torsdag 27 oktober 2011

Häng gardinen i snöre!

Grå linnelängder äntligen på plats. Matta Bargi, hissgardin Åhléns, tavellist Ikea och gråmålade småbord från loppis.
Första tiden i nya huset njöt bloggen av tomma ytor, få möbler och vita enkla hissgardiner i varje fönster. Månaderna gick, möblerna blev alltfler - men på gardinfronten intet nytt...

Så efter drygt fyra år var det äntligen dags för hellånga gardinlängder att göra entré i vardagsrummet. Bloggen plockade fram en gammal favorit för själva upphängningen, nämligen den lika väl beprövade som enkla varianten att knyta upp gardinen med snören på en målad rundstav.... plättlätt är ordet!

Linnestrukturen silar fint dagsljus och höstsol. 
Vi köpte linne i metervara och tvättade för rätt struktur i textilen. Fållade kanterna och vek ner cirka två centimeter i överkant. Här sydde vi även fast dubbelt hampasnöre med cirka 15 centimeters mellanrum. Snöret knöts samman till öglor, enkla att trä över rundstaven.
Knyt öglor av hampasnöret och trä över rundstaven. 
När gardinerna var klara upptill provhängde vi innan vi fållade för att få till rätt längd. Se till att gardinen inte blir för kort, utan att de färdigfållade längderna släpar något i golvet.
Färdigfållat och fint i vardagsrummet. 
Linnetyget köpte vi hos Ohlssons tyger för 129 kronor på dubbel bredd. Vid mängdköp över fyra meter blir priset 99:-/metern. Rundstaven har en diameter på 21 mm och kostade 25 kr/meter hos Byggvaruhuset. Rundstaven lackade vi grå och la i enkla fästen från Beslagsspecialisten.

1 kommentar:

  1. Åh så bra det blev! jag tänkte inte att de skulle släppa igenom så mycket ljus, det var ju väldigt fint.

    SvaraRadera