lördag 19 augusti 2017

Projekt med objekt

Dagens pryl. Minimalism signerad Tom Dixon ur nya kollektionen Bump som premiärvisas på mässan Maison & Objet i Paris i september.

Detaljrik trend

Varumärkesbyggandet i inredningsvärlden baseras alltmer kring större projekt - och de små, små detaljerna. 

Kända designers utformar inredning till lyxiga bostäder och hotell och lanserar själva kollektioner med mindre inredningsdetaljer. 

Varumärket hålls levande och blir ständigt tillgängligt med småprylar för bredare grupper av inredningskonsumenter - och lyxiga, nybyggda bostadsrätter lockar köpare med designinredda kök och badrum.

I mejlflödet fångar bloggen upp nya Bump från brittiska formgivaren Tom Dixon, en kollektion inredningsdetaljer som premiärvisas på inredningsmässan Maison & Objet i september. 

Bump är enligt den smått pretentiösa programförklaringen en "minimalistisk serie av borosilikatkärl avsedda att fungera som instrument i den rituella och alkemiska processen kring dryck och blomsterarrangemang..."  

Produkter i värmetåligt glas för att brygga te och arrangera blommor med andra ord. 

Men visst gillar bloggen de mjuka formerna och kombinationen av det grå- och lilafärgade glaset i vasen Bump, fint helt enkelt! 

På samma tema - inredningsdetaljer - är det under kommande pressvecka i Stockholm världspremiär för schweiziska inredningsföretaget Vitras nya Accessories Collection

Vitra är kända för möbler från formgivare som Verner Panton och Jean Prouvé och har Europalicens för tillverkning av Ray och Charles Eames möbler.

Den nya kollektionen inredningsdetaljer förhandsvisar en liten elefant i böjt trälaminat, lite i samma stil som Kaj Bojesens trädjur.  

Välkända och omtyckta produkter som sätter varumärket på plats hos designtörstande inredningskonsumenter. 


Fel formgivare

Inredningsjätten Vitra har även tidigare arbetat med accessoartemat i lanseringen av Eames House Bird, den svarta kråkfågeln som blivit en stylistfavorit. 

Fågel presenteras av Vitras återförsäljare som formgiven av paret Eames, vilket dock verkar stämma illa med verkligheten. 

Fågeln är ett replikat av en svartmålad träfågel som Ray och Charles Eames troligen köpte under en resa i Appalacherna. 

Eamsarna var enligt uppgift intresserade av genuint hantverk och den enkla träfågeln med metallben blev parets personliga favorit. 

Flitigt fotograferad på bilder i designduons ikoniska hem i Pacific Palisades i Los Angeles och även nyttjad som tittgodis i reklamkampanjer för Eames möbler på 50-talet. 

Men - det är inte ett objekt formgivet av Ray och Charles Eames som Vitra idag saluför, utan en kopia på americana, unikt amerikanskt hantverk med folklorerötter. 

Upphovsmannen till den snidade träfågeln är med största sannolikhet Charles Perdew, flera av hans fina fåglar är eftertraktade på auktioner. 

Formex i faggorna

I nästa vecka drar Formexmässan igång i Stockholm och det är pressvisningar på höstens inredningsnyheter, stay tuned!

PS

Bloggen har i tidigare inlägg uppmärksammat kommunikationen kring Eames House Bird, se inlägg Pippi på Eames

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar