måndag 5 december 2011

When in Rome... (3)

Fontana di Trevi lockar till digitalt förevigande. 
Det glittrar, glimrar och blänker i den vackra staden Rom, bländar och förför besökare i dag precis som för  tusentals tals år sedan. Rom byggdes - och inreddes! - för makt och praktfullt överdåd och själva konceptet av självförhärligande övertogs av påvar och kyrkliga potentater sedan kejsardömet krossats.
Guldprakt i butikens religiösa sortiment. 
Den romersk-katolska kyrkan har varit - och är - en exempellös beställare av arkitektur, konst och hantverk i världsklass. Genier som Michelangelo, Raphael och Bernini har skapat odödliga målningar, statyer och fontäner i Roms kyrkor, på gator och torg.

I Rom verkade de allra främsta hantverksfamiljerna, tusentals bildhuggare, timmermän, stuckatörer, förgyllare, konstnärer som alla bidrog till glansen och prakten. Den katolska kyrkan är fortsatt i vår tid en tung, trygg och säker beställare som via ständiga renoveringar underhåller och när nya generationer av förstklassiga hantverkare i hela Italien.
Moderna former i samma skimrande nyanser möter i designbutikens fönster. 
Bloggen strosar vimmelkantig och svindelanstruken runt bland Roms sevärdheter, knockad av guldglansen i den eviga staden...
Peterskyrkans praktfulla kupol.

Bardinis baldakin i basilikans mitt. 

Guldmosaik längs väggarna i den enorma kupolen. 


Bit för bit byggdes Roms mäktiga basilika. 

Peterskyrkan, Basilica di San Pietro, uppfördes på platsen där kejsar Konstantin på 300-talet uppfört enkyrkobyggnad. Byggandet av Peterskyrkan påbörjade 1450 och 1667 var projektet genomfört och Petersplatsen färdigbyggd. Ett enormt byggnadsverk i pytteriket Vatikanstaten som i snitt lockar flera tiotusentals besökare - varje dag...

Marcus Aurelius till häst på Piazza del Campidoglio på Capitolium i Rom. Statyn är en kopia av orginalet som finns i den angränsande Musei Capitolini. 


Kejsar Marcus Aurelius i tvåtusenårig bronsglans. 
Den enda bevarade antika ryttarstatyn föreställer kejsar Marcus Aurelius. Statyn är utförd i förgylld brons och står i dag i museet Capitolini. Att statyn  finns bevarad tror historikerna beror på att man länge trodde att den föreställde Konstantin den store, Roms förste kristne kejsare.

Tji fick kyrkans män och till eftervärlden bevarades ett enastående konstverk som låter oss möta en av maktens män i Rom för två tusen år sedan...

Gyllene ljus över Tibern i Romnatten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar