måndag 16 december 2019

I´m dreaming...

Såhär ser det inte ut i trädgården, men drömma kan man ju alltid.
...of a White Christmas!

 Ja, vita vidder utanför decemberfönstret ligger långt bort. Någon dryg vecka innan julhelgen faller regnet stadigt i kolmörkret. 

Inte ens någon liten minusgrad lyfter gråvädret till frost. Snötyngda grenar i körsbärsträdet känns väldigt långt borta - men vi sätter snöbollen i glas i rullning som bot på mörkret! 
Den ultima ljuslyktan i klarglas som en rund liten isboll. Ikonisk design av Ann Wolff för Kosta Boda. 
Ljuslyktan Snöbollen i klarglas är en personlig favorit. En designikon, skapad 1973 av konstnären Ann Wolff (som då hette Wärff) är lika vacker som genialisk i sin runda, buckliga islika form. 

Nu är vi inte ensamma om att gilla snöbollarna i glas. Ljuslyktan är en av Kosta Bodas största säljsuccér genom tiderna. Fortfarande säljs mängder av snöbollar i presentbutiker, flygplatsshopar och på varuhus världen över. 

Ett säkert kort - även på andrahandsmarknaden. Själv har jag envist samlat på denna designikon sedan många år. Fyndat för 15 kronor  (dagspriset hos Myrorna är 79 kronor!)och sett hur priset rakat i höjden för lyktor i loppislådor.

Snöbollar i strid ström har gått vidare till familjens unga vuxna, som presenter och används flitigt. Varför uppfinna hjulet - när den vackraste modellen redan finns?  

Sällsynt variant av Snöbollen är adventsljusstaken med fyra ljuslyktor sammansmälta. I år dekorerad med vintergrönt som faktiskt också blommar!
I årets gröna, milda december har snöbollen tänds i alla dess varianter. Lycklig ägare till den ovanliga adventsljusstake som endast tillverkades i en liten serie, dekorerades den med blommande vintergrönt från trädgården. 

Om några dagar skålar jag i champagne med en god kamrat. Det är sedan gammalt vårt sätt att fira Vintersolståndet. 

Vackra vita flingor och sol, frost på växthusets glasväggar, snödrivor i trädgården, välpistade fjällsidor och blå himmel står högt på önskelistan!  


Tips!

Snöbollen finns i tre storlekar (60, 70 och 90 mm) och även som ljusstake. Bästa tipset för julpaketet - leta snöbollar på loppis, Myrorna och Erikshjälpen. Slå in ett fint paket och ta med som present till julkalaset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar