söndag 21 augusti 2016

Kähler´s keramik

Mjuka räfflor i Kählers vaskollektion nu i höstens nya färg plommon, så fint!
Arvet efter Hammershøi

Först ut med pressvisningar är danska keramikföretaget Kähler som sympatiskt nog bjuder in till presentation en av augustis första arbetsveckor. 

Ett bra möte där det finns tid att prata kring arv, historia, design, produktion, dåtid och nutid, företagsbygge - och allt däremellan. 

Det som för en skrivande journalist är så mycket mer intressant än det ständiga ytrapporterande som sköljer över oss i alltför många instagram och bloggflöden...så ett inledande tack till Kählers smarta mediahantering.

Trio i miniformat, här även nya färgen petrol.
Keramikföretaget Kähler grundades 1839 och baserade sig från start på designsamarbeten. Själv kom jag i kontakt med Kähler via auktionsbranschen, men framförallt när jag i ett boksamarbete lärde känna danske blomsterkonstnären, inspiratören och kreatören Peter Ødegaard som äger en alldeles underbar samling äldre Kählerkeramik. 

Kähler är som företag ett utmärkt exempel på hur arv och tradition varsamt och ansvarsfullt kan ledas vidare in i nya tider och mot nya målgrupper. 

Allt med bibehållen omsorg om kvalitet, design och hantverk och utan att snegla på kortsiktiga modenycker.


Kählers fina stengodsserien Ombria, formgiven av Anders Arhøj, med bland annat tallrikar, skålar, vaser och ljushållare kommer i ny dramatisk åskblå glasering. 

I början av 1900-talet inledde Kähler ett samarbete med konstnären Svend Hammershøi som skapade den räfflade keramik som i vår tid är ett av keramikföretagets allra bästa signum. 

Ljushållare i två varianter, tallrik som även går att fästa på väggen samt vas ur Kählers kollektion för höst 2016.
Svend Hammershøi gjorde gärna gigantiska objekt, enorma keramikvaser som i sig var ett bevis för hantverksskickligheten i Kählers verkstad. 

Sedan några år möter Hammershøis räfflade keramik och mjuka, balanserade former i formgivaren Hans-Christian Bauers skickliga nytolkning. Objekt som matservis, vaser, ljusstakar och skålar lanseras i nya färger och format. 

Bland höstens nyheter finns Kählers räfflor i nya färgerna plommon och petrol som alldeles utmärkt matchar tidigare lanserade pastellnyanser i kollektionerna.


Modedesignern Stine Goyas nya samarbete med Kähler resultade i härliga serien Fiora med vaser och krukor och enskilda unikat. Allt i Kählers anda och hantverksskicklighet.
Vid pressvisningen visades även övriga nyheter, en vidareutveckling av serien Omaggio med vaser i tonat glas och räfflad dekor, samt nya former av ljushus, juldekorationer och en alldeles underbara limiterad serie golvvaser, ett samarbete med danska modedesignern Stine Goya. 


Skål på fot och väggtallrik, design Stine Goya för Kähler AW16. 


                      kahlerdesign.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar