fredag 20 januari 2023

Utställningsdax! Heimtextil 2023

Dansa min docka - fin inledning på textilproducenten Treviras utställning Textile Talents på Heimtextil. Dockornas krinoliner är skapade av Treviras stor utbud funktionell och hållbar textil.  

    Fantasi, kreativitet & design!

Något av det roligaste med branschmässor är alla utställningar. Så mycket fantasti, inspiration och kreativitet som möter besökare i såväl mässmontrar som separata utställningar. 

Heimtextil 2023 i Frankfurt bjöd på mycket i den vägen, när mässan efter pandemiåren åter slog upp dörrarna i januari. 

Textilproducenten Trevira visade vinnande bidrag i Trevira Talents och Frankfurt School of Apparel and Fashion presenterade projekt skapade av talangfulla modestudenter.  

Kika här på Heimtextils verkliga showstopper! 


Stålmannen klädd i flamsäker dräkt. Redan 1956 startade Trevira sin resa inom teknisk och funktionell textil. Idag är Trevira en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa syntettextil för hem, biltillverkning, mode och offentlig miljö. 


Teknisk textil med brand- och fuktskydd är idag långtifrån de stela tyger som fanns på marknaden förr. Idag satsar Trevira på ett brett sortiment och hållbarhet. 

Trevira Talents visar några montrar där 23 vinnare arbetat med 227 olika tyger. Här en myshörna med blommor och blad...

...och här en spännande marin miljö i läckra purpur- och grönblå nyanser. 

Vad kan man inte åtstadkomma med fantasi och textil! Trevira Talents fina verk på Heimtextil 2023 i Frankfurt. 


         Blå, blå vindar...

Det indigo och blekta blå har erövrat världen och denim bärs av var man och kvinna världen över. Genom decennierna har jeans gått från arbetarkläder till designade lyxplagg, och som symbol för rock och frigörelse. 

Tones of Freedom är en utställning kurerad av fjolårets modestudenter på Design Department Frankfurt School of Apparel and Fashion. Här visas kreativ inspiration kring vad som går att skapa av slitna, gamla denimplagg.    

220 par slitna och kasserade jeans är basmaterial i modestudenternas kreationer, alla med en bärande tanke kring frihet. 

Frihet i utnyttande av materialet, liksom frihet i form och design...

...liksom budskapet att ta tillvara, skapa nytt och återanvända kasserad textil. 


Klipp till! Dekoration på svepande klänningsvåder av ihopfäst och blekt denimspill. 

Festblåsor av blåtoner. Ryaöglor, remsor och byxben blir till dekorativa plagg när en ny kull modestudenter får fria händer. Utställningen Tones of Freedom/Heimtextil 2023.


       Svepande draperingar

Mörka denimblå och blåsvarta toner sveper in även hos årets avgångsklass modeelever. En vecka fick talangerna på sig att färdigställa plagg och utställningen Embrace New Horizons - en häpnadsväckande kort tid för kreativ verksamhet. 

I utställningen utgick eleverna från hållbara tyger som brukas inom heminredning, exempelvis bäddtextil. Resultatet är en fin utställning med spännande detaljer i svepande aftonklänningar.   

Uppbäddat på nytt sätt. Bäddtextil får en moderiktig twist i rynkade detaljer och långkjolar. Så kan hållbar lakansväv förvandlas i händerna på modeelever!

Tryckta blommönster och blad i kjolfållarna och besökare får använda fantasin för att se hur påslakan kan sys om till festplagg. 

Urklippta blommor från tryckt hemtextil pryder aftonplaggen skapade av modeelever i rekordfart. 

Nog är det här ett utmärkt exempel på kreativitet och ta-tillvara. Klipp och fäst ihop till dekorativa detaljer. 

Draperingar och plisseringar av hållbart producerade tyger avsedda för heminredning och bäddset. Bra jobbat av tio studenter vid College of Design i Frankfurt. 



PS Stay tuned! Vi återkommer med ett montersvep från Heimtextil med mer inspiration...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar