måndag 25 april 2011

Moroso och mer...

ButtonDown Collection, design Edward van Vliet/Moroso 2011. 
Morosos monter på Milanomässan är ett årligt måste. Som kreativ ledare styr designern Patricia Uquiola styvt över företagets formsatsningar och de senaste åren är det i Morosos monter vi sett åtskilliga designprimörer som vuxit till starka kommersiella trender. De infärgade slitna mattorna är bara ett av mågna exempel..

Mer återhållsamt i utbudet i år konstaterar bloggen, men vi blir inte besvikna. Här är några exempel på säker form från Moroso...

Klara Collection, design Patricia Urquiola/Moroso 2011. 
Runda former, tydlig taktil textil och ljust trä i soffan, signerad Patricia Urquiola. Produktionen från designesset omfattar också soffan Gentry som dyker upp i lika olika varianter....
Så snyggt! Gentry Sofa, design Patricia Urquiola/Moroso 2011.


Gentry Sofa, design Patricia Urquiola/Moroso 2011. 

Den vita Gentrysoffan i hörnmodell kvalade in som en personlig favorit. Smäcker, snygg, sittvänlig och med struktur i den vita klädseln! Bloggen möblerade raskt in soffan i det egna vardagsrummet, drömma kostar ju inget...

En höjdare under designveckan var utställningen Yii på designmuseet Triennale. Här visades en utställning av unga taiwanesiska formgivare och hantverkare. Bakom utställningen ligger Taiwan Craft Research Institute som med statliga pengar för ut unikt lokalt hantverk, design och innovation från Taiwan.

Kika bara på det här...

Loop Chair, design Idee Liu, hantverkare Kao-ming Chen.
Stolen heter Loop Chair, materialet är bambu och inspirationen kommer från gamla kinesiska bokrullar. På tusentalet före vår tideräkning tar sin början, användes bambu för att göra böcker som tätt, tätt rullades Stolen är på modernt vis stapelbar.
Bubble Sofa, designer Yu-Jul Chou, hantverkare Su-jen Su. 
Soffan Bubble är tillverkad av 732 sammanfogade bollar av flätad bambu. Flätad bambu är det vanligaste hantverket i Kina. Bambubollar används till förvaring, men också som syrseburar.

Syrsor  var fram till för några decennier sedan vanliga husdjur i Kina. Syrseförsäljare balanserade
enorma fång av syrseburar på sina cyklar och det var ett öronbedövande larm när de sjöng i sina små flätade fängelser.
Lantern, design Tong Ho, hantverkare Tsun-jen Lee. 
Modern LED-teknik och urgammal form i skön kombination. Lyktan i glas och bambu har ett uppladdningsbart fäste. Först när lampan är tänd framträder den fina fjärilen, precis som på riktigt!

Plastic Ceramic, designer Pii Wu, hantverkare Tsun-jen Lee. 
Plastic Ceramic heter serien, skapad i äggskalstunn porslin med inspiration från moderna tiders snabbmatsförpackningar i plast. Ett av många exempel på trompe l´oeil modet där ögat luras att se något som inte finns där. Eller något helt annat...
Fantastiskt fint objekt i serien Plastic Ceramic. 

LaSella, design Chiara Caberlon & Ermanno Caroppi/Fornasarig 2011.
Fornasarig är ett av Italiens äldsta möbelföretag, grundat redan 1878 av två bröder Fornasarig. I dag är de  ett av få företag som enbart tillverkar för offentlig miljö. Men vi är rätt säkra på att en och annan schysst produkt nog skulle platsa i ett modernt boende.

Det är också företagets tanke när Fornasarig i Milano 2011 för första gången siktar in sig mot en ny privat målgrupp.
Sidobord Kite, Design Shin Azumi/Fornasarig 2011.

Stolar ur serien Taki/Fornasarig 2011. 
Stol Wolfgang, design Luca Nichetto/Fornasarig 2011. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar