söndag 2 oktober 2016

Ljusspel med Moody Grey

Septembersolen lyser in från sydöst på vardagsrummets nymålade väggar. Nyansen heter Moody Grey no 40 från Designers Guild.
FÄRDIGMÅLAT!

Ny färgburk öppnad och i den soliga septembersöndagen står nu hela vardagsrummet färdigmålat i en skön matt grå nyans på väggarna. 

Husets kombinerade teve- och matsal fick en helt ny karaktär. Den grå färgen skapade en helt ny rumslighet där tak, lister, dörrar och fönster lyfts fram och markerats. 

Men det allra bästa är den matta grå färgens ljusspelande nyanser...
Sköna fåtöljer, stor bildskärm och fina målningar mot väggarna nymålade i nyans no 40 Moody Grey från Designers Guild. 

Övre tavlan är en olja på linneduk med Parismotiv, målad av konstnären A Björkman 1938. De två undre två favoriter skapade av konstnären Paul Engdahl, där han målat i olja på pannå. Nu fick de en helt ny arena mot den gråmålade väggen. Vita fåtöljer från B&D Design, liten antik barnstol från England. 
Den rumsavdelande väggbalken lyfts fram av den grå färgen som speglar ljuset i rummet från tidig morgon i öst till solnedgång i väst. Kelim från Bargi mattor, glasbord och stol uppfixade loppisfynd, liten vit fåtölj Ikea. Tevebänk Artic från Voice. Vita hissgardiner, Åhlens.

Ljus från sydväst över rummets andra del. Antikt skåp i ek med kinesiska ingefärskrukor och elefant, signerade Vicke Lindstrand/Uppsala-Ekeby. Bordet har en stor extraskiva som målats med nyans Plummett/Farrow & Ball. Övriga möbler är second-hand och målades i gustavianskt grått i samband med en tidigare flytt.
Ekskåpet fick även det en helt annan karaktär mot de gråmålade väggarna. Karmstolen i börjträ är en gammal Ikeamodell som målats i gustavianskt grått. 

Frösamlingar efter en rekordsommar i pokal och vaser av klarglas. Fina skuggor på vardagsrummets nymålade väggar när septembersolen lyser in. 
Ljusspel mitt på dagen när skuggor fallen in från fönster i sydväst. Joels finas lilla koltrastteckning och hylla i järnsmide, inköpt second-hand och uppfixad (se etikett Renovera mera).  
Nymålad vägg i matt färg möter ljusets Kelvineffekt och skapar skuggspel i husets nymålade rum. Den matta väggfärgen från Designers Guild täckte alldeles utmärkt redan vid en första strykning och vi strök väggarna två gånger för det färdiga resultatet. 
Tips!
Att välja färg eller tapet till väggarna skapar en helt annan karaktär till bostadens rum. 
Tak, väggar, lister och dörrar lyfts fram och rummet upplevs som större, även om väggarna blir mörka. 
Målning och tapetsering är idag enkla medel att förnya, men se till att göra ett bra underarbete. Maskera noga och ta projekten i etapper. 
Välj en matt väggfärg, det finns många bra leverantörer som brittiska Farrow & Ball och Designers Guild, eller norska Jotun och svenska Alcro som alla har mängder av sköna nyanser att välja. 
Vardagsrummet målades med en matt emulsion i nyans No 40 Moody Grey från Designers Guild. Härlig att rolla på och täckte fint redan efter första lagret. Vi strök väggarna två gånger för det färdiga resultatet.
Kika under Renovera mera hur vi gjorde ett nytt gästrum i huset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar