söndag 14 februari 2021

Snökristaller på mattan!

Krispiga vita snökristaller borstas in över kelimmattans blomster. Vilket härligt sätt att möta vårvintern!


Vacker vit städdag!

Mjuka vita drivor inbjuder inte enbart till skidåkning i backar och spår. Ett lika säkert som beprövat sätt att fräscha till mattor är nämligen att tvätta dem i snö. 

Farmor gjorde detta varenda vinter när jag var liten. Då var ju vintrarna snöfyllda och ett vitt täcke täckte trädgården kring vårt stora hus i månader. 

Med farfars hjälp drog farmor ut alla mattorna i snön, låg på knä och skrubbade fram- och baksidorna med en rotborste. Så fick de ligga till sig lite, innan det tunga bestyret att skaka ur snökristallerna tog vid. 

Men så fint det blev och med stora ögon såg jag hur smuts och damm såg kvar i snön.

Så nu när vi - äntligen! - fick en riktigt vacker, vit och kall vinter gör jag som farmor och borstar in snökristaller i mattan. 

Kika här... 
 
Invid rådjurens spår på husets baksida ligger vardagsrummets stora matta i snön. Nu ska den lätta, torra snön borstas in över kelimblommorna.

Det känns så rätt, lite gammeldags och en smula hälsosamt att skotta vit snö över textilen. Snön får ligga i någon liten halvtimme innan det är dags att snöskura. 

Verandans snökvast funkar fint, skurar fram och tillbaka, innan det är dags att vända mattan och göra om proceduren. 

Lite work-out att skaka ur och få upp den stora mattan på en klädställning. Ren, vädrad och vårvinterfin i väntan på att läggas på plats igen. 


PS! 

Välj en dag med torr snö för mattvätten. Visst går det att tvätta i tösnö, men räkna då med att mattan riskerar att blå rejält blöt och måste torka ordentligt. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar