onsdag 30 oktober 2013

Ambiente Trends 2014

Serene Nature, en av fyra inredningstrender presenterade av trendbyrån Stilbüro.bora.herke.palmisano inför fackmässan Ambiente 2014.

Trendspår på Messe Frankfurt 

Fackmässan Ambiente på Messe Frankfurt i Tyskland är en verklig gigant i den internationella mässvärlden. Mässan, som arrangeras i februari varje år, lockar omkring 4 500 företag inom inredning, glas & porslin och runt 140 000 internationella besökare.

Som en guide för inköpare och branschbesökare på Ambiente sammanställer mässan ett genomarbetat trendmaterial. Trendboken presenteras under mässdagarna i en stor utställning i Gallerian på Messe Frankfurt samt på trendföreläsningar och designturer.

Inför Ambiente 2014 med mässdatum 7 - 11 februari har trendboken sammanställts av Stilbüro.bora.herke.palmisano som består av Claudia Herke, Annetta Palmisano och Cem Bora. Trion har spanat världen över för nya designuttryck, material, färgskalor och innovationer och mejlsat ut fyra huvudspår för kommande säsong.

Bloggen har kikat igenom trendboken och bjuder här en liten förhandsrapport!

SERENE NATURE

I den här riktningen (se översiktsbild ovan) hyllas lugnet i naturen och det orörda och oförställda i naturliga material och nedskalad formgivning i möbler och inredningsdetaljer. Vi känner igen Jean-Marie Massauds soffa Airberg (Offecct), Samuel Chans Three wise men pendel (Channels) och Patricia Uquiolas stol Mafalda (Moroso) i inspirationsmaterialet.

Det chict nedtonade matchas med lugna pastelltoner i rosa, ljust violett, sand, aprikos, grått och svart. Materialen är natursten, trä, kork och möbler och inredning samverkar i en atmosfär där ute blir inne och tvärtom.

Serene nature flirtar med naturen utan att bli rustik, utan med ett mer sofistikerat lyxigt uttryck.
Snofsiga pastellnyanser i Serene nature/Ambiente Trendbook 2014. 

STRIKING MIND

Skarpa linjer och en färgskala i blått, brunt, gult och svart bär den här riktningen där det monokroma intrycket dominerar. Mönsterbilden är linjär och i det kvadratiska uttrycket verkar Striking Mind i den rådande grafiska modebilden.

Ljus och skugga och tredimensionella effekter skapas i möbler baserade på kvadrater, som i översiktbildens (se nedan) bokhylla och sidobord. Nyutgivning av designklassiker är perfekt i stilriktningen som fokuserar på funktionalitet och perfektion.

Strama linjer och blåtoner i Striking Mind/Ambiente Trendbook 2014. 
Blankt stål, glas, keramik och plast på innovativt vis är material i Striking Mind där högglansiga lackade ytor mixas med mjuka filtmaterial. Ränder och nätlika strukturer, mycket mesh! möter lite varstans i produktutbudet, även i glas, smycken och textilier.

Nät, ränder och filt fixar riktningen Striking Mind/Ambiente Trendbook 2014. 

STUNNING TEMPER

Återigen möter ny design från arenor som Milanomässan i trendbokens inspirationsbilder. I riktningen Stunning Temper plockar trendbyrån in exempelvis Claesson Koivisto Runes fåtölj Kelly (Tacchini), Atelier Oïs soffa Oasis (Moroso) och Alvaro Catalán de Ocóns färgglada lampor av återvunna Pet-flaskor.

Här väljer vi bort det strikta för det mer fantasifulla, färgglada och lite vimsiga uttrycket i möbler och detaljer. Färgskalan är varm med rött som en stark accentfärg i olika nyanser, limegrönt, gult, aprikos och ljusgrått. Uttrycket i riktningen är experimentellt och lekfullt med mönstrade ytor och tryckta motiv.

Stunning temper inkluderar färgen rött som en stark accent/Ambiente Trendbok 2014. 
Varma nyanser i Stunning Temper på Ambientemässan i februari.

SUBTLE SPIRIT

Den fjärde och sista riktningen i Ambientes trendbok för 2014 låter oss ana en lugn, diskret och raffinerad estetik där noga utvalda produkter synkar i en harmonisk helhet. Komfort, värme och närhet är bärande värdeord. Material och hantverk är av högsta klass i Subtle spirit som hämtar atmosfär från Asien.

Färgskalan omfattar jade, plommon och mörklila nyanser, midnattsblått och även matt gyllene färgtoner. Unika objekt kommer till sin rätt i riktningen där inredningen får en exklusiv, internationell touch.
Asieninspirerat och mörkbetsat i Subtle Spirit/Ambiente Trends 2014. 
Materialen är av högsta kvalitet och kombinerar gamla tekniker med ny design i en raffinerad synk. Veck, relieffmönster, kopparblänk och flätade strukturer fungerar fint i Subtle Spirit där blanka ytor och guld lyfter textilier som silke, siden och linne.

Keramik och porslin, både i bruks- och dekorationsobjekt får ibland krackelerade ytor med dyrbart uttryck och i trärena objekt lyfter man fram det unika i materialets struktur.
Jadetoner och brunt i Subtle Spirit/Ambiente Trendbook. 


Ambientemässan arrangeras av Messe Frankfurt den 7 till 11 februari 2014. Kika in på www.ambiente.messefrankfurt.com för mer info.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar