söndag 23 juli 2017

Måla mera!


Liten skottkärra räddad från soptippen!

Skrapa-slipa-måla!

Uppvuxen med en farfar som lagade saker, en farmor som sparade och tog tillvara och i en familj där vardagslivet inrymde att sy, sticka och  snickra är återvinning en självklarhet. 

Handla vintage, ta tillvara, måla om - det är helt enkelt så man gör för att med små medel förändra, förbättra och förmera - inredning, möbler och växter. 
Dags för morakniven att åter göra tjänst - nu ska här skrapas färg från rostig plåt!
Så när grannen ställde ut en liten rostig skottkärra bland soporna fick den såklart följa med hem för renovering! 


Färgen flagnar, rosten tränger fram och underredet behöver skruvas till - men nu ska den lilla skottkärran fixas till. 
Handtag och underdel är strukna med svart oljefärg. Rosten är bortskrapad och nu får överdelen ett lager rostskyddsfärg.
Skottkärrans överdel ströks med snickerifärg från Farrow & Ball, kulör Purbeck Stone som vi hade kvar från tidigare målningsprojekt. Här resultatet efter en strykning...
...och här det färdiga resultatet. Bättre utnyttjande av en pryl som bara behövde lite omsorg, än om den kastats i sopcontainern, eller hur?

tisdag 18 juli 2017

Pionfrossa

På tork i kristallkronan - årets bedagade prima primadonnor!
 Mitt i juli månad...

...och de vackra pionerna nickar bedagat på sin stänglar. De blommade sent - men precis så vackert som vanligt. 

Plockar stänglarna och hänger på tork i kristallkronan - de ska bli buketter att ge bort och att bevara i krus och krukor över höst, vinter och vår. 

Juli är min bästa sommarmånad! - nu infinner sig ett befriande lugn i vardag och trädgård. 

Det glittrar av dagg i nyklippt gräs, pionerna ersätts av klättrande rosor och klematis - och årets första hallon är bara sådär supergoda solvarma direkt från dignande grenar. 

                    Sommar som bäst!

Klängrosen New Dawn tar fart på verandan, fin mot de renoverade gjutjärnsstolarna. 

Plums i fatet, årets första hallon, nyplockade solvarma direkt från hallonlandet. 

måndag 17 juli 2017

Sommarprojekt!

Varje sommar bär med sig åtminstone ett skrapa-slipa-måla projekt och i år har ska ett gammalt spröjsfönster få nytt liv.
Skrapa, slipa, måla!

Upphittat på sopstationen, i tjänst som glas för drivbänk och efter några säsonger i garagets gömmor - dags att fixa till det gamla spröjsfönstret. 

Den oumbärliga morakniven för att skrava kitt och färgresten och en liten tång att dra ut metallnitar ur det gamla spröjsfönstret. 
Kärnvirket har inte minsta spår av röta trots att fönstret fungerat som drivbänkglas och levt sitt liv utomhus. Det är en tämligen enkel match att skrapa rester av färg och kitt, dra ut metallnitar och  slipa till ojämnheter. 

Färdigslipad och klar för målning! Bakom ramen står krukorna med dahlia på svartmålade pallkragar invid husväggen. Lite höstgödsel i jorden vid planteringen av knölarna skapade en oanad växtkraft!
Fönsterramen ska få flytta in och bilda blickfång i växthuset. Men först ett skyddande lager av svart oljefärg. 


Det torra virket i ramen suger snabbt åt sig oljefärgen till en halvmatt fin yta.
Inspiration till projektet hittade jag under en jobbresa på södra Själland och ett besök i fantastiska orangeriet Paradehuset invid Gisselfeld kloster - vilket härligt ställe! 

Skrolla ner och läs mer om Paradehuset sist i inlägget - här är bilder från växthusets dekorativa spaljéer som fick mig att fixa till spröjsfönstret.

Paradehuset med sitt fina café Nettergalen, inrymt i det stora viktorianska och varsamt renoverade växthuset - en oas med tropiska växter och träd, taggiga kaktusar och mäktiga olivträd. Till vänster mot tegelväggen en av flera svarta träspaljéer.

På väggarna i caféet sitter svartmålade spaljéer som dekoration och bakgrund till den stora samlingen av perlargoner. Så fint med det svarta rutmönstret mot de gröna växter. 
Färdigmålat! 

Den färdigmålade ramen är på plats i växthuset, upphängd med grön tråd för att enkelt kunna flyttas. I sommar får spröjsfönstret fungera som spaljé till luktärt.  


Upphängd mot växthusets gavelvägg blir den tjärsvarta fönsterramen ett perfekt växtstöd för luktärtsnåret.


Tittin! Här kikar vi in i växthuset där fönsterramen blir en fin dekoration.

Mer om Paradehuset!

Paradehuset intill Gisselfelds slott (kloster) är ett måste för alla trädgårdsintresserade på road-trip i Danmark. Bor man i Skåne så är utflyktsmålet perfekt för en dagstur i bil. 

Antik fågelbur i synk med pelargoner i Paradehuset.
Under många år låg det stora, glasade viktorianska växthuset igenvuxet och övergivet. Men idag, tack vare ett varsamt och professionellt övertagande och en fin upprustning, är Paradehuset åter den underbara och fascinerande plats det en gång byggts för. 

I den tropiska delen av det stora växthuset finns, bland mycket annat, en hundraårig nespole, japansk mispel, stora skuggande palmer, slingrande rankor, kakao- och avokadoträd och porlande vatten. 
Fina tegelväggar, mäktigt glastak och sköna vinklar och vrår i det renoverade orangieriet med tegelväggar och massiv gjutjärnsstomme. 
Paradehusets butik med handplockat utbud, kvalitativa och sköna produkter, fint inredd med sitt fiskbensmönstrade tegelgolv. 
Tre små charmigt individuella b&b-rum erbjuds för övernattning i den intilliggande trädgårdsmästarbostaden som även är hem för Paradehusets nuvarande ägare. 

                               www.paradehuset.dk

fredag 14 juli 2017

Nu växer det...

Små, små akasiafrön från Hong Kong Park skjuter skott. Trälådan är målad med Alcro ad 18, nyans Burnt Sienna.  
 Grönt är skönt...

...och i det omväxlande sommarvädret växer det så det knakar i både växthuset och ute i det fria. I odlingslådorna med kål och broccoli  mot garageväggen kommer späda, gröna skott och i växthuset slår frön från exotiska frön och plantor rot, spännande! 

Hobbyn att samla frön är ett roligt projekt - och lyckosamt. Det stora, maffiga nespoleträdet i kruka inomhus(se Renovera mera) har nu drygt tio år på nacken. En gång hemförd från en mässresa i Italien som en liten svart kärna. 

Frön från akasiaträd i Hong Kong Park skjuter upp i en rödmålad trälåda i växthuset, bingo! Här växer även ett litet skott från ett enormt japanskt lyktträd, plockad som frö i en trädgård i Frankfurt, en liten palm som hemförts som kärna från Sydney i Australien. 

I andra små krukor och lådor hoppas jag nu på skott från det fantastiska silkesträdet och magnolia bland annat. 

Små, små frön och kärnor från vänners trädgårdar och resor ute i världen. 

Broccoli på g i enkel odlingslåda invid garaget...
...liksom grönkålen med fint veckade krispiga blad. Odlingslådan kommer från Gustavsbergs porslingsfabrik och användes förr till porslinskross. Hittade den på loppis för en femtiolapp och nu fyller den fint patinerade trälådan sin fuktion för odling sommar efter sommar.   
En krukodlad basilika från matbutiken delas enkelt och omplanteras och får växa sig härligt stor - och god!
Jag sparar delar av gräsmattan till ett smörgåsbord för pollinerare med allt som finns där nere i myllan - klöver, prästkragar, brunört, smörblommor bland annat. Bidöden är ett faktum, hittills i sommar är det betydligt färre humlor, bin och fjärilar i trädgården än i fjol.  

              Ha en härlig helg! 

måndag 10 juli 2017

Juliskörd

Säsongens första bukett med frökapslar från trädgårdens jättevallmo.
Värsta växtkraften! 

Den stora, röda jättevallmon är trädgårdens verkliga kraftpaket. Tidigt på våren, ja redan under snön, sticker de gröna bladen upp.

Inte mycket rår på denna växtkraft, skotten klarar sig genom väderomslag med is, frost och kyla. Vid svår torka offrar vallmoplantorna sina blad och återsamlar kraft inför kommande regn.  

I år kom blomningen sent, men med oförminskad styrka. Några korta veckor sväller knoppar och dag efter dag vecklar de maffiga kronbladen ut sig. 

Under den intensiva blomningen kan samma vallmoplanta prestera knopp, slå ut till blomning och - när de sista knopparna brister - tappar premiärblommorna sina kronblad...

Nu vajar de kraftiga frökapslarna ljust gröna med sina sammetslika bruna stjärnor och marken täcks av torkade kronblad och vissna blad. 

Dags att ansa bestånden och börja årets fröskörd! 


Papaver orientale växer högt och blommar mäktigt under några korta sommarveckor.
Tio år har gått sedan flytten från stora huset och den gamla sekelskiftesträdgården. Här växte de stora, röda vallmoplantorna högt sommar efter sommar som de gjort i decennier. 

Det är nu frön från min familjs gamla trädgård som grott, slagit rot och blommar intill vårt nya hus. Det känns precis som det alltid gjort - och som farmor en gång lärde samlar jag frön från trädgården, säsong efter säsong. 

För det var ju så denna exotiska växt en gång kom till våra nordliga breddgrader. Först till orangerier och i rabatterna kring slott och herrgårdar. 

Trädgårdsmästarna och gårdens folk tog tillvara kasserade plantor, samlade frön och planterade invid torpknuten där den stora, röda jättevallmon hamnade på första parkett. 

Vallmo sprider sig, en del ser växten som ett ogräs. Själv upphör jag aldrig att fascineras av denna märkliga växt med stickiga flikiga blad och de högt vajande röda blommorna! 


 
Ett litet tag får vallmokapslarna stå som bukett innan de hamnar upp och ner på tork i stora speceriglas. Trädgårdsstolen är renoverad och målad med Farrow & Ball, nyans Elephant´s Breath. Kika under etikett Renovera mera. 
Nu blir vallmoplantorna friserade - torra blad klipps bort och jag plockar en bukett av de alldeles färska frökapslarna. Men bara en bukett, alla andra kapslar får torka på sina stänglar. 

När de torkat plockar jag dem och placerar upp och ner i stora glasbukar. Här får de stå och torka vidare, öppna kapslarna och släppa sina frön...forts följer.

onsdag 5 juli 2017

Trend på Tendence

Nytt inslag på Tendence 2017 är Concept Store, en temautställning iscensatt av Claudia Hain. Här är en nedslag i den rosa avdelningen. 

Mässa i midsommartid! 

Den årliga internationella mässan Tendence i Frankfurt för konsumentprodukter inom hem, dekoration, present och accessoarer är flyttad från augusti till slutet av juni. 

En förändring som även medfört att mässan som arrangerades 24-27 juni lanseras med ett delvis förändrat koncept med ett ökat fokus på utemiljö.

Tendence arrangerades nu med slogan "Two Seasons, One Date" där utställare inte enbart exponerade produkter för höst/vinter-17 utan även vår/sommar 2018. 

Föredrag och utställningar kring ökat kundfokus, butiksplanering, köpbeteende och en floristsatsning ingick även i Tendence förnyade vision kring en mer nyttig och flexibel mässa.

Totalt noterade Tendence juniupplaga 1 125 utställare från 54 nationer, där dock hälften av utställarna var inhemska företag. 

Kommande mässor arrangeras 30 juni-3 juli 2018 samt 29 juni-2 juli 2019. 

Häng med på ett montersvep från årets premiärupplaga i midsommartid!


Rosa i kubik i Concept Stores skyltfönster Mix & Fun på Tendence 2017.
Concepts andra tema Cool Materials visade tapeter med krackelerad yta, retrodämpade färger och naturmaterial.

Tyska Koziol hade som vanligt en av mässan största montrar och satsade på att visa blått - här med lampskärmar som stora blåklockor. 

Här har vi formen som gjuter plastmaterialet i Koziols fasettmönstrade lampskärmar. 
Tyska accessoarföretaget Philippi firade 25 år och var en av Tendence största sponsorer. Företaget är stora inom ett brett segment inredningsprylar och presentartiklar och den orangea accentfärgen återkom i små separata utställningar i mässhallar och gallerian.
Outdoor Living är ett nytt grepp i mässkonceptet, manifesterat bland annat i mängder med alliumbollar - blommande, utblommade, torkade.

I Gallerians utställning Outdoor Living fanns utställare av växter, trädgårdsdekorationer, möbler och blommor med i mixen.
Enkla halvväggar byggda av staplade lastpallar och kubistika spaljeér ramade in trädgårdsutställningen inne i mässans Galleria. 
Utanför mässhallen fanns en särskild utställning med växter, trädgårdsprylar, blommor kombinerad med food trucks och soffor för besökarhäng. Återigen byggdes med lastpallar och trälådor. Fina fågelhus av björkträ, kanske triggar det igång gör-det-själv spåret i sommar..?
Personligen snappade jag upp krukförvaring på golvet hos en av utställarna - så ska jag göra i höst när växthuset ska städas inför vintern!
Min blomsterintresserade mässkollega Stefan undrade förhoppningsfullt om vi kunde köpa lökar, men nix! Även om utställarnas montrar såg ut som på Trädgårdsmässan är produkterna endast till för att locka till nya ordrar. Här Zierlauch, en bulgarisk alliumsort...
...och en läckert mörklila persisk kejsarkrona. Kan den klara sig i den Stockholmska växtzonen månne?
Fördelarna (eller nackdelen enligt stilpoliserna) med Tendence är det extremt spretiga mässkonceptet där produkter i säsong mixas med kommande säsong. Mycket jul presenterades för order och leverans redan i augusti. Här är det textilier i klassiska mönster hos tyska företaget Lazis. Renar rules!
Funderingar kring årets julgran? Här brister tyska Inge-Glas manufaktur ut ett rosa bling...

...och här får kulorna en orange färgton som tema. 

Naturtema är ständigt återkommande, här en variant på det-enkla-är-det-sköna-värt. Kraftiga tallkvistar fogas samman med stora kottar och hängs upp med ståltråd som virats med snöre. Fin och enkel idé. 

Mycket natur hittar vi i tyska Decorama Art & Decorations monter där krokiga grenar med taggiga kronor och fina ljuslyktor i papier mâche med bladguldd lockade besökare till montern. 
Kan en torr hacktornsbuske bli såhär fin..?

Decorama är baserat i Isselburg i Tyskland och katalogen rymmer produkter i glas, trä, rotting, papier mâché, metalltråd, cement. 

Tannenbaum på rad - julgranar av träflis, som i en tomtesaga, hos Decorama.

Rudolfduo i snidat trä.

Inte så dum skylt, tänk vad man kan göra av skumplastsjok... Dekoprojekt heter utställaren i Tendence hall 8.0.
Mer granar, en hel liten graninstallation Winter Story Forest i keramik med plats för ljus visade danska Finnsdottir. Produkterna tillverkas för hand i Danmark och bakom formgivningen finns Thora Finnsdottir som ställde ut med egen monter, men även fanns representerad i mässans utvalda Form 2017.

Bland förtjänsterna med mässorna Tendence och Ambiente i Frankfurt är möjligheten för unga, nya och oetablerade formgivare att få presentera sig. Avdelningen heter Talents och en spännande utställare inom segmentet smycken på årets Tendence var Giulia Savino med sina halskedjor i sterlig silver. Här är det Londons karta som bildar mönster. Skalan är 1:20 000!

Oj, vilket jobb! Lady in Silver kallar June-Noa Fabregas sin konstfärdigt konstruerade klänning. Fabregas var en av utställarna i avdelningen Talents. 

Anna Badur tar ett eget grepp på det blåvita porslinet och via en speciellt tillverkningsmetod får alla muggar, tallrikar och föremål sitt unika utseende. Anna har en masterexamen från Design Academy Eindhoven och arbetar från sin studio i Berlin. 
Mässans största monter står tyska Pad Design Home Concept som byggt en western saloon i två våningar för att exponera sitt sortiment av filtar, plädar, kuddar, överkast och mycket mer. Det är ändå något visst med de färgklara textilierna inspirerade av amerikansk folklore. 

Svenskt deltagande vid midsommartidens Tendence är 19 svenska företag som i en samlingsutställning curerad av Stefan Nilsson bland annat presenterade textil, accessoarer och keramik. Här är det Lisa Bengtssons omisskännliga mönster som blickfång i utställningen.  

Svenska Maze visar smarta inredningsdetaljer mot vit bakgrund...

...och här kommer HansJerg Maier-Aichen, professor vid designuniversitet i Karlsruhe, med en grupp internationell press för ett nedslag i den svenska formmanifestationen. 
Temat Outdoor Living gick igen även inomhus där enkla sittplatser för trötta mässbesökare hade byggts mellan hallarna. Här är det återigen lastpallar som agerar material tillsammans med ohyvlade brädor. En enkel idé att ta efter för livet på landet.
Mässans egen satsning på blomsterdekorationer i caféområdet handlade i år om solrosor som i stor mängd, i bukett och på stjälk, lyste upp. Såhär ska de ju se ut, solgula med en brun kärna. 


            www.messefrankfurt.com