torsdag 22 november 2018

Från formfronten...(2)

Alldeles ljuvliga är Camilla Lundstens karaktäristiska mönster för egna varumärket Littlephant. Nu trycks tapeter i samarbete med nystartade Ulricehamns Tapetfabrik. 
 ...fina företag i samarbete!

Pressveckan rullar vidare och vi startar rapporteringen med att berätta att varumärket Littlephants fina mönster nu finns tillgängliga även som tapeter. 

Camilla Lundsten är kvinnan bakom Littlephant, med rätta uppmärksammad och prisad för sina personliga och roliga mönster. Samarbetet med Ulricehamns Tapetfabrik är nytt och hur det hela gick till är inget mer än en ovanligt lyckad kreativ och entreprenöriell story. 

I november förra året kom beskedet att Sandbergs Tapetfabrik i Ulricehamn skulle lägga ner tillverkningen. Sandbergs tyg och tapet hade redan 2012 köpts upp av GimmerstaGruppen, ledande aktörer i tapetbranschen med varumärken som Rebel Walls, Decor Maison, Tapetterminalen.

Dittills hade tapetproduktionen rullat som vanligt i fabriken i Ulricehamn. Men nu skulle alltså Sandbergs tapeter i fortsättningen tryckas i Borås där Gimmerstagruppen har sitt säte och tryckvalsarna tystna i fabriken.  

Beskedet om nedläggningen var givet oönskat av tapetfabrikens personal, bland annat Thomas Johansson, färgmästare med trettio år i branschen och Anna Andén, som 1998 började sommarjobba i Sandbergs fabrik på höjden i Hesters industriområde i Ulricehamn. 

Vad att göra..?
Färgmästare Thomas Johansson och designer Camilla Lundsten står för nystarten i Ulricehamns Tapetfabrik. 
Färgmästare Thomas kontaktade barndomsvännen Håkan Mattsson, it-entreprenör - kunde han tänka sig att investera i tapetbranschen? 

Mönster Noble Nymphs av Camilla Lundsten i Littlephants första tapetkollektion för Ulricehamns Tapetfabrik.

Färgmästarens fråga hamnade helt rätt! Det fanns kapital och tapetfabriken köptes efter förhandlingar loss från Gimmersta. 

Anna Andén, gick in som delägare och vd, färgmästare Johansson, blev delägare och vice vd, Ann Merlander stannade som tryckare liksom Håkan Andersson. 

Nya på plats är investeraren Håkan Mattsson, huvudägare och styrelseordförande samt Anders Pettersson, ekonomichef och delägare.  

Örjan Sandberg, en av grundarna till Sandberg Tapeter, har gått in som rådgivare och konsult. 

I dag, ett år efter beskedet om nedläggningen, är tapetproduktionen säkrad under nya namnet Ulricehamns Tapetfabrik. 

Det mångåriga samarbetet med att limtrycka Svenskt Tenns klassiska mönster fortsätter. Och först ut med en ny kollektion är alltså Camilla Lundsten med Littlephant. 

Fler designsamarbeten är att vänta hos Ulricehamns Tapetfabrik. 

Bravo! 
Mjuka slingor och geometriska droppar i milda toner i Littlephants nya tapetkollektion för Ulricehamns Tapetfabrik. 
Här ett axplock med det bästa från pressveckans visningar...

Det milda pastelliga nyanserna möter även hos Ceannis i nya modeller av varumärkets välkända mönster. 

Ceannis föreslår även gult som accent, här i piffiga modeller där gult matchas med vitaste vitt, här i bland annat necessärer.

Ceannis är starka på festfina accessoarer, som den här lilla godingen. 

Virkat och flätat - hantverkskänslan går igen även kommande säsongs väskor för strand och shopping. 

Bärbart i naturmaterial...

...och virkad struktur på accessoarer i brända, varma toner hos Ceannis. 

Varuhuset Åhléns gör ett omtag när det gäller inredning med ny designchef Karin Ward och en sammanhållen kollektion textil, möbler accessoarer i tre teman, inspirerade och namngivna efter tre kända svenska trädgårdar - Hildasholm/Leksand, Rosendahl/Stockholm och Höganäs/Ulla Molin. Pressvisningen arrangerades i Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm och den pågående utställning med verk av Jenny Nyström. 

Blank glaserad keramik i brunt, beige och ljust blått matchar fint i Åhléns tolkning av kommande säsong. Produktionen av keramik, möbler och textilier sker i framförallt i Kina men även hos företag i Indien. 
Blomster på vit botten och blå glaserade muggar för sommarliv på verandan. Några veckor in i januari 2019 kommer de första leveranserna av Åhléns SS19 möta konsument. 

Visst är det något särskilt med ljus och färger i Jenny Nyströms måleriska verk, missa inte utställningen som pågår på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Så mycket mer än bara julkort från den skickliga konstnären Nyström! 

Missa inte heller att hänga på bloggen - vi fortsätter med rapporter  kring ny design, bransch och mässor - stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar