måndag 27 september 2010

Ljuset från Åhus

Fina fyndet Pyrola, design Hannelore Dreutler 1965, Ateljé Lyktan.
Höstmörkret sätter fokus på ljuset i huset. Spännande, vackra och roliga lampor och armaturer går faktiskt fortfarande att fynda second-hand. Bloggens bästa lampfynd är den här fina 1960-talslampan som vi köpt på loppis för 80 kronor!
Vid närmare besiktning visade det sig att lampan var ett original från Ateljé Lyktan i Åhus. En alldels äkta Pyrola, design Hannelore Dreutler med tillverkningsår 1965.

Om denna fina modell och många, många fler går att läsa i den härliga boken om Ateljé Lyktan (Arvinius förlag) som utkom förra året.

Författaren Johan Jansson berättar roligt och personligt om historiken, människorna och modellerna i kvalitetsföretaget, som sedan starten 1934 legat i framkant när det gäller formgivning av belysning för svenska hem.
Härlig historik kring ljuset från Åhus. 
 Ljuset ska vara vitt och lysa fritt, menade Hans Bergström, grundare av Ateljé Lyktan. Och bloggen kan bara hålla med - precis så är det. Devisen är också titeln på boken som i ett generöst bildmaterial presenterar miljöer och modeller på hundratals härliga lampor.
En god investering för ljusa idéer och designhistoria. 
Efter vårt Pyrola-fynd fick bloggen blodad tand. Inte en loppislada eller prylbod lämnas numera till sitt öde utan en grundlig genomgång i vår jakt på cool belysning.

Och skam den som ger sig, här är några vita, ljusa fynd...

Vitt munblåst glas i klassisk pendelhängd lampa från loppis. 
Två fina fynd är de klassiska pendellamporna med vitmetallstativ och glob i munblåst vitt glas. Modellen var vanlig i olika varianter under 40- och 60-talen och även en bit in på 60-talet mötte särskilt de vita runda glaslamporna i bland annat skolsalar.

Lampan ovan kostade 100 kronor. Vi fick lämna in den till reparatör för ny elledning och stickkontakt. Totalt kostade lampan 245 kronor.
Stålstativ och en glänsande vit glasglob är en lampkändis. 
Stativet till den här lampan låg bland en massa bråte i en loppislåda. Vi letade länge innan vi hittade den stora, fina munblåsta globen som visade sig ha exakt de rätta måtten för att passa i fästet! Stor lycka.

Stativet kostade 75 kronor och den stora fina globen fick vi betala 25 kronor för.

Visst är det vackert med en vit blank glasglob.
OBS! Vänd dig alltid till en fackman med äldre armatur för bedömning och reparation. Äldre ledningar och kontakter ska ovillkorligen bytas ut!

1 kommentar:

  1. Åh, Åhus-lampan är verkligen fin. Jag är mycket förtjust i vita lampor.

    SvaraRadera