torsdag 9 maj 2019

Ljuset ska vara vitt...

Golvlampa tillskriven Hans Bergström, formgivare och grundare av ateljé Lyktan. Utrop 6-8 000 SEK på Auktionsverket Moderna. 

....och lysa fritt! 

Dessa ord var devis och vision för formgivaren Hans Bergström, grundare av belysningsföretaget ateljé Lyktan. Företaget som på 1960-talet skapade lampklassikern Bumlingen, troligen den mest kända svenska lampmodellen. 

Det är också Hans Bergströms omisskännliga formgivning som dyker upp när Auktionsverket bjuder in till förhandsvisningen av Moderna, auktionen som alltid lockar med en blandning av just moderna designklassiker. 

Ateljé Lyktans belysningsobjekt(tv)öppnar visningen på Auktionsverkets Moderna tillsammans med soffan Liljevalchs i beige sammet, Svenskt Tenn. Visningen kurerades i samarbete med inredningsagenturen Tibbey & Co som skapat inramning med tapeter och tyger från franska Nobilis. Superfint!

"Men det där måste vara..." tänker jag och kikar på auktionsetiketten till den lustiga golvlampan invid Svenskt Tenns paradsoffa Liljevalchs. 

Jodå, golvlampan kommer från ateljé Lyktan och tillskriven formen är Hans Bergström. Utropspriset ligger på 6-8 000 kronor. Inte alls oskäligt för en unik design, formgiven och tillverkad i lampfabriken i Åhus.

Tar mig en närmare titt på den läckra lampan...

Cool, inte sant...
...en modell som i sin lite studsiga design mycket väl skulle platsat på belysningsmässan Euroluce i Milano i april. 

En mässa som faktiskt presenterade en hel del liknande golvlampor, där metall möter plast, trä, papper och där skarpa skärmar kontrasterar mot mjuka bollar - allt i samma lampmodell. 

För tio år sedan kom boken om ateljé Lyktan (Arvinius Förlag), författad av Johan Jansson och med Staffan Bengtsson som medförfattare. 

Titeln var ju självklar! 

Add caption
Det här är en riktigt bra designbok. Gedigen, genomarbetad, full av fakta, överskådlig med härligt bildmaterial och en bra text, lustfyllt och roligt berättat om entreprenörskap, kreativitet, innovation och designhistoria. 

Oumbärlig för alla intresserade av svensk design i allmänhet och belysning i synnerhet. 

Mitt eget intresse för ateljé Lyktan tog fart när jag gjorde ett av mina bästa vintagefynd någonsin...

Fina fyndet från ateljé Lyktan över köksbordet. 


... taklampan Pyrola i vit plast, märkt ateljé Lyktan och till salu för 80 kronor på Myrorna!

Pyrola är en lampkollektion formgiven av Hannelore Deutler och produktutvecklad och i produktion hos ateljé Lyktan 1965. 

Om Deutlers samarbete med Anders Pehrson, som åren 1963-1978 var ägare och konstnärlig ledare vid ateljé Lyktan, kan vi läsa i boken.


Mitt vintagefynd Pyrola avhandlas på flera sidor i boken om ateljé Lyktan.


Bläddrar vidare i boken och minsann - har vi inte här en annan variant på Hans Bergströms golvlampa från Auktionsverkets visning! 


Vintagemodell ur ateljé Lyktans arkiv. Bild ur boken "Ljuset ska vara vitt och lysa fritt" (Arvinius Förlag).
Modellen är enligt bildtexten nr C716 från 1951. "Dubbelgolvlampa med plastsprutad glob och plåtskärm, stagen förankrade i en marmorfot", får vi reda på. 

En hel del bilder i boken om ateljé Lyktan är från familjen Bergströms eget hem i Åhus, andra är fotograferade i miljö från tiden och det som slår an är alla härliga färger! 

Miljöer med modiga tapetval, starka färger på möbler och textilier, mycket mönster. Så långt från dagens monokroma gråbeigegrå inredningsmode. 

Vilken helt galen och härlig tapet! Lampan är modell nr 97 och tillverkades i ateljé Lyktans lampfabrik olika varianter under 1940-talet, design Hans Bergström. 

Lite i den andan gick Auktionsverkets visning där man tagit hjälp av  inredningsagenturen Tibbey & Co som med tapeter och tyger från franska Nobilis skapat inramning till visningsmöbler och objekt. 

Avslutningsvis lite fler bilder från Moderna på Auktionsverket...

Tapet L´illusion SLN40 ur kollektionen Apostrophe-Sarah Lavone från Nobilis, oljemålning French CanCan av Frans Timén.
Tapet från Nobilis och blomsterarrangemang lyfter på visningen av Moderna på Auktionsverket.
Färgstämt och formgivet.
Miro på väggen, sammet i soffan, stenskiva på bordet och metallskulptur -  fint kurerat vid Auktionsverkets visning. 

             auktionsverket.se
             atelje-lyktan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar