visas i all sin glans. 

Bakom utställningsidé och scenografin står Anna Bergman, själv scenograf och släkt med regissören samt Nils Harning, lärare vid Stockholms dramatiska högskola. 

I hela sju år har paret arbetat med att dokumentera kläder, skisser och material ur Bergmans produktion. Ett pionjärarbete och kulturinsats eftersom inget sammanställts tidigare. 

Det är vackert, intressant och även lite vemodigt att vandra runt i den fina utställningen. 

Vackert just för att dräkterna är alldeles underbara, intressant då bilden av Bergmankvinnan kliver fram i olika, starka karaktärer och vemodigt då vi påminns om fantastiska skådespelare som för alltid lämnat filmduk och tiljor. 

Ateljéarbete, skickligt hantverk och kvalitet möter i utställningens kostymparad. Men ofta är materialen inte alldeles äkta, tvärtom är påfallande många sydda i syntet, något som modejournalisten Lotta Lewenhaupt, redaktör för utställningskatalogen, upptäckt. 

Modeaspekten finns med i boken Bergman på modet, med texter av Anna Bergman och Nils Harning. 

Utställningen pågår fram till 18 mars 2018 - missa den inte! 

Lite tittgodis...
   
Lady in red - Eva Dahlbeck alldeles strålande i filmen Sommarnattens leende (1955) med manus och regi av Ingmar Bergman.
Legendariska scenografen Mago ligger bakom många av Bergmans vackert klädda kvinnor på filmduk och teaterscen.
Vackra detaljer i 1800-talets borgerliga kvinnokläder. 

Omsorg om varenda liten detalj, och även om materialet är syntetiskt siden så skimrar det fint. 

Vackra veck i fållen på Eva Dahlbecks klänning som även lyser på utställningens affisch. 
Ljusa, milda syrenlila toner bars genomgående i Fanny och Alexander av fantastiska Gun Wållgren som spelade Helena Ekdahl, matriark i teaterfamiljen Ekdahl. 
              hallwylskamuseet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar