onsdag 28 februari 2024

 Träflis blir ny textilfiber

 


Från trä till textil i innovativ teknologi utvecklad av svenska företaget TreeToTextile. Foto: TreeToTextile. 


Utvecklingsföretaget TreeToTextile var på plats vid textilmässan Heimtextil i Frankfurt i januari för att presentera sin unika teknik för förädling av cellulosa till hållbara och resurseffektiva textila fibrer.


Textilmässan Heimtextil, som arrangeras av Messe Frankfurt, är världsledande inom textil för heminredning och offentlig miljö. Mässan fokuserar i specialutställningar på hållbarhet, cirkulär tillverkning och nya tekniska lösningar. 


Att lyfta innovation inom klimat- och miljö är centralt för alla branscher, inte minst inom den resurskrävande textiltillverkningen. 


Svenska utvecklingsföretaget TreeToTextile, ägt av H&M Group, Inter Ikea Group, Stora Enso och LSCS Invest, ställde ut med monter i Econogy Hub på mässan. 


Företaget, som grundades för tio år sedan av entreprenören Lars Stigsson, har utvecklat en helt ny teknik för förädling av cellulosa till fibrer för textil- och nonwovenmarknaden. 


Från trä till textil enkelt uttryckt. 


Processen sker i flera steg, från träflis, via upplösning, delning, tvinning, kardning  till vävda/stickade fibrer för textil och nonwovenmarknaden. Foto: TreeToTextile 

Processen, som sker i flera steg startar med FSC-certifierad träflis. Flis omvandlas till vedmassa och här tar TreeToTextiles förädlingsprocess vid. En oorganisk alkalisk lösning separerar och förädlar materialet till tunna fibrer som kan spinnas och vävas till textil och nonvowen. 


Nina Ekstrand, marknads- och kommunikationschef TreeToTextile.
Foto: Charlotte Brundin

– Allt sker i en sluten, vattenbaserad process utan farliga komponenter som svavelutsläpp, med låg förbrukning av vatten och energi. Resultatet blir en fiber från biobaserade och spårbara resurser som är biologiskt nedbrytbar, berättar Nina Ekstrand, marknads- och kommunikationschef för TreeToTextile.


– Mätningar certifierade via tredje part visar ett betydligt lägre klimatavtryck jämfört med bomull, viskos och lyocell. 


Deltagande i Heimtextil är en av de första större mässor som TreeToTexile är med på för att sprida kännedom om sin hållbara fiberteknik och knyta kontakter inom branschen. 


– Det är viktigt att finnas med där branschen träffas för att nå ut med vår unika fiberteknik och hållbarhetsvision.


Den biobaserade TreeToTextile tekniken har utvecklats genom livscykelanalys från tredje part. Processen har låg efterfrågan på kemikalier, energi oc vatten.
Foto: TreeToTextile

Efter tio år av teknikutveckling och företagsbyggande är TreeToTextile redo för nästa steg. 


– Vi har idag en demofabrik i anslutning till Nymölla bruk, ägt av amerikanska Sylvamo, utanför  Bromölla i Skåne med en kapacitet av 1.500 ton/år. 
– Nu vill vi bygga en ny produktionsenhet och starta tillverkning för att rikta oss mot företag som söker resurssnåla och hållbara fibrer i mode- och inredningstextilier, säger Nina Ekstrand. 

I vår planerar TreeToTextile att vara med i utställningen Skogen som arrangeras på Tekniska museet i Stockholm. 

 

Fotnot: Fibrer som utvinns via TreeToTextiles teknik kommer att säljas under de registrerade varumärkena Nyense (textil) och Nyvado (nonwoven).