onsdag 16 juni 2010

Dansk/japansk möbelperfektion hos Kitani Furniture










Kitani i retrotopp!

Japanska möbeltillverkaren Kitani var ett av toppföretagen på Möbelmässan i Stockholm i februari. Kitani Furniture presenterade utsökt möbelhantverk i originalmodeller av danska formgivare från slutet på 1940-talet till mitten av 1960-talet.

Kitani grundades i en ambition och övertygelse att en god livskvalitet uppnås genom att skapa produkter av högsta möjliga kvalitet. Genom att reparera danska formklassiker lärde sig Kitanis finsnickare hantverket. För drygt 15 år sedan fick Kitani licensrättigheter att tillverka möbler formgivna av Ib Kofod-Larsen, Finn Juhl, Jacob Kjaer, Nanna Ditzel, Bent Andersen och Sigurd Ressell.

Tillverkningen av de tidlösa möblerna sker i Japan där Kitani även har en egen formgivning av Jun Kamahara och under varumärket Kitani Design. Stockholm Furniture Fair 2010 var första gången någonsin som Kitani ställde ut på mässa utanför Japan.

Märkligt nog har det varit skämmigt tyst i den svenska inrednings- och fackpressen kring denna mässpremiär. I mässmyllret av en hel del tämligen ordinär möbelformgivning och tillverkning stod nämligen Kitani ut som ett verkligt världsklassföretag.

Finishen i hantverket var strålande och den tidlösa formen och funktionen i Kitanis kvalitetsmöbler slår in en fast kil i samtida inredningsmode.

Missa inte! www.kitani-g.co.jp

Bilder från toppen: Skrivbord/Nanna Ditzel, Karmstol/Jacob Kjaer, Fåtölj/Ib Kofod-Larsen, Soffa/Finn Juhl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar