måndag 30 juni 2014

Mässhöst!

Inköpsmässan Nordstil är ny i Messefrankfurts utbud. Första upplagan arrangerades i januari i år, i slutet av juli är det dags igen. Mässan samlar omkring 700 utställare inom inredning, present och dekoration. www.nordstil.messefrankfurt.com 


Mycket mer i mässgångarna...

Semestertider - och dags att se över höstens mässkalender. Först ut andra halvåret är bransch- och inköpsmässan Nordstil som arrangeras i Hamburg i Messe Frankfurts regi. Mässdatum är 26 till 28 juli och det blir andra gången som Nordstil lockar företag och inköpare till montrar och utställningar.

Premiären i januari lockade drygt 800 utställande företag inom inredning och antal besökare landade på 20 000 under tre dagar. Till juliupplagan väntas minst lika många utställare och från Sverige kommer bland andra Watt & Veke, Linneväveriet i Horred, Wildlife Garden, Affari, Klippans Yllefabrik och Kardelen att ställa ut.

Med Formex i Stockholm i mitten av augusti markerar Nordstil en avspark för andra halvårets inköp och att se nyheter och lägga order tidigt lockar, även om det råder semestertider i Europa.

Datum för höstens viktigaste branschmässor finns i Mässkalendern (kika i Arkivet). Bloggen finns på plats och rapporterar nyheter, tips och inspiration - missa oss inte!


Glaskupor i rad på Nordstils januariupplaga. Då var det premiär och mässan blev en framgång med drygt 800 utställande företag. I slutet på juli är det dags igen för mässarena Hamburg.

                         www.nordstil.messefrankfurt.com

lördag 28 juni 2014

Boom för Bell

Lampserien Bell, design Andreas Lund/Jacob Rudbeck för Normann Copenhagen, kommer nu i diameter 22 cm respektive 42 cm. 
Dansk belysningssuccé i nya storlekar

Den blev snabbt populär när den lanserades 2012 och i dag är pendeln Bell är en av danska inredningsföretaget Normann Copenhagens bästsäljare. Inget konstigt alls, vi gillar verkligen också Bell i sin runda klockform, både lite retro och industriinspirerad.

Pendeln Bell är formgiven av Andreas Lund och Jacob Rudbeck, två unga danska designer, utbildade vid Danmarks Designskole respektive Kunstakademiets Arkitektskole, som idag driver en gemensam studio.

Bell i fyra storlekar med diameter 23 cm, 35 cm, 42 cm och 55 cm i lackad aluminium i sand och grått. 

Materialet i lampan är aluminium, lackad i sand respektive grått och den klockformade skärmen har en fint rundat fäste och sladd i textil.

Bell finns nu i fyra storlekar och kostar från 1 600 danska kronor upp till 3 500 danska kronor.

Fint fäste i klockskärmens topp. 
I sina olika storlekar funkar Bell som såväl sovrums- som vardagsrumslampa, över arbets- och köksbord eller i hallen.


Bell i par över matbordet. Här största storleken med en diameter på 55 cm. Pris 3 500 DKK. 


Tips! Viktigt att tänka på vid val av pendlande belysning som Bell som har en täckande skärm är att ljusets yta blir begränsad. Den som eftersöker en vidare belysning bör hellre välja en lampa med skärm i genomsiktligt materialet, exempelvis ljus textil, rispapper, tunt trä och skärmar med perforeringar och mönster.

Grå Bell i nya storleken med en diameter på 42 cm. Pris 2 800 DKK. Design Andreas Lund/Jacob Rudbeck för Normann Copenhagen.  

                          www.normann-copenhagen.com

onsdag 25 juni 2014

Sommarskrapet...

Tunga, rostiga, trasiga och synnerligen skamfilade - men så underbara! ihopfällbara trädgårdsstolar med i smidesjärn och trä. Sommarens renoveringsprojekt kan börja...

... för en ny vintagevacker vision! 

Ingen sommar utan ett renoveringsprojekt på hemmaplan. Tidigare år har vi fixat till ett gammalt skåp och ett bord (se Satsa på ett skåp! och Vintagevacker vision under Renovera mera i arkivet) -  i sommar handlar projektet Slipa-skrapa-laga-olja-måla om två trädgårdsstolar i smidesjärn och trä.

Stolarna är i uselt skick och låg slängda i ett hörn hos Myrorna. Priset måste betraktas som tämligen överkomligt...


Trots sitt extremt risiga skick tror vi nog innerstadens vintagebutiker kunnat kränga trädgårdsstolarna för mer än femtio kronor styck. 

Wow, ingen tvekan trots rost, flagnad färg, trasiga nitar och ett obehagligt murket utseende på sitsarna - magkänslan slår aldrig fel. Här har vi ett fynd!

Sönderrostad nit i krysstag på stol. I dagsläget är vi inte helt klara på hur det ska fixas, men såklart hittar vi en lösning bättre än att hålla samman den tunga uppfällda järnställningen med ståltråd. 

Oj, oj, det här ser inte bra ut minsann. Men forna dagars möbelvirke fick växa i sin alldeles egna takt i storskogen, torkas och behandlas enligt modell slow carpeting. Resultatet blir kärnfuru som står emot vädrets makter och som i det här fallet (tror vi) förvaring utomhus alternativt i ett takläckande skjul.  Här finns vattenskador, spår av mögel - men ingen del i sits och ryggstycke är murken! 

Det blev en snabb affär, den ihopfällda bedagade duon lastas in och ur bilen och här på verandan början resan till ett nytt liv för våra gamla trädgårdsstolar.

Häng med - missa inte renoveringen steg-för-steg här i bloggen i sommar!


Den vintagevackra visionen denna sommar inkluderar inte ommålning i vitt. Nej, nu börjar jakten - igen - på den perfekta färgen. Missa oss inte! Kika gärna i arkivet under Renovera mera för fler tips på hur du kan fynda och fixa till möbler och inredning. 

måndag 23 juni 2014

Fisher-Price Vintage

Bloggens superkap - ett leksaksflygplan tillverkat 1970-72 av Fisher Price Toys i East Aurora, New York, USA. I perfekt skick och till fyndpriset 35 kronor på loppis! Figurerna är även de vintage, men inköpta vid andra tillfällen. 

Vintage vinner leksaksracet!

Alla har vi våra små hobbies och till bloggens hör (bland annat) att samla vintageleksaker.

Men inte vilka gamla godingar som helst, utan Fisher-Price´s färgglada och lekvänliga prylar och här är vi all in..!

Planet från början av 1970-talet är en av många pull toys och försedd med fäste för dragsnöre.  
Intresset för amerikanska Fisher-Price kvalitetsleksaker väcktes i början av 1980. Vi köpte en bondgård med trädörrar och figurer i hårdplast till då ettåriga Sara. Sen var det klippt och i takt med att familjen växte blev leksakerna fler och fler.

Fisher-Price var dyra leksaker. Men tack vare jobbresor, släkt och vänner handlade vi med låg dollarkurs hem cirkuståg, skolbuss, dockhus, garage, telefon, kassaapparat, bilar...

Cirkuståget i orginalförpackning, inköpt  i en leksaksbutik i södra Sverige där tiden tycks stå stilla...

FP-gubbarna och djuren lektes det med i det oändliga. Telningarna blev tonåringar och unga vuxna och favoritprylarna packades i lådor på vinden.

Flytten gick från det stora gamla huset. Lådorna plockades fram och leksakerna hittar hem till familjens nya småttingar. Samlingen växer ständigt med coola och stabila produkter från loppis, e-bay, Blocket och gamla leksaksaffärer.

Vän av ordning kanske frågar sig varför..?

Svaret är enkelt. De äldre Fisher-Priceprylarna är suveräna exempel på god design, kvalitet och funktion. Självklara kap i en värld där så mycket skräp ständigt produceras.

Kanske ligger hemligheten även i Fisher-Price företagshistorik - en spännande story om kreativitet och entreprenörskap...


Några figurer med träkropp, bakom dem populära dragleksaker från olika decennier.

Fisher-Price grundades 1930 av Herman Fisher, Irving Price, hans hustru Margaret Price som var illustratör och en fjärde partner, Helen Schelle, alla med olika bakgrund inom spel- och leksaker, barnböcker och försäljning.

Den gemensamma visionen var att Fisher-Price skulle erbjuda pedagogiska, smarta och starka kvalitetsleksaker.

Produkterna tillverkades i furu med delar i metall för att tåla slitage. Många var av modell pull toys, försedda med fäste och dragsnöre. Margaret Price, företagets AD, adderade färgglada illustrationer och figurer, baserade på hennes barnböcker.

Redan årets efter starten presenterade grundarna några av sina träleksaker på en mässa och succén var omedelbar. Den första FP-leksaken såldes 1931 och hette Dr Doodle, i dag ett av de allra hetaste samlarobjekten.

Små vänner från e-bay - Little People med kropp och huvud av trä och krage och hår i plast. Små figurer bland arbetsmaterialet på skrivbordet.  

Senare i plastens förlovade 50-tal upptäckte även Fisher-Price materialets egenskaper och möjligheten att tillverka starkare leksaker i mer hållbara färger.

Figurerna fick till en början träkropp/huvd och plastdetaljer, så träkropp och plasthuvuden innan man övergick till att helt tillverka prylarna i plast. Men som alltid i de glada, klara färger som kännetecknar Fisher-Price leksaker.


Vintage Fisher-Price pull toys. Bilburne clownen Jalopy och hunden Little Snoopy, båda från 1965 och tåget Toot-Toot från 1964. Materialet är furu, metall och plast, tillverkade i fabriken i New Aurora, NY

Bloggens samling omfattar leksaker främst från 1970- och 80-talet, men med några härliga prylar även från tidigt 60-tal. Det var under det här decenniet som Play Family lanserades och blev den stora succé vi idag känner som Fisher-Price Little People.

Sedan starten 1930 har Fisher-Price tillverkat runt 5 000 olika leksaker - en svindlande siffra! Little People tillhör de allra mest populära och i serien fanns lekhus, bondgård, skola, garage, bussar och bilar.


På stolen kassaapparat och framför de lite kraftigare Little People figurerna som kom på 1980-talet samt två figurer från senare tid. Till vänster flygplan samt brandbild från 2000-talet, båda med ljudfunktion. I mitten bilar från olika lekhus och miljöer ur Little People serien. Till höger bilar, stapelbara i varandra för riktigt små barn. 

På 80-talet väcktes kritik mot att de figurerna som inte ansågs säkra för riktigt små barn. Och ja, de slinker igenom dagens teströr för kvävningsriskabla leksaker.

Fisher-Price började nu tillverka lite större figurer, men enligt samma princip - att de skulle gå att placera i bilar, flygplan och hus.

Little People rules! Här bondgård från 2000-talet, lekhus med stora figurer från 1984, hund i dragsnöre (2005) mobiltelefon med ljudfunktion (1993) sköldpadda (1970) honungsburk med ljudfunktion och plocka-i-bitar (1999)

De senaste decenniernas Fisher-Price prylar finns även med inspelade melodier och tal.

Pedagogiska och likaledes färgglada produkter i plast och märkligt nog även de ofta i väldigt gott skick på andrahandsmarknaden.

Det enda som brukar behövas är lite tvätt och nya batterier!


Samma princip då som nu - leksaker med funktion och färg från Fisher-Price. 
I slutet på 60-talet, när grundaren Herman Fisher gick i pension, såldes Fisher-Price till jättekoncernen Quaker Oats Company.

Men i början av 1990-talet upphörde det ägarförhållandet i samband med att Fisher-Price börsintroducerades.

I dag ingår Fisher-Price i leksakskoncernen Mattel (Barbie, Disney, Monster High, MaxSteel) som marknadsför alla sina produkter för baby och förskolebarn under FP:s namn.

Bloggen tycker dock det var bättre förr. I alla fall när det handlar om lekvärdig kvalitet för småfolk.

Så vi kikar vidare efter vintage Fisher-Price. Och vi är i gott sällskap...

Vintage i leksakslandet - Fisher-Price produkter från 1960- och 70-tal i trä, metall och plast. Stabila och lekvänliga nu som då i superkvalitet. 


...för såklart finns en nördarnas egen klubb!

The Fisher-Price Collectors Club - baserade på klassisk FP-mark i East Aurora i norra New York där leksaksföretaget en gång i tiden startade - ordnar auktioner, fixar kontakter och information.

Allra bäst är ändå att bara ramla över någon färgglad liten gubbe, en bil eller ett litet lekhus under strövtåg på loppis och marknader.

Tips! Kika på e-bay och auktionssajter om du vill ha tag på någon gammal favoritleksak. Utbudet är stort och mycket går att få tag på till bra priser.

Äldre leksaker är tidsmarkörer och ofta coola i designen. Robotar, figurer från Toy Story, original Ninja Turtles, Brio och Gemla är väl värda att titta lite extra efter.
                                     
                                  www.fpclub.org
                                   www.etsy.com

måndag 16 juni 2014

Det goda livet på tapeten

Tapet Ava i nya kollektionen Brunnsnäs från Sandberg Tyg & Tapet med inspiration från svenskt herrgårdsliv. 

Herrgårdsinspiration hos Sandberg

Tapetföretaget Sandberg grundades 1976 och är baserat i Ulricehamn, strategiskt på vägen mellan Jönköping och Göteborg. Regionen är en av landets tillväxtkommuner och bas även för Bolon som gör internationell megakarriär med sina vävda textila golv.

Sandberg Tyg & Tapet verkar i gammal god hantverkstradition och tillverkar limtryckta tapeter. Sortimentet uppdateras med nya mönster, men alltid med rötterna i gammal svensk tapettradition, både mönster- och hantverksmässigt.

Inspiration till nya kollektionen Brunnsnäs hämtar företagets designer Sissa Sundling från Ulricehamns omgivningar, sjön Åsunden och de kringliggande herrgårdarna.

Mönster Beata ur Sandbergs nya tapetkollektion Brunnsnäs. 

Det vilar onekligen en stämning av svunna tider och det goda livet på landet över mönstren i kollektionen Brunnsnäs, dock med en uppdatering av det romantiska. Mönstren har några fått namn efter personer i herrgårdsromanen Gårdarna runt sjön, skriven av  Birgit Th Sparre.

Den som vill förnya i samtida herrgårdsstil får vänta till augusti då kollektionen i kvalité non-woven kommer i butik.

Kika här för lite mer lantlig Sandberginspiration...


Rutor på diagonal i mönster Edith från Sandberg Tyg & Tapet. 

Rosa rosenslingor på mörkblå botten i mönster Marianne ur nya kollektionen Brunnsnäs/Sandberg Tyg & Tapet. 

Fyrkanter med slingor. Mönster Joachim från Sandberg Tyg & Tapet.

                                      www.sandbergab.se

fredag 13 juni 2014

Estrid´s mexikanska mix

Objekt från Mexiko mixas med Franktextilier och möbler i Svenskt Tenns sommarutställning. 

Färgstark satsning hos Svenskt Tenn 

Inte en sommar utan att Svenskt Tenn slår upp dörrarna till en sevärd utställning. I år får besökare följa företagets grundare Estrid Ericson i spåren när hon reste till Mexiko 1939. Med i bagaget hem hade Estrid sjuttiotalet lådor med hantverk och objekt som hon arrangerade i butiken på Strandvägen 5.

Nu är det alltså dags igen för ett färgstarkt mexikanskt tema i de anrika lokalerna. Objekten som visas i sommarutställning är nyinköp i Estrids anda. En del föremål är sådant som Estrid själv en gång valde, annat är vackert nutida mexikanskt hantverk som nu mixas med Svenskt Tenns sortiment.

Etniska influenser är ett onekligen ett starkt tema i modern inredning. Butiker som Afro Art exempelvis, säljer färgstarkt hantverk som tar plats invid modern design, möbler och belysning. Inspirerande och vackert i våra ofta vita och gråa hem.

Missa inte heller favoritbutiken Svensk Slöjd alldeles intill på Nybrogatan i Stockholm, fylld med färgstarka och unika hantverksföremål.

Utställningen hos Svenskt Tenn pågår fram till den 17 augusti och alla föremål är till salu.

Flätat och vävt i starka färger i folklore från Mexiko inköpt i Estrid Ericsons anda till årets sommarutställning hos Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm. 

Klassiker från Svenskt Tenn med nya färgglada ränder.

                                      www.svenskttenn.se

tisdag 10 juni 2014

Formfavorit från Kalifornien..

A giant pine cone... mäktig design från bergen i södra Kalifornien.   

... jättekotten! 

Bloggen har varit en vecka on-the-road i Kalifornien, traskat runt på San Franciscos kullar, spanat in trendkvarter, kikat på cool design, doppat fötterna i vackra vågor och klättrat i vild natur.

Om det var mästerkotten eller tvåkilosburkarna med jordnötssmör som väckte misstanke vet vi inte. Men väskan lyftes av bagagebandet och togs in för en grundlig inspektion innan den - äntligen - dygn försenad hittade hem.


Här är kottkamraterna från Les Alpes Maritimes, Mallorca och Cape Town Coast hemma i växthuset. 

Ur väskan lyfter vi den gigantiska tallkotten. Ett naturens underverk och alldeles omöjlig att inte ta med hem till kottkamraterna i Sverige.

Pling! Knappt har har vi hunnit bära ut den coola konen till gänget i växthuset förrän det kommer en designflash i e-posten. Det finns fler som fattar varför just en gigantisk kalifornisk tallkotte är så magisk..!

Mästerkotten! Här i naturlig storlek, detaljerat illustrerad i nya serien Nature 1:1 från Form Us With Love.  Till vänster ett jättestort hagel, även det i naturlig storlek.  

Världens största kotte- California Coulter Pine Cone - visar sig vara premiärobjekt i den nya serien Nature 1:1, ett samarbete  mellan svenska designstudion Form Us With Love i och danska Paper Collective.

De detaljerade illustrationerna av jättekotten är skapade med kulspetspenna och trycks på färgat tjockt Munkenpapper. I serien Nature l:1 finns även en illustration av ett gigantiskt hagelkorn.

Tallkotte i naturlig storlek i nya grafiska serien Nature 1:1 signerad Form Us With Love i samarbete med danska Paper Collective. 

"Ambitionen har varit att i en serie tryck kombinera konst med fascinerande fakta. Trycken visar några extrema naturliga fenomen; världens största tallkotte och ett hagel lika stort som en fotboll. Vi får se vad som kommer härnäst"

                                                                                                            Form Us With Love
De detaljerade illustrationerna är skapade med kulspetspenna och får svaga pastelltoner i trycket. 

Det fina grafiska trycket skapar såklart habegär hos en kottsamlare och hamnar i topp på önskelistan!


Giant Coulter Pine Cone tronar på kottetoppen i bloggens samling. 

                                   www.formuswithlove.se

PS Mer om design och annat on the road i södra Kalifornien blir det i kommande inlägg - missa inte!

lördag 7 juni 2014

Ikea retro

Ikea Årgång med design från 1950- och 60-tal säljs i begränsad upplaga på utvalda varuhus med säljstart 4 juli.

Ikea´s formfavoriter från förr

Trenden är tydlig - i den ekonomiska krisens spår letar möbelproducenterna i arkiven och nyproducerar designikoner från fornstora formdagar.

Vi har sett skön och cool retrodesign på såväl svenska som internationella möbelmässor under flera år och tja, varför inte?

Produktutveckling är en kostsam process och fina formkurvor från toppdesigner sitter som en smäck i rådande retroboom och visar - inte minst - att god form och funktion är hållbart i längden.

Ikea följer trenden och lanserar nu kollektionen Årgång med formfavoriter från förr. I fjol fyllde möbelgiganten 70 år och firar med att lyfta fram 22 produkter med rötter i 1950- och 60-tal.

Ikea samarbetade då bland annat med formgivarna Bengt RudaErik WörtsPreben Fabricius och Gillis Lundgren. Vem som ritat vad i retrokollektionen Årgång framgår dock inte märkligt nog.

Möbler, belysning, porslin och textil nytillverkas i moderna material och har också fått nya namn. Produkterna i kollektionen säljs i begränsad upplaga och sju utvalda varuhus med start 4 juli.

"...danskarna är konstnärer på att behandla träet, att ta fram den sidenmatta lystern i sina möbler.." står det i Ikeakatalogen 1957 då Esbjerg fåtölj och soffa lanserades. I kollektionen Årgång heter möblerna  Ekenäset och pris för fåtöljen är 1 495 kronor. 

Takpendel Sila var katalognyheter 1959 och presenterades som "en trevlig och käck nyheter som de moderna ungdomarna säkert blir förtjusta i". Pendeln i nyproduktion heter Gårdskär och kostar 699 kronor.  

Här har vi Buster från 1957 "en modernt formgiven uddafåtölj, lätt och behändig i naturfärgad rotting på svart stålrörsstomme som hör hemma i varje modern inredning.." Då kostade fåtöljen 68 kronor. I dag är priset 499 kronor och namnet Gagnet

Lövet var originalnamnet på soffbord i lackad bok med poppelfanér i skivan. Lövbacken heter bordet numera och kostar 799 kronor. 

Lövbacken i rund modell. 

Porslinet Matsedel i fältspat finns med tallrik, assiett och kaffekopp med fat. 


Ikea följer den internationella trenden även när det gäller designsamarbeten och tillfälliga pop-up kollektioner.

Under 2015-2016 kommer produkter i design av bland andra formgivare som Ingegerd Råman, Acne R&D, Ilse Crawford och Olle Eksell att lanseras i upp till tio nya designkollektioner per år på utvalda varuhus.


måndag 2 juni 2014

Kajsa´s Ceramics

Servisen Prickar och ränder i vit porslinslera signerade keramikern Kajsa Cramer.  

Vackert drejat i vitt..

Kärleken till keramiken och den vita porslinsleran fick Kajsa Cramer att satsa på handdrejade objekt och bruksporslin.

Kollektionen Prickar och ränder med espressomuggar, skålar och tallrikar som lanserades för några år sedan, utökas nu i bland annat guld och svart.

Kajsa Cramers vita bruksporslin utökas med nya serier i vitt och guld bland annat. 

Kajsa Cramer har ett förflutet som florist och som egen företagare inom inredning. I många år var keramiken hennes stora hobby vid sidan av jobbet.

Men intresset för hantverket tog över och Kajsa vidareutbildade sig via kurser vid Folkuniversitetet och hon gick ett år keramiklinjen vid Löftadalens Folkhögskola i Åsa.

Drejad keramik är ofta brunbränt sten- och lergods. Men det är det vita, till synes fragila, porslinet som alltid lockat Kajsa Cramer och i dag arbetar hon uteslutande i vit porslinslera.


Lerklumpen på den snurrande drejskivan formas säkert i Kajsa Cramers händer till ett taktilt bruksföremål. 

Basen är den kombinerade verkstaden och butiken intill Lindomevägen i Billdal söder om Göteborg.
Här skapar och formar hon det dekorerade bruksporslinet som sedan gjuts, bränns och dekoreras i samarbete med Rörstrand Center i Lidköping.

De handdrejade föremålen tillverkar Kajsa Cramer i skulpturlera där pappersfragment bildar struktur i ytan och där skickliga händer formger med känsla och kärlek i det unika hantverket.


Kajsa Cramer satsade på sin kärlek till  hantverket och vidareutbildade sig till keramiker. Ambitionen är att skapa form- och produktionsmässigt genuina och ärliga produkter, bruksföremål och dekorativa objekt. 

Handdrejade ljuslyktor med fint taggig kant får självtorka några veckor innan de bränns i två omgångar. Första omgången, skröjbränningen, sker i 980 grader och härdar till en torr yta. I den andra bränningen i 1290 grader sker glaseringen. 

Porslinet Ränder och prickar i svartvit kombination från Kajsa Cramer Ceramics

Kajsa Cramers keramik finns som bruksföremål - koppar, muggar, skålar och tallrikar - samt i unika handdrejade vaser och ljuslyktor.


                                  www.kajsacramer.se