fredag 25 mars 2022

Salone del Mobile calling!

En av sex posters som tagits fram av illustratören Emiliano Ponzi inför Milanos möbelmässa som firar 60 år. 

                                          Möbelmässa i Milano

I juni är det dags. Då öppnar Milano för världens viktigaste designevent I Salone, den internationella möbelmässan som i år firar 60-årsjubileum. 

Efter två dryga år av pandemi och nedstängningar kraftsamlar nu designstaden Milano, italiensk möbelindustri, skolor och organisationer för framtiden. 

När riktlinjerna inför mässans juniupplaga presenterades för pressen stod det klart att framgångarna med specialeventet Supersalone i september i fjol såväl sporrat som inspirerat till nytänk i mässkonceptet. 

I fonden en av illustratören Emiliano Ponzis posters för mässan, på scen Maria Porro, som förra året tillträdde som ordförande för I Salone

Maria Porro är den första kvinna och tillika den yngsta person på posten som chef för mässan. Hon är uppväxt i den italienska möbelindustrin och familjeföretaget Porro, där hon är marknads- och kommunikationschef.

Mässchef Maria Porro med Emiliano Ponzi (tv) samt moderator journalist Luca Umberto Dondoni (th). Foto: Andrea Mariani 

              Hållbarhet i fokus

I sitt öppningstal poängterade Maria Porro möbelmässan som en katalysator för innovation, kreativitet och positiv energi. 

Kriget i Ukraina har chockat världen, men stärker I Salones ambition som ett centrum och vägval för kultur och design, öppen för alla, sa Maria Porro bland annat. 

Mässans partner Federlegno Arredo (föreningen för importörer, handlare, agenter inom trämöbler)samarbetar nu med FN:s livsmedelsprogram kring en donation och bistånd till krigets offer och vi har många möbelföretag med oss, berättade Porro. 

Den ryska invasionen i Ukraina påverkar Italien som dels använder rysk naturgas i sina fabriker och där italienska möbelföretag under decennier haft god tillväxt på marknader i Ryssland och Asien. 

Milanomässans viktiga arrangemang med upplagor i städer som Moskva och Shanghai, möbelindustrins energitillgång och råvarupriser får nu konsekvenser av kriget i Ukraina. 

Exakt hur vet ingen idag. Men en osäker framtid spelar in för mässans koncept, som enkelt kan beskrivas som positivt nedtonat med hållbarhet och innovation i fokus. 

Claudio Feltrin, ordförande för FederlegnoArredo samt vd för möbelföretaget Arper och Maria Porro, chef för Milanos möbelmässa. Foto: Andrea Mariani 


          Vad vi kan vänta oss...

Design with Nature är temat för en stor utställning på mässan, formgiven av arkitekt Mario Cucinella. Utställningen (här en redering)  understryker mässans fokus på hållbarhet och blir en plats för besökare att vila trötta mässfötter. 


Möbelmässan i Milano arrangeras 7-12 juni. Omkring 2 000 utställare väntas ansluta, varav runt 600 unga designer. 

Kriterier kring hållbarhet har gått ut till alla deltagare:

Så långt som det är möjligt presentera nya produkter framtagna med omsorg om energitillgång och material (FSC- och PEFC-certifierat)som antingen är återvunnet eller går att återvinna. Det gäller nyheter såväl som monterbyggen.

SaloneSatellite välkomnar unga designer under mottot Designing For our Future Selves. I år kommer SaloneSatellite att få ny placering i mässhall 1 och öppna upp mässan för besökare.

Design with Nature är temat för en installation på 1 400 m2, formgiven av arkitekt Mario Cucinella. Utformningen med mjukt organiska inslag understryker mässkonceptet kring hållbarhet. 

Parallella plattformar på mässan: 

Workplace 3.0 presenterar nya idéer och format för arbetsplatser. EuroCucina/FTK visar utställare inom kökssegment och teknik och Bathroom Ambience Fair samlar innovativa produkter och lösningar för exempelvis hållbarhet inom badrum. 

Designstaden Milano öppnar upp för Milano Design Week med utställningar, filmvisningar, butiksevent och specialarrangemang - alltid spännande, innovativt, coolt & roligt!

             salonemilano.it 


 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar