lördag 18 februari 2023

Forza Milano Unica!


Textilmässan Milano Unica välkomnar till visning av SS24. 

                        Temat var Superpower...

...när den italienska textilmässan Milano Unica i januari slog upp portarna till utställningshallarna i Rho. På podier, utställningar och i mässmontrar visades textilt mode för Vår/Sommar 2024. 

Mässan, som nu arrangerades för 36:e gången, lockade 475 toppföretag, främst från Italien, men även utställare från Europa samt Japan och Korea. Fokus var tre trender, alla inom temat power, överskådligt presenterade på textilbord och i utställningar. 

Fyra hallar under glastaket i Rho Fiera fylldes med utställare och besökare under tre hektiska mässdagar. 

De italienska textilproducenterna har klarat sig bra trots pandemiåren. Siffror från Confindustria Mode Research Center visar såväl ökad försäljning som export av Made-in-Italy modetextilier (ull, bomull, linne, silke och stickat). 

I fjol noterade företagen en total försälning runt 8,1 miljarder euro, vilket är en ökning med drygt 32 procent mot föregående år. Exporten uppgick till närmare 4,6 miljarder euro, även det en ökning med nästan 32 procent. 

Siffror är en sak, hög kvalitet i material, tillverkning, mönsterbild en annan. För modeföretag i övre prissegment har Milano Unica sedan starten varit en inköpsplattform präglad av kvalitet och tradition. 

Mässan i månadsskiftet januari/februari i år var inget undantag utan en verklig boost i färg, fibrer, mönster, kvalitet och innovation.

Trångt runt textilborden där utställande företags textila mode presenterades i tre starka teman. Här är det färgstarka temat Power of Action som visas.  

Milano Unicas övergripande tema Superpower samlar utställande företags textilier i tre grupper inför säsongen Vår/Sommar 2024; Det handlar om kraften hos tankar, handling och känslor. En väl avvägd färgkarta ackompanjerar varje enskilt tema (se bild i slutet av inlägget).

Enkelt sammanfattat kommer vi att se en fortsatt färgtrend där såväl bruna och brända toner samsas med pasteller och starka accenter som purpur och korall. 

Metallblänk och pärlemor kommer tillbaka rejält tillsammans med genombrutna detaljer, makrame och jaquard, spets, broderat och faktiskt fortsatt även vaddstickat.  

Kika på milanounica.it under Tendenze för mer info kring färger & trender för SS/24. 

Här är ett montersvep från mässan..!  

Mönster med blommor, ränder och geometriska effekter i varmt orange, gult och starkt rosa. 

Shirt Avenue samlar utställare specialiserade på textilier för skjorttillverkning. Modemässiga mönster, ränder, färger för kommande säsonger, fint presenterade i särskilda teman och utställningar.   

Den här böljande kjolen sammanfattar fint vad vi kan vänta kring akvarellfärger, skimrande effekter och pärlemorblänk i vår och sommarmodet 2024.  

TAM, Tessile Abbigliamento Moda är ett tekniskt textilinstitut för utbildning inom mode och innovation. Skolan är baserad i textilstaden Biella i norra Italien och är en EU-finansierad utbildning.

Skolans rektor Silvia Moglia står bredvid ett exempel på elevernas design. Kappan är tillverkad av Econyl, ett material som till 100% består av plast från havet. Modellen, som har avtagbara ärmar och nederdel blir multifuntionell som vädertåligt ytterplagg; kappa, lång och kort väst allt-i-ett. 


        Mer på Milano Unica

Två gånger om året arrangeras den italienska textilmässan inom modetextil och återkommande är också utvalda utställare inom det allt starkare vintage-segmentet. 

Här finns mycket att fynda och inspireras av. För en textilnörd är det en njutning att rota runt i lådorna, kika på vackra plagg, textilier, scarfs, väskor, accessoarer, knappar och mycket, mycket mer...

Här är lådor med mönstrade textilier i silke, siden, linne och bomull.

Vävda och mönstrade skatter från förr och folkore i högar...

...liksom festplagg som den här veckade och plisserade kreationen, en riktig vintagepärla! 

Mönsterskisser målade i akvarell...

...blir som konstverk på väggarna i vintagehörnan. 



Till sist...

Här är färgkartan för Milano Unicas tre trender i temat Superpower. 


Se hemsidan milanounica.it för mer fakta och bilder kring Milano Unica Superpower SS/24. 

Blå timmen genom glastaket i Rho Fiera och tid att ta tunnelbanan tillbaka till stan´ och ladda för en ny mässdag. Det blir denim, japanska företag, mer trender ... Stay tuned!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar