torsdag 30 januari 2014

Zweed´s Fair News...

Nya byrån Peep B3 med fyra lådor, tänkt för exempelvis en hall. Bredd 80 cm, höjd 105 cm och djup 34 cm. Benställning i vitoljad ask, här i nya färgen Ice Blue. Design Håkan Johansson/Zweed.

Design med kundfokus

För drygt fyra år sedan startade art director Håkan Johansson sitt designföretag Zweed. Med ett stort möbelintresse i bagaget hade han då länge ritat möbler för eget bruk. Visionen var då, som i dag, en formgivning med fokus på funktion och med ett högt estetiskt värde.

Under Stockholm Design Week nästa vecka presenterar Håkan Johansson ett flertal nyheter och arenan blir en utställning off-show i Zweeds studio på Södermalm i Stockholm.

I den populära kollektionen Peep kommer nya byrån Peep B3. Bredden är 80 centimeter, en format tänkt för exempelvis en hall.

I samband med möbelmässan i fjol visades serien Link och nu kommer skrivbordet i produktion.
Med en låda för förvaring och särskilt fack för laddare och kablar fyller Link Desk skrivbordsbehovet för en lap-top.


Skrivbord Link Desk med benställning i ask och färg Powder Grey. Låda för förvaring och fack för laddare och kablar i bakkant. Design Håkan Johansson/Zweed.

I affärsidén bakom sitt möbelföretag sätter Håkan Johansson användarna av i centrum. Förvaringsserien Peep har exempelvis utvecklats via nära kontakt med kunder och med återförsäljare och utökats med fler modeller med lådor.

Mannen bakom Zweed är Håkan Johansson, designer och producent av möblerna som tillverkas hos Strömslunds Snickeri i Skillingaryd. 
Viktigt har även alltid varit för Håkan Johansson en kvalitet och närhet i produktionen. Med sitt företag är Håkan inte enbart formgivare, utan också sin egen producent av produkterna.

Tillsammans med möbelsnickaren Peter Lynch med verkstad ett stenkast från Zweeds studio på Bondegatan i Stockholm utvecklas prototyperna. Tillverkningen sker vid Strömslunds Snickerifabrik i Skillingaryd.


Ytterligare nyheter i Zweedfamiljen är soff- och sidoborden Mino 65 och Mino 90, nedskalade varianter av Zweeds matbord Dino. De nya borden finns i vitoljad ask eller ek med toppskiva i vit eller grå laminat samt fanér.

Zweed Mino är två mindre varianter av det populära matbordet Dino. Bildens bord är tillverkade i vitoljad ask, det stora med skiva i askfanér, det lilla i mellangrå laminat. 

                                        www.zweed.se


tisdag 28 januari 2014

Ultimo´s Maxima

Modellen heter Maxima och tillverkas av designföretaget Ultimo med produktion i Italien. 

Småskalig produktion

Bland utställarna i B-hallen på nyligen avslutade Formexmässan i Stockholm träffade bloggen danska Rikke Falkow. Hon representerar designföretaget Ultimo och ställer ut på Formex för andra gången med ett sortiment läderväskor, shakerprodukter och träskor bland annat.

Hantverksmässig tillverkning är en viktig bas i Ultimos koncept. Rikke Falkow, som har en italiensk pappa, berättar att väskorna tillverkas på mindre verkstäder i Milano i Italien. Lädret kommer från utvalda leverantörer och det finns en närhet till hela produktionskedjan.


Småskalig produktion av smarta väskor för jobb och livsstil har danska företaget Ultimo. 

Ultimo har hittills också mindre återförsäljare i Sverige; design- och museibutiker framförallt i södra Sverige. I hemlandet Danmark har en av de praktiska väskmodellerna blivit de danska riksdagskvinnornas verkliga favorit.

Modellerna kommer med rejäla fack och plats för Ipad och lap-top och är försedda med blixtlåsfack.

Rikke Falkow är kvinnan bakom designföretaget Ultimo med hantverksmässig tillverkning av läderväskor i Milano. 

Kika här för lite fler modeller från det danskitalienska väsksamarbetet Ultimo:





                                                ultimo.dk

fredag 24 januari 2014

Stolar, stolar, stolar..!




Nu kommer Dan Gordans referensverk Svenska stolar och deras formgivare (Norstedts) ut i ny uppdaterad upplaga. Omslagets stol Superstructure daterar sig från 2003 och är formgiven av Björn Dahlström. 

Svenska stolar tredje gången gillt 

Dags igen för Svenska stolar och deras formgivaren 1899-2013 (Norstedts), författaren och designjournalisten Dan Gordans gedigna kartläggning över vår kanske vanligaste möbel.

Boken utkom i en första upplaga redan 2002 och uppdaterades tre år senare. Nya utgåvan är en ytterligare uppdatering - det händer mycket på stolfronten! - och täcker in svensk stoldesign fram till och med i fjol.

Bloggen gillar den här boken som tar oss med på en resa i den svenska designhistorien. Det är ett rejält grävarbete Dan Gordan presenterar med en massiv mängd fakta kring designer, stilar, material och tillverkning, allt tillgängligt och överskådligt redovisat.

Svenska stolar är också med rätta ett referensverk där tidsepoker och inredningsmoden manifesteras i just denna enda typ av möbel - stolen...


1950-talets svenska stolmodeller - hur coola som helst på 2000-talet! Här ser vi Domstolsfåtöljen (tv) formgiven av Bengt Ruda 1953. Th vilfåtölj, design Bengt Johan Gullberg 1953. 

Ett stort bildmaterial, korta informativa texter och en skönt bläddervänlig och stadig paperback gör sitt till att Svenska stolar, trots omfånget på nästan 500 sidor och kartläggning av 400 produkter, blir ett såväl underhållande som upplysande verk om vår designhistoria.

Dan Gordan är mångårig medarbetare i inredningsmagasinet Sköna Hem och har stadigt bevakat den svenska och internationella designbranschen.

Kanske dags att gräva vidare kring svenska soffor och bord framöver..?


I kapitlet om 40-talets stolmode och dess designer hittar vi Åkerblomstolen, formgiven av Gunnar Eklöf och tillverkad i svindlande nära 100 000 exemplar hos Nässjö Stolfabrik. 

Stor kändis från 1980-talet är Älgskinnsfåtöljen, design Mats Theselius och i produktion hos Värnamobaserade möbelproducenten Källemo. Lilla bilden (tv) visar El Dorado, en jubileumsupplaga av Älgskinnsfåtöljen som lanserades 2002. 

2010-talet representeras i Svenska stolar bland annat av Idyll (tv), formgiven av Johan Lindstén för Galleri Pascale och Spectra (th), design Matti Klenell för Källemo. 

                                      www.norstedts.se 

torsdag 23 januari 2014

Tempo Italiano Preview



G.T. Design visar handvävda mattor i ull, jute och kokosfibrer i utställningen Tempo Italiano på Italienska Kulturinstitutet i Stockholm under designveckan 4 - 7 februari. 

Designfestival à la Italia!

Italiensk design kommer till Sverige under Stockholm Design Week. Ett antal italienska varumärken ställer ut på Stockholm Furniture & Light Fair där mässan bjudit in danskitalienska formduon GamFratesi som hedersgäster för att gestalta mässans entrétorg.

Italienska Kulturinstitutet i Stockholm arrangeras Tempo Italiano - en designfestival med ett 25-tal kvalitetsföretag och designer representerade. Gemensamt är strävan efter hållbarhet och kreativitet, innovation, kvalitet och unicitet i hantverket.

Italienska Kulturinstitutet är en designpärla. Byggnaden ritades av Giò Ponti och uppfördes 1958 i sandsten, carraramarmor, glas och linoleum. En perfekt plats för Tempo Italianos designfestival.

I den ljusa och vackra byggnaden på Gärdet i Stockholm möter Giò Pontis design även i möblerna, varav somliga är prototyper. 

De utställande designföretagen är verksamma bland annat inom möbler, mattor, mode och digital innovation.

Stora varumärken som Serralunga och GamFratesi mixas med mindre hantverksmässigt drivna entreprenörer som Roberta Licini Knitwear och Antonio Aricò som startat designsamarbete med sin farfar och visar en specialtillverkad liten finurlig pall, Little Stool, under designfestivalen.

Roberta Licini Knitwear presenteras under designfestivalen Tempo Italiano med start 4 februari på Italienska Kulturinstitutet i Stockholm. 

Prisade soffan Haiku, design GamFratesi för Fredericia.

Little Stool, design Antonio Aricò i limiterad upplaga på Tempo Italiano. 

Spännande utställare på Tempo Italiano är Internoitaliano som enkelt uttryckt är ett nytt system för produktion och försäljning av designmöbler och inredning.

Internoitaliano baseras på internet och är skapat av Giulio Iacchetti. Idén är att lyfta samtida italiensk formgivning och hantverksmässig tillverkning ut på en global marknad via ett nätverk av mindre verkstäder och fabriker.

Produkterna som presenteras på sajten internoitaliano.com säljs uteslutande på detta sätt och är resultat av ett nära samarbete mellan designern och hantverkaren som skapade produkten.

Småskalig tillverkning fören global marknad, kort sagt.


Rullvagn Chariot, design GamFratesi för Casamania.

Just småskalighet, hållbarhet, tradition och hantverk poängterades också under presentationen inför Tempo Italiano.

I Italien finns en trend att lyfta hantverksmässig tillverkning med ett ökat designfokus och här, liksom i länder som Danmark och Sverige, ser vi nu hur designer själva går in i rollen som producenter.

Det är en intressant utveckling som sker såväl inom mode som möbler. Bloggen återkommer med fler rapporter - missa oss inte här!
                                  
                             www.iicstockholm.esteri.it


Saxat ur programmet för Tempo Italiano följer här utställare och seminarieprogram: 

Tempo Italiano includes
Antonio Aricò www.antonioarico.com
AMLab www.antiquemirror.it
Attico I Cristina Celestino www.designattico.com
Casamania www.casamania.it
Clara Pozzetti www.clarapozzetti.com
Digital Habit(s) www.digitalhabits.it
Dario Cecchini www.dariocecchini.com
Duccio Maria Gambi www.ducciomariagambi.com
Francesco Faccin www.francescofaccin.it
GamFratesi www.gamfratesi.com
G.T. Design www.gtdesign.it
Internoitaliano www.internoitaliano.com
Lanzavecchia + Wai www.lanzavecchia-wai.com
Mabele www.mabele.it
Roberta Licini Knitwear Home Collection www.liciniknitwear.com
Serralunga www.serralunga.com
RestartMilano www.restartmilano.com
Slowd www.slowd.it
Stefano Pugliese www.stefanopugliese.com
Tobeus www.tobeus.it
Valcucine www.valcucine.it
Valerio Cometti+V12 Design www.v12design.com
13Ricrea www.13ricrea.com

calendar of round table talks are scheduled during the 4 days of the event:
4 February 2014, 5 pm ‘Digital Italian Forerunners’ – Italian design based on tradition, craft work and new digital connections 
5 February 2014, 5 pm ‘Italian food from scratch’ – New Italian cuisine; the time of design
6 February 2014, 5 pm  ‘Time to design, time for an object to last, time to respect’ – What is the lifespan of an article, how long is needed to create it, how long is needed to produce it. 
7 February 2014, 5 pm ‘North Connection: what makes Italian design successful in northern Europe’ – Distribution of Italian design in Northern Europe. 

måndag 20 januari 2014

Wegner Delight

The Chair PP503 med stoppad sits i svart läder, design Hans J Wegner i produktion hos danska PP Møbler. 

Ultimat designikon

Några veckor kvar till Stockholm Furniture & Light Fair - Skandinaviens stora möbelmässa. Intresset för den samtida skandinaviska möbelformgivningen växer stadigt och utan konkurrens från mässor i övriga nordiska länder blir fokus på den årliga möbelmässan i Stockholm.

Klassiska svenska tillverkare som Swedese, Gärsnäs, KA Andersson & Söner och Stolab presenterar nya designsamarbeten i högkvalitativ möbelproduktion.

Varumärken som danska Hay, Muuto med sin linje New Nordic och &Tradition ligger i frontlinjen för den stora samtida skandinaviska designvägen.

Mästaren Hans J Wegner med sina ikoniska stolmodeller. 

Danska formgivaren Hans J Wegner är liksom parets Ray och Charles Eames numera en superkändis i breda skaror av inredningsintresserade människor.

Wegners Wishbone, eller Y-stolen, liksom Eames stolvarianter med plastsits dyker ständigt upp, inte inredningsmagasinens hemma-hos reportage, utan även offentliga miljöer, i annonser, utställningar och stylade miljöer.

Och - det är designklassiker som även handlas friskt på kopie-och replikamarknaden via nätsajter för icke-licensierade produkter...

Bloggen vill i sammanhanget lyfta fram en annan, möjligen i vida kretsar något mindre känd Wegnerklassiker och en personlig favorit från den danske designmästaren.

Stolen PP501/503 - ritad av Wegner och i produktion hos danska tillverkaren PP Møbler...



Modell PP501 med flätad sits - en superkombo av komfort och kvalitet, design Hans J Wegner för PP Møbler. 


Möbelhantverk i yppersta tidlösa design med den vackra mjuka, svängda kurvan i ryggstädet och den konstfärdigt flätade sitsen. 
Wegners PP501/503 är designgodis av allra bästa slag. Ett möbelhantverk där möten och mjuka svängar skapar en stadig komfort och materialet en skön taktil känsla av tidlös kvalitet.

Stolen ritades av Hans J Wegner 1949 och blev inte bara designerns stora genombrott utan banade även väg internationellt för flertalet övriga samtidiga danska formgivare.

Riktningen Danish Modern blev en superhit i USA där PP501 skapade historia då det var just på Wegners stol Richard Nixon och John Kennedy satt under den första TV-sända debatten någonsin.

Då kalldes stolen The Round Chair och hade valts just för sittkomforten. Efter det stora genombrottet som tevekändis döptes stolen i USA helt enkelt till just The Chair.


Mjuk och stram form där trärena ytor i möten och fogar visar en designers skickliga visionära form i ett möbelhantverk av högsta klass. 

Var det bättre förr? Ja, med tanke på den enorma vintagevågens faiblesse för just 40- och 50-tals design i möbler, kläder och konst och den retroinspiration som vilar över samtida formgivning tycks det just så.

Men många företag som just danska Hay, Muuto och One Collection och svenska Zweed lyckas väl att ta dåtida inspiration i ny design för 2000-talet. Stor omsorg och produktion och kvalitet adderar till att varumärkena lyfter på den skandinaviska och internationella designscenen.

Bloggen ligger i startgroparna för mässrapporteringen kring nyheter och riktningar. Vi startar i helgen med monterspaning i Frankfurt kring årets dekorativa inredningsmode och nya accessoarer. Mässan heter Christmasworld - nej, det handlar inte bara om julkulor...

Stockholm Furniture & Light Fair öppnar 4 februari i Stockholm och designveckan i huvudstaden presenterar även en hel del spännande designevent utanför mässan.

Missa oss inte! 
PP503 heter drömstolen, design Hans J Wegner för PP Møbler. 


                                             www.pp.dk

fredag 17 januari 2014

Mateus dukar upp


Ny vas i Mateus designsamarbete med Tord Boontje.
 Mustigt och färgstarkt  

Till veckans designnyheter hör presentationen av Mateus nya avdelning på NK Inredning i Stockholm. Här dukar det framgångsrika varumärket upp vårens färgstarka nyheter med lila och orange som extra lysande favoritaccenter i mixen.

Samarbetet med den holländske Londonbaserade formgivaren Tord Boontje följs i vår upp med en vas med blomstermönster, valbar i ett flertal färger.

Tillskott i Boontje-kollektionen hos Mateus som öppnar avdelning på NK Inredning i Stockholm. 

Tillsammans med övriga objekt i kollektionen som ytterkrukor och tallrikar bildar keramiken verklig tittgodis i NK Inrednings satsning.

Ett plus för den enkla och överskådliga utformningen med keramik på vita, enkla hyllor i fin premiärstyling av skickliga Agneta Törnqvist.

Här lite fler bilder från nya Mateus på NK...

Färgstark keramik i omisskännlig Mateusform.  

Blomsterslingor signerade designer Tord Boontje i krukor, fat och i vår även i en ny vas. 

Superfin del i utställning där stylisten Agneta Törnqvist arrangerat omålad och oglaserad keramik. Missa den inte!  

                                            www.mateus.se

onsdag 15 januari 2014

Formex vårmix

mötte mässpubliken i entréhallen
Kick-off på inredningsåret

I Köln i Tyskland pågår den internationella möbelmässan IMM och här hemma kickar inredningsåret igång med FormexStockholmsmässan. Temat för vårens upplaga är Day Dream vilket ju smidigt kan omfatta oss alla som dagdrömmer - i slott såväl som koja.

Formex fyller 100 år i år. Riktigt lika länge har inte bloggen varit med - men vi minns när mässan för ett gäng år sedan låg i Sollentuna - och vi kan vittna om en rejäl förvandling...

Från en rackig, splittrad och mossig mix av presenter och tingeltangel till dagens inköps- och inspirationsplattform med en hög lägstanivå i utbud varumärken och utställningar.

Ur Jan Rundgrens temautställning Day Dream på entrétorget. 

Intresset för Formex avspeglar sig inte minst i mediauppbådet på cirka 450 personer som trängdes i Synnöve Morks hangarlikt utformade restaurang vid morgonens pressfrukosten. Här offentliggjordes bland annat vem som vunnit utmärkelsen Formex Formidable ur de nominerade bidragen som valts ut vid den gångna höstens Formexmässa.

Vinnare blev industriformgivaren Kristina Stark med sin stengodsserie Botan, döpt efter Botaniska trädgården i Lund. Botan är en liten kollektion med en vattenkanna och två vaser och tillverkas i vit, svart och grå lasyr.


Färgstarkt och indiskinspirerat med en hel del afrikanska inslag som den färgglada piffen och lampan från Africa Now. 

Kreatören Jan Rundgren hade sammanställt temautställningen Day Dream på entrétorget, en av mässans bättre inslag. Fyra utmejslade riktningar och en fin utställning med inlånade föremål från utställande företag. Snyggt jobbat!

Ett extra plus i Rundgrens utställning var kartor med temafärger baserade på NCSNatural Colour System, den globala industristandarden för färgkommunikation.


Färgerna i temat Indian Summer drar åt rödorangegult med stämd av svartlilarosa - härligt! 
Blågrönturkosa nyanser kommer stort i inredningen! Jan Rundgren samlar produkter under temat Deep Flow på mässans entrétorg. 

Och här är som hottar upp temat Deep Flow.
Firade jämnt gör även varumärket Sagaform som lanserades för tjugo år sedan, då med den egensinniga produkten en minihammock för en banan..!

Mer användbara saker som en profilerad hylla i lackad metall för kryddor och oljeflaskor, användarvänliga färgglada kannor och koppar,  glaskaraffer och hyllor för kryddor och oljor finns med i Sagaforms stora sortiment i dag.

Goda designsamarbeten med bland andra Ann-Carin Wiktorsson, Hanna Werning och formgruppen Objecthood.

Hyllor av profilerad och lackad plåt, design  Objecthood. 

En av de finaste montrarna för alla som liksom bloggen tycker att grönt är skönt var Västergårdens stora härliga utställning, byggd med väggar av gamla stallfönster.

Västergården tillverkar brukskeramik och utställningen var fylld av föremål och blomster - skönt inspirerande!

Här följer ett bildsvep från dagens monterpromenader i Formex mässhallar...

Västergårdens stora keramikfyllda växthus i B-hallen på vårens Formex. 

Stallfönster med ramar i metall byggde väggar i Västergårdens fina utställning. 


Grönt är skönt! 


Priset Formex Formidabel tilldelades Kristina Stark för keramikserien Botan, döpt efter Botaniska Trädgården i Lund. Skulle också uttalas likadant - Botán - vilket juryns representant märkligt nog missat.  


Norska Wik & Walsøe kom med sin premiärkollektion keramik med ett fint litet alvmönster redan 2007 och har sakta växt.  Bakom företaget står formgivarna Linda Walsøe och Ragnhild Wik.  I dag är keramiken utökats med benporslin och glas och företaget ställer ut sina fina produkter på Formex för första gången. 


Finaste benporslin med mönster likt glittrande snökristaller från Wik & Walsøe. 


Fina produkter i House Doctors monter som likt flertalet varumärken liksom många andra som tidigare verkat i Shabby Chic-andan har nu sadlat om till en mer samtida hantverksinspirerad desginstil. 


Designern Alexander Lervik samarbetar med flera av de största möbeltillverkarna. På Stockholm Furniture Fair i februari är han bland annat aktuell med nya produkter för Johanson Design. Men här på Formex ställer Alexander ut under sitt eget, nystartade varumärke Tingest. En utveckling av den formgivning av mindre föremål som han gjort tidigare i sin karriär. Samarbetet sker med mindre leverantörer och tillverkare i Sverige. Designer som själva tar ett producentansvar är något vi kommer att se mer av framöver.  

De afrikanska inslaget på Formex gick att hitta här och där och hos Africa Now var man uppkopplade via Skype med Kapstaden i Sydafrika kring information om Cape Town Design World Design Capital. I Africa Nows monter fanns bland annat den här lampan med fint utskurna dekorativa blad.  

Mer Afrika hos La Maison Afrique Fair Trade som visade flätade hattar och fint pressade blomster. 


Varumärket Littlephant lyckas kombinera fina mönster och färger för småfolk i en formgivning som känns skönt modern och samtidigt lite retro. Ett säkert kort för den som inreder barnrum. 

Mer av Littlephants mysiga mönstrade textilier. 


Oops, vad har vi här!? Jo, Oscar Borgström, ett av klädmärkena som ställer ut på vårens Formexmässa. Coola väskor i grov canvas med läderdetaljer, bälten och Ipadfodral i traktorgummi.
                                          www.formex.se