Tänk att allt det här fina fanns där nere i jorden...! |
Ja, det är just det som är meningen. För där nere bland grässtråna finns också en hel del annat härligt blommande, som vi i vår iver att få till den där centimetermatta klipper bort.
Bloggen har testat att under försommaren låta gräset på tomten växa några decimeter. Det tog emot ska vi villigt erkänna, särskilt när maskrosorna bredde ut sig som aldrig förr.
Men - vi upptäckte också massor med knoppande prästkragar, för-gät-mig-ej, daggkåpor, smörblommor, ja, en mängd ängsblomster var på g där i gräset! Så när vi tog fram gräsklipparen, sparade vi små öar
där stora, fina bestånd av blommor fick växa.
Så mycket härligare än den vanliga gräsmattan!
Invid den gamla trädgårdssoffan sparade vi en liten plätt med ängsblomster. |
Grannens enorma hallonsnår hade spritt sig över (eller under) den stora häcken och i stället för att klippa av hallonskotten i gräsmattan fick de växa till sig. Nu har bloggen ett stort, fantastiskt eget hallonsnår med massor av blommor. Helt gratis dessutom!
Förvildade hallonskott fick växa till ett stort snår bakom huset. |
En stor daggkåpa fick växa till sig och blev såhär fin. |
Tips! Hoppa över en gräsklippning och låt gräset växa en dryg decimeter. Kolla igenom gräsmattan och markera där det finns blommor, knoppar och skott. Spara dessa delar av gräsmattan när du klipper gräset och se vad som kommer upp.
Några soliga dagar räckte för att busktomaterna skulle växa till sig. Nu står de rustade för både midsommarregn och soliga heta dagar.
Några soliga dagar räckte för att busktomaterna skulle växa till sig. Nu står de rustade för både midsommarregn och soliga heta dagar.
Tomatplantor i odlingslåda invid garageväggen. |
Förra sommarens jättejobb med att gräva fram den runda, stenlagda gamla rabatten som doldes under ett manshögt ogenomträngligt spireasnår var ett verkligt lyckokast. Här har våra kryddörter överlevt den långa vintern.
Från vänster: Vitlök, fransk dragon, stor citronmeliss, rosablommande oregano invid timjan och salvia. Längst till höger lavendel. Ett fint grönt och nyttigt blickfång mot stenhällarna. |
Pion är personlig favorit och vår stora pionbuske har växt till sig. I fjol fick vi tretton blommor, i år kommer 25 stora fina knoppar. Ett praktexemplar till pionknöl, inköp på mässan Nordiska Trädgårdar för två år sedan.
Trädgårdens primadonna slår ut. |
En liten knopp har vikt sig i helgens störtskurar och vi tar in den och sätter i en enkel, handblåst klarglasvas. Tips! Pioner och andra växter med hårda stjälkar mår bra av att bli satta i varmt vatten. Blommor med mjuka stjälkar vill ha kallt vatten i vasen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar