söndag 22 januari 2023

Montersvep på Heimtextil 2023

 

Ett vävt motiv från Venedig täcker monterväggen hos spanska textilproducenten Viuda de Rafael Gandia på Heimtextil. 


     Blickfång i mässgångar

Konstnärlig inspiration, kvalitet i produktion och vintagekänsla var återkommande inslag hos utställarna på Heimtextil i Frankfurt. 

Färgstark bäddtextil, väl avvägda naturnyanser och retromönster lyfter kommande säsongers textila inredningsmode.  

Häng med på ett montersvep!

 Amerikanska Nautica har sedan starten i början av 1980-talet växt till ett globalt varumärke inom livstil, med såväl kläder som bäddtextil. Mexikanska konstnären Frida Kahlo inspirerar till en ny kollektion. 

Designgiganten Mooois djungellika och unika mönster går att få hela vägen in i sovrummet. Här är det fjolårets kollektion baserat på temat A Life Extraordinary som lockar i mässmontern hos nederländska textilproducenten Beddinghouse. 

 Familjeföretaget Beddinghouse grundades 1978 och är den ledande tillverkaren av bädd- och badtextil i Benelux. Företaget är ett väl utvecklat nät av producenter. Förutom det egna varumärket Beddinghouse sker tillverkning på licens för kända varumärken som Pip Studio och Oilily.
 Här är Vincent van Goghs blomstermönster uppbäddade i en stor jubileumskollektion, ett samarbete mellan Beddinghouse och Van Gogh Museum i Amsterdam. 


Premiumkollektionen Van Gogh omfattar även accessoarer som handdukar och morgonrockar med förstorade mönster från konstnärens färgstarka verk. 

Hos holländska familjeföretaget Ekkelboom inspirerar naturen, som är i barnkollektionen Wild Woods med rävar på bäddtextil och accessoarer. 

Ja, vad ska pryda ett påslakan från Holland om inte tulpaner? Här  är de naturtrogna och gigantiska och pryder påslakan och kuddar hos Ekkelboom. 

Lavendeltoner i mood board hos stora spanska textilproducenten Manterol Casa, fina nyanser som tillsammans med ljust grönt dominerade i en av Manterols nya bäddkollektioner. 

Naturfibrer i textilt mood board presenterades på monterväggen hos spanska familjeföretaget Rafias Prisim. Resor till modestäder som Milano och New York och samarbete med designhögskolan i Buenos Aires daterar upp företagets formgivning. 

Vintagerosor är evigt à la mode. Här ett fint mönster tryckt på vit botten hos italienska Castiglioni, grundat redan 1919. 

Den anrika brittiska textilindustrin var väl representerad på Heimtextil 2023, där nätverket UKFT är en informativ och samlande representant och arbetar för textilföretag inom såväl mode som inredning. 
Ett av textilföretagen är snart hundraåriga Edinburgh Weavers där mönstrad textil i linne dekorerade en montervägg som vackra scarfs.

Här ett av mönstren på monterväggen hos Edinburgh Weavers i sköna retrofärger.

Textil godbit - härlig och inspirerande i mönster och färg där de syrenfärgade nyanserna lyser så perfekt. Edinburgh Weavers/Heimtextil 

             PS...
För en textilnörd är en mässa som Heimtextil en sann utmaning. Förutom att rapportera branschnyheter, blir utbudet textil i montrar, på väggar och i utställningar ett härligt och inspirerande lyft och en viktig källa till kunskap och kreativitet.  

Så till sist i rapporteringen från Heimtextil 2023 kommer här några personliga favoriter - enjoy!

Los Angeles-baserade textilleverantören Morgan Fabrics har ett nätverk av tillverkare samt designkontor i LA och Shanghai. Akvarellkänsla och fina genmetriska färgfält i detta textila exempel, ett konstverk på monterväggen.  

Graffiti i snirklar och fina nyanser i grönt/beige/gulbrunt där sprutfärgen i motivet knappt syns ha torkat. Morgan Fabrics/Heimtestil. 


Heimtextils finast inredda monter, där klädda textila moduler i olika geometriska former bildar skärmväggar i utställningen. Art Textile Fabrics and More heter företaget och ingår i  familjeföretaget Molteni med bas strax söder om Como i Italien.
 
Nyheter fint exponerad med konstverk på monterväggen, hur fint är inte det? Bra tips för den som hittar ett vackert tyg, klipp till och rama in!

Ingen dum färgkombo med röda och bruna toner att matcha mot beige soffa, smart sätt att lyfta en monoton färgskala som dominerat inredningsmodet alltför länge. Satsa på färg och konst som Art Textile på Heimtextil 2023.


 
    heimtextil.messefrankfurt.com
                                        

fredag 20 januari 2023

Utställningsdax! Heimtextil 2023

Dansa min docka - fin inledning på textilproducenten Treviras utställning Textile Talents på Heimtextil. Dockornas krinoliner är skapade av Treviras stor utbud funktionell och hållbar textil.  

    Fantasi, kreativitet & design!

Något av det roligaste med branschmässor är alla utställningar. Så mycket fantasti, inspiration och kreativitet som möter besökare i såväl mässmontrar som separata utställningar. 

Heimtextil 2023 i Frankfurt bjöd på mycket i den vägen, när mässan efter pandemiåren åter slog upp dörrarna i januari. 

Textilproducenten Trevira visade vinnande bidrag i Trevira Talents och Frankfurt School of Apparel and Fashion presenterade projekt skapade av talangfulla modestudenter.  

Kika här på Heimtextils verkliga showstopper! 


Stålmannen klädd i flamsäker dräkt. Redan 1956 startade Trevira sin resa inom teknisk och funktionell textil. Idag är Trevira en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa syntettextil för hem, biltillverkning, mode och offentlig miljö. 


Teknisk textil med brand- och fuktskydd är idag långtifrån de stela tyger som fanns på marknaden förr. Idag satsar Trevira på ett brett sortiment och hållbarhet. 

Trevira Talents visar några montrar där 23 vinnare arbetat med 227 olika tyger. Här en myshörna med blommor och blad...

...och här en spännande marin miljö i läckra purpur- och grönblå nyanser. 

Vad kan man inte åtstadkomma med fantasi och textil! Trevira Talents fina verk på Heimtextil 2023 i Frankfurt. 


         Blå, blå vindar...

Det indigo och blekta blå har erövrat världen och denim bärs av var man och kvinna världen över. Genom decennierna har jeans gått från arbetarkläder till designade lyxplagg, och som symbol för rock och frigörelse. 

Tones of Freedom är en utställning kurerad av fjolårets modestudenter på Design Department Frankfurt School of Apparel and Fashion. Här visas kreativ inspiration kring vad som går att skapa av slitna, gamla denimplagg.    

220 par slitna och kasserade jeans är basmaterial i modestudenternas kreationer, alla med en bärande tanke kring frihet. 

Frihet i utnyttande av materialet, liksom frihet i form och design...

...liksom budskapet att ta tillvara, skapa nytt och återanvända kasserad textil. 


Klipp till! Dekoration på svepande klänningsvåder av ihopfäst och blekt denimspill. 

Festblåsor av blåtoner. Ryaöglor, remsor och byxben blir till dekorativa plagg när en ny kull modestudenter får fria händer. Utställningen Tones of Freedom/Heimtextil 2023.


       Svepande draperingar

Mörka denimblå och blåsvarta toner sveper in även hos årets avgångsklass modeelever. En vecka fick talangerna på sig att färdigställa plagg och utställningen Embrace New Horizons - en häpnadsväckande kort tid för kreativ verksamhet. 

I utställningen utgick eleverna från hållbara tyger som brukas inom heminredning, exempelvis bäddtextil. Resultatet är en fin utställning med spännande detaljer i svepande aftonklänningar.   

Uppbäddat på nytt sätt. Bäddtextil får en moderiktig twist i rynkade detaljer och långkjolar. Så kan hållbar lakansväv förvandlas i händerna på modeelever!

Tryckta blommönster och blad i kjolfållarna och besökare får använda fantasin för att se hur påslakan kan sys om till festplagg. 

Urklippta blommor från tryckt hemtextil pryder aftonplaggen skapade av modeelever i rekordfart. 

Nog är det här ett utmärkt exempel på kreativitet och ta-tillvara. Klipp och fäst ihop till dekorativa detaljer. 

Draperingar och plisseringar av hållbart producerade tyger avsedda för heminredning och bäddset. Bra jobbat av tio studenter vid College of Design i Frankfurt. 



PS Stay tuned! Vi återkommer med ett montersvep från Heimtextil med mer inspiration...
 

onsdag 18 januari 2023

Hemma på Heimtextil

Starka färger i trendutställningen Textiles Matter på Heimtextil i Frankfurt i januari.  

                             Färg, fibrer & framtid 

Efter tre år kunde Frankfurtmässan åter välkomna utställare, inköpare, inredare och arkiktekter till Heimtextil. Pandemin har slagit hårt mot världens ledande mässarrangör med ett tapp i omsättning på 60-80 procent. Omkring tusen mässor ställdes in under pandemiåren - som mässgigant är ju Messe Frankfurt verksam världen över. 

Men nu äntligen! - i januari var det dags att öppna mässhallarna. Hemma igen alltså på Hemtextil, mötes- och handelsplats för inredningstextilier som kickar igång mässåret 2023.  

Runt 2 500 utställare var på plats, ett litet tapp jämfört mot innan pandemin. Viss ommöblering har skett i mässhallarna, och vi startar rapporten i Trendutställningen som i år delade utrymme med mönsterföretag i hall 9.   

             Textiles Matter!

Vid varje upplaga av Heimtextil samarbetar mässan med olika  trendanalysföretag i ett rullande schema. Ambitionen är att mejsla ut riktningar inom inredningstextil, med fokus bland annat på materialinnovation, färgtema och teknisk utveckling. 

I år hade bollen hamnat hos brittiska trendinstitutet Franklin Till som under trendtema Textiles Matter skapat en utställning kring fyra områden; Make and Remake, Continuous, From Earth och Nature Engineered.  

Stora cirkulära tält behängde med textilier (från utställande företag) markerade vart och ett av trendutställningens tema. Som här i trema From Earth. 

De fyra riktningarna presenterades som cirklar, bokstavligt i utställningen med även i ett tänkt flöde där Make and Remake och Continous skapar en tekniskt cross-over och riktningarna Nature Engineered och From Earth en biologiskt cirkel.

Cirkulär utveckling kring materialåtervinning, naturmaterial och teknisk utveckling i trendtema Textiles Matter. 


Textiles Matter var såväl genomarbetad, som spännande och insiktsfull och kompletterades med föreläsningar och guidningar av Franklin Till. Besökarna var många, intresset stort - och produkter och installationer rejält instagramvänliga.  

Men här fanns väl inget nytt? Det här med återbruk har vi sett - och färgerna var ju...trista. Jodå, vi snappade upp någon negativ reaktion på Textiles Matter. Märkligt nog och faktiskt rätt så insiktslöst. 

För det spelar ju ingen roll om lapptäckstextil, naturfärgat siden eller återbrukad denim inte så kallat "trendar"...

Men att vi nöter in begrepp som hållbarhet, beständighet, kvalitet, säker produktion, återvinning och återbruk är - och förblir - det centrala i alla led inom hela den globala textilindustrin.

Designduo Rens samarbetar med golvtillverkaren Tarkett i Re-vive, en kollektion av återvunnet golvmaterial. Tarketts mattplattor får nytt liv i en manuell färgningsprocess där rött används och mixas med befintliga garner. Unika färgnyanser skapas i varje batch, och konceptet är tänkt för kontor, butiker och hem. 


Varje gång klimatsmarta lösningar, gränslösa samarbeten och nya återvunna material presenteras så breddas också målgruppen. Fler lär, lyssnar och inspireras. Kunskaper och innovation når ut längre och bredare till fler som vet mer. 

Nya företag startas, innovativa tekniska lösningar skapar också nya förutsättningar för produktion. Nya material leder till ny formgivning - och nya insikter hos såväl producenter som konsumenter. 

Färg i blickfånget. Orange matchad mot blåtoner återkom i montrarna på Heimtextil. Här två textilier enkelt sammanfogade med korsstygn i hantverksdrivna temat Make and Remake.  


Det går att dra paralleller till ekobegreppet inom livsmedelsindustrin, där det hela startade med små, lokala odlare och hipsterkonsumenter i storstäder. 

Efter några decennier har medvetenheten kring ekologiska livsmedel, hållbarhet och miljöhänsyn helt förändrat utbudet i matbutiker, på restaurangmenyer och i köpbeteende hos konsumenter.

Glittrande som godis är små plastfragment som blir råvara i nya material och produkter. Smile Plastics heter företaget som presenterades i Textile Matters/Continous. 


Så Frankfurtmässan och Heimtextils ambitiösa satsning på genomarbetade trendutställningar är värda en eloge! 

På en arena där hela världen samlas kring inredningstextil, med företag från den klimatavancerade västvärlden till producenter i Asiens utvecklingsländer, de mest utsatta när det handlar om textilproduktion, är en satsning som Textiles Matter värda varje centimeter utställningsyta. 
 
Ljuspunkter i färg i avdelningen Make and Remake. 


  Textiles Matter...ständigt

Häng med på ett svep i trendutställningen 2023 - nu kör vi!

Make and remake. Hantverk skapar mode. Här den av restgarner virkade mormorsrutan. Förr ett nödvändigt återbruk av restgarner, idag som vävd textil och snart nog som tryckt mönster.

Textil- och produktformgivaren Simone Post samarbetar med företag som Kvadrat, Vlisco och Adidas kring kasserat och överblivet material. I mattan Wildflowers - A New Beginning använde hon textilspill från Vlisco, samt jute och latex.

Lapp på lapp och många sömmar. Återbruk av tyglappar går aldrig ur tiden och är ett ständigt blickfång i täcken, tavlor, tapeter, mönster och hantverk. 

             Blå, blå vindar...

Siffror visar (jeansguiden.se) att det säljs omkring 1,2 miljarder jeans i världen - varje år. USA ligger i topp där denim har 39 procent av totalen, Västeuropa 20 procent, Korea/Japan 10 procent och övriga världen 31 procent. 

En närmast ofattbar marknad blåtyg, som i sig är en av de textila produkter som kräver mest energi- och vattenresurser och inte minst, miljöosäkra färgningsprocesser. 

Tekniken att återvinna denim har utvecklats och idag växer marknaden för kasserad denim. Textilen samlas in, bryts ner i olika processer, blir nya material inom isolering bland annat, men även som nytt tyg.   

The New Denim Project med bas i Guatemala är ett av dessa företag, som återbrukar från spill till ny textil. 

Denimspill tuftas, spinns och vävs till nya tyger...

...där denimtygernas ursprungliga blåa färgskiftningar kommer till sin rätt utan ytterligare resurskrävande färgbad. 

Trasselsuddar av kasserade och sönderklippta jeans och denimtyger i processen hos The New Denim Projekt i Textile Matter/Continuous. 

Blått glitter hos Smile Plastics som specialiserat sig på att tillverka nya laminat av återvunnen plast. 

Materialet heter Solid Textile Board Melamine, företaget Really som för kunden Kvadrat samarbetade med arkitekt och designer Anne Boysen som skapade Really Module med inbyggda lådor och hyllor. 

Plastfragment i ny version. Skivorna får ett närmast terazzoliknande utseende och går att använda såväl till möbler som inredningsmaterial i bänkar och hyllor. Textile Matter/Continuous. 

Perplex återanvänder hushållsplast och pressar multifunktionella paneler. Materialet är till 100% återanvända plastfragment som i sin tur går att återanvända. Textile Matter/Continuous.

Plattor från Custom Pet där fragmenten har pressats och färgats till ny användning. Textile Matter/Continuous. 

Redan 2011 formgav designern Ineke Hans den prisade stolen Rex som nu återlanseras i återbrukat material och i sig är möjlig att återbruka. För lanseringen står nederländska företaget Circuform. Textile Matter/Continuous. 

                  Nature Engineered/From Earth


I utställningen får vi flash-backs av tidigare decenniers mode kring växtfärgning, även det något som ligger djupt i hantverkstraditioner i hela världen. Två naturbaserade trender som synkar i Textile Matter på Heimtextil. 

Att ta extrakt från naturen; bark, nötter, blommor och blad för att utvinna färg är gammal konst. Nu görs nya satsningar och resultaten av färgade textiliers milda, naturliga färger skapar i sig mönster och mode. 

Råvaror från naturen torkas, krossas, mals och blir ingredienser när hett vatten kokas till färgbad. Textile Matter/Nature Engineered.  

Beroende på styrka och val av naturliga ingredienser får de färgade textilierna olika, unika men väl harmonierande uttryck. 


Vackert, unikt och exklusivt blir de textilier som Cara Marie Piazza skapar i hantverksmässiga naturfärgningstekniker som shibori och batik. Textile Matter/From Earth. 

USA_baserade Circular Union har lanserat Mush-Hues, en kollektion färg framtagen av svampar för färgning av trä och textil. Här är det återvunna furuskivor som handmålats med svampbaserad färg. Textile Matter/From Earth. 


Materialet i skivorna är utvunnet ur hampa, kaffesump, tobak, vitlök och från avfall inom vin- och vodkatillverkning. Företaget som utvinner dessa Fin and Penny Tiles heter Giles Miller och tillverkningen kombinerar hantverk med industriell produktion. Plattorna är även de helt komposterbara. Textile Matter/Nature Engineered. 


            Till slut...

När Heimtextil stängde mässportarna efter fyra intensiva dagar var det med ett positivt resultat. Antal besökare blev 44 000 från 129 nationer. I utställningar, mässmontrar och hos branschbesökare lyftes vikten av en hållbar omställning inom den globala textila sektorn. 

Det råder en stor klyfta mellan västvärldens högteknologiska företag i länder med samhälleliga metoder, lagar och regler för återvinning - och länder i Asien där den stora andelen textil tillverkning sker. 

Utvecklingsländer, som exempelvis Pakistan, är också hårt drabbade av klimatförändringarna. Här finns inga resurser att investera och driva utvecklingen, en tungt men tvingande ansvar vilar här på branschaktörer i Europa och USA.

              PS!

Mer finns att rapportera från utställningar och mässmontrar på Heimtextil 2023. Stay tuned!