lördag 29 maj 2021

Stig Lindberg på parad!

 

Färgfyrverkeri! Emaljerade eldstäder samt väggskivor som en gång varit stänkskydd på en hamburgerrestaurang i Stockholm. I dag några av alla eftertraktade samlarobjekt, signerade Stig Lindberg.  

                      Färg, form & fantasi

När Millesgården i Stockholm öppnar upp för Stig Lindberg blir det med den troligen hittills mest omfattande utställning av verk från en av våra verkliga folkhemsikoner. En superkändis som miljoner svenskar i alla åldrar stött på.
 
Har man inte vuxit upp och själv inrett med keramik, textil och föremål av Stig Lindberg, har man kanske fått i arv eller är en nutida samlare. Hur omfattande produktionen och formarvet efter Stig Lindberg är står klart efter en vandring runt i Millesgårdens fint kurerade utställning. 

Här visas målningar och skisser från formgivarens tidiga Paris-vistelse, den vackert bemålade keramiken som blev ett tidigt genombrott, mängder med serviser, vaser, keramiska objekt, textil, teckningar, unika objekt och mycket, mycket mer. 

Åren som huvudlärare i keramik vid Konstfack och Stig Lindbergs verksamhet vid Gustafsbergs porslinsfabrik, ägd av Konsumentföreningen gav formgivaren och illustratören rollen som folkhemmets verkliga fixstjärna.

Utställningen omfattar runt 400 objekt, somligt aldrig tidigare visat offentligt, och pågår fram till 30 januari 2022. 

Missa inte! 

Häng med på ett litet bildsvep från Stickans värld... 

Stora utställningssalen med de emaljerade verken i fonden och skisser, föremål och objekt fint placerade i tidsenliga teman.


Skisser och målningar från Stig Lindbergs tidiga år och vistelser i Paris. 


En av de tidiga verken alldeles i början då Stig Lindberg fick sitt genombrott som formgivare. Hans lekfulla figurativa dekor bröt helt mot tidigare strama och tunga stilideal.  

Skisser till den grafiska stil och det formspråk som så starkt blev Stig Lindbergs signum. Visst känner vi alla igen det idag klassiska modellerna av vaser och objekt.

Lennart Hellsing, en nestor i barnböckernas värld slog sig samman med Stig Lindberg kring Krakel Spektakel. Lindbergs illustrationer av den gänglige figuren Krakel har drag av formgivaren själv. Yngst i en syskonskara av fem, smal och tanig blev smeknamnet givet - Stickan. 

Stora emaljskyltar som tillverkats som stänkskydd på dåvarande hamburgerrestaurangen Calle P i Kungsträdgården i Stockholm. Eftertraktade och dyra samlarobjekt, inlånade från privat ägare i Finland. 

På gallerihyllan i Millesgårdens utställning finns lite av varje, exempelvis den här fina väggdekorationen. Såhär, utan Lindbergs tidstypiska färger blir uttrycket ett annat. 
Hur den ser ut i färg? Ja, det får den som besöker utställningen se, alldeles intill finns samma objekt med Lindbergs färgsättning...

Stig Lindberg arbetade med design för Luma, men de här lamporna stannade på prototypstadiet. Skulle kunna sättas i produktion i dag av vilket glasbruk som helst! Några av bloggens personliga favoriter i Millesgårdens stora utställning. 

Hemma hos Stickan!

Millesgården har till utställningen upplåtit det lilla Annes hus på nedre terassen till att bli Gunnel och Stig Lindbergs hus. 
Här är nu inrett med möbler, textilier, föremål från familjen Lindbergs verkliga hem - ett personligt och fint inslag i utställningen. 
 
Vardagsrum hemma hos formgivarfamiljen Lindberg med keramik, textil, objekt och dekorationer. Dåtida och samtida allt-i-ett blir blir intrycket tidlöst hemtrevligt. 


Bokhylla med Lindbergiana, exempelvis Bonniers lexikon Guldäpplet, formgivet av Stig Lindberg och i produktion 1961-67.

Här står middagsbordet dukat hemma hos Lindbergs med stolar klädda i mönstret Melodi. 

Stig Lindberg hade målat taket i familjens hem, här kopierat i utställningens matrum. Så unikt och vackert där varje ruta är ett konstverk i sig. Ännu fler personliga favoriter i utställningen. 

Stig Lindberg arbetade i fabriken hela dagarna och i flera timmar varje kväll vid arbetsbordet i hemmet där nya beställningar skissades fram och finslipades. 

Lars Dueholm-Lindberg är son till Stig Lindberg och förvaltare av hans arv. Lars har varit medkurator till Millesgårdens utställning och tillsammans med sin man sköter han den stora personliga samlingen av Stig Lindbergs formarv. I detta uppdrag har de stor konkurrens kring objekten som många gånger blir väldigt dyra på auktionsmarknaden. 

Någon bra far var inte Stig Lindberg, berättar sonen Lars.
- Han hade helt enkelt inte tid för oss barn. Stig arbetade jämt, skulle vi på familjesemester var det till något glasbruk eller fabrik Stig skulle besöka i jobbet. Han var borta hela dagarna och satte sig att arbeta efter middagen fram till sena kvällen. 

Barnen Lindbergs mamma Gunnel var textilare. I utställningens lilla bostad finns en vävstol och även två fina små vävda verk, signerade med båda makarna Lindbergs initialer. 

Ett av Lars Dueholm-Lindbergs favoritobjekt i Millesgårdens utställning är en matta, ett vackert vävt objekt där pappa Stig Lindberg står för mönstret och mamma Gunnel Lindberg för det vävda hantverket. 


Men Berså, då..?!

Lugn, bara lugn.Den galet kända och omhuldade Stig Lindberg-servisen finns såklart med i Millesgårdens stora utställning. 
Fattas bara. Men Berså i alla sina delar har fått en alldeles egen plats i ett litet växthus i museets skulpturpark. 

Stig Lindberg skapade formen på servisen, men mönstret ritades faktiskt av Krister Karlmark som var Lindbergs assistent som även varit elev till Stig Lindberg vid Konstfack. 
Mönstret kom i produktion på servisen som tillverkades 1961-74. Det tokkända och populära Berså-mönstret återupptogs i tillverkning 2005, bland annat i kaffekoppar.  


          millesgården.se



söndag 9 maj 2021

Missa inte nya Gazzine!

      Nya Gazzine för spännande läsning!


Skribentsajten gazzine.com välkomnar i uppdaterad version. 


Logga in, sök och välj bland populära ämnen som trädgård, design, inredning, kultur, böcker, spännande resor, personporträtt, arkitektur, psykologi, livsstil - och mycket mer!


gazzine.com möter du välkända skribenter och fotografer. Du kan söka direkt på namn eller välja artiklar som intresserad dig i ett varierande flöde. 

                 Välkommen! 


Enkelt skapa konto, logga in och surfa runt bland dina favoritämnen. 




Du prenumerar, följer flödet av spännande artiklar och kan också söka och välja bland massor av ämnesområden. Som skribent på sajten var mitt möte med David Trubridge i studion på Nya Zeeland roligt, spännande och inspirerande. Det berättar jag om på nya gazzine.com!


Möt Monica Förster som berättar om hur hon skapar hållbar formgivning och sin karriär  som formgivare inom den många gånger svårnavigerade internationella designbranschen.