tisdag 14 juni 2011

New York, New York!

Någonstans i bråten sitter den kvinnliga stjärnan uppstajlat tilltufsad.
New York är stan´ där du en tidig morgon kliver ut från hotellet och hamnar rakt in i en filminspelning. I stort sett varje dag filmas eller fotograferas det någonstans i den stora staden.

Kanske var det ett terrordåd som skulle illustreras, eller en explosion - men teamet hade lyckats göra scenen obehagligt verklighetstrogen på den avspärrade gatan.

Nästa kvarter möter Broadway och dagens strövtåg börjar med en promenad längs hela den långa avenyn. Vi slinker in på ABC Carpet, härligt inredningshus med fina skyltfönster och inspierande miljöer. Här möter det gröna tema som lyfter hela stan´ i en sorts kollektiv Urban County feeling.

The Farm of the Future - uttrycket myntades redan för flera år sedan av trendanalytikerna Li Edelkoort för den stora trend som speglar längtan efter kvalitet, hantverk, närproducerat, ekologiska varor hos en allt större grupp medvetna konsumenter som svänger om till en grön livsstil.

Grön inspiration hos ABC Carpet & Home/Broadway NYC.
ABC Carpet har legat på Broadway sedan 1897 och är ett av världens mest välsorterade varuhus för mattor och textilier. Tvärs över avenyn ligger inredningshuset ABC Carpet and Home med designsortiment och mycket härlig inspiration i fina miljöer.

                                     Kika in på www.abccarpet.com och www.abchome.com
Fint stilleben i syrenlila och grönt/ABC Carpet & Home/New York. 
Längre ner möter Union Square med Manhattans äldsta marknad. Här började de tidigaste immigranterna att sälja sina varor och grönsaker. I dag är det en välbesökt och omtyckt marknad där det ekologiska och närodlade är mer regel än undantag.

En Bondens marknad i original i  ett hörn av den stora världsstaden. Mysigt att bara flanera runt, möta folklivet, smaka smoothies och njuta av en skön, familjär atmosfär. 
Bondens marknad på Manhattans Union Square. 
Närodlad sallad till lördagslunchen. 
Bakom grinden döljer sig en liten miniträdgård, skapad av entusiaster i nätverket Green Towns. I stället för en trist skräpig plätt mellan två huskroppar, ett tillhåll för missbrukare finns en liten oas. En grön mötesplats i form av en liten minipark.

För skötseln står människor i kvarteret som tilllsammans vårdar och värnar sitt gröna rum. Green Towns fyller en social funktion för barn och vuxna även i New Yorks mer  utsatta områden och är ytterligare ett exempel på Urban Farming och en ny grön våg i storstäderna.  

Hope Garden, ett New York-exempel på nätverket Green Towns i USA.
Vi når slutet på Broadway och fortsätter till fots över Williamsburgh Bridge, den gamla stålbron över till Brooklyn. Här dundrar tågen fram och här joggar och cyklar newyork-borna fram och åter på gångbanorna. En härlig, lång och skön väg som bjuder på fin utsikt över stad och  vatten.
Mot Williamsburg...!

Utsikt från en bro.
Williamsburg är som ett i stora delar oexploterat Södermalm. Eller ett svenskt södermalmskt Sofo under bildande kanske. Inte fullt så yuppiefierat och hypat, utan i stora delar sådär lite lagom hippt. Här händer saker, men lite lagom bohemchic takt.

Ett mysigt ställe är Juliette, en franskinspirerad bistro med takservering. Härifrån kan man speja ut över en levande stadsdel, där urinvånare blandas med medvetna nyinflyttade barnfamiljer, konstnärer och  it-folk.
Takspaning hos Juliette. 
Bedford Avenue och Metropolitan Avenue är gator i hippa Williamsburg där hörnet Bedford Avenue/North 7th Street utgör någon sorts nav.
Visst vilar något alternativt över Williamsburg i Brooklyn. 
Längre bort, till höger när man kommer över Williamsburgh Bridge, ligger de chassidiska judarnas bostadsområden och nere vid vattnet vid 6th Street möter nybyggda hus och en matmarknad - ekologisk, sure thing. Smorgasburg heter den visst...!

Mobil odling i Williamsburgs matmarknad. 

Såhär kan det också se ut i hippa stadsdelen i Brooklyn. 

Som sagt - The Farm of The Future...
Vi kollar in parklivet och konstaterar att just trubbnosingar är newyork-bornas bästa fyrbenta kamrater.

Mopsliv i storstad. 
Williamsburgpromenaden avslutas med lite shopping. Såklart med grön inspiration. De här fina fröpåsarna köpte bloggen i en liten mysig järnaffär på Bedford Avenue.

Fina fröer för försommarsådd. 
                                Bloggen återkommer med fler tips från New York - missa oss inte! 

1 kommentar:

  1. Snygga bilder! Kul med en så internationell blogg!

    SvaraRadera