fredag 31 maj 2013

Tegel Trädgård

Tegelinstallationer signerade Ulla Viotti i Botaniska i Uppsala. 
Viotti bygger i Botaniska

Österlenbaserade konstären Ulla Viotti arbetar i tegel och naturnära material som björkstammar. Nu ställer hon ut sina verk i en sommarutställning på Botaniska Trädgården i Uppsala. Tegel-Trädgård heter utställningen med installationer inspirerade av bland annat blomsterkungen Linnés miljöer som Hammarby.


Bokpelare i Botaniska. 
Teglet i skulpturerna är kolbränt och specialbeställt från Danmark och byggs av Viotti som bord, böcker och pelare bland annat. Björkstammar har hyvlats tunna som papper och återfinns inneslutna i plexiboxar på pelare.


Bokbord i Botaniska. 


Tips! Ett besök i en botanisk trädgård är tacksamt för trädgårdsnörden, som alltid hittar inspiration och nya kunskaper i storstädernas gröna oaser. Förutom Botaniska i Uppsala, som räknas som landets äldsta botaniska trädgård så är Botaniska i Stockholm och Lund säkra utflyktsmål.

Info om botaniska och övriga visningsträdgårdar finns på www.gardens.se

Så missa inte  en grön utflykt i sommar!


Utställningen Tegel-Trädgård i Uppsala pågår fram till 15 september.  www.botan.uu.se

onsdag 29 maj 2013

Pax för Paisley!

Paisleymönstrat bäddset i bomullssatin, mönster Amore, 1 995 kronor, Mille Notti. 

Modemönstrad höst hos Mille Notti

I vackra rum på Hotel Stureplan presenterade Mille Notti höstens nya bäddkollektion och precis som Lexington (se tidigare inlägg) satsar man på säsongens mesta modemönster - paisley!

Mille Nottis paisleymönster Amore finns i plommon/petroleum mot en sandfärgad botten och är tryckt på kammad bommulssatin. Påslakan med knytband och örngott med vinge och passpoal är tänkt att även kombineras med glencheckrutiga Signore och enfärgade Singolo.


Paisleymönstrad bäddlyx från Mille Notti att kombinera med glencheckrutor Signore och krisigt vita Signolo.  Kudde Velluto i bomullssammet och pläd Piano Piano. 

Favorit i repris hösten 2013. 

Paisleymönstret, eller persiskt mönster, blir något av en favorit i repris i höst. Ursprungligen kommer mönstret från just Persien och kom till Europa under 1800-talet när framförallt de brittiska textilfabrikerna producerade stora mängder paisleymönstrad textil.

Paisley är döpt efter den skotska staden Paisley som var centrum för den framväxande textilindustrin i Storbritannien under 1800-talet. Det detaljrika, karaktäristiska, lite snirkliga mönstret med en droppliknande frukt eller blomma i centrum, trycktes på såväl siden som bomull och dök även upp på tapeter och porslin.

På 1960-talet blev paisley åter stort då modedesigner som brittiska Zandra Rhodes skapade vackra svepande sidenkreationer för lyxhippiekvinnor. Persiskt mönstrat blev en stor trend under hela Flower Power-eran i slutet på 60- och under 70-talet.

Företag som exempelvis Indiska och butiker som Sol och Måne i Gamla Stan importerade indisk och persisk folklore och den persiskt mönstrade modevågen rullade vidare.

Dags igen tycks det...

Paisley på gång...

Bloggen kvickar sig mellan pressvisningarna och i folkvimlet fångas blicken av de här hyfsat persiskt mönstrade brallorna.

Så håll utkik i höst - paisley är på g!  


                                 www.mille-notti.com






tisdag 28 maj 2013

Hemtex firar med Fristedt

Glasunderlägg design Sven Fristedt, 29 kr/st ur Hemtex jubileumskollektion.

Sven Fristedts frukter i retur


Nordens största hemtextilkedja Hemtex fyller fyrtio år och firar med jubileumskollektion signerad textilformgivaren och konstnären Sven Fristedt som i över tjugo år var konstnärlig ledare vid Borås Wäfveri.

Jubileumskollektionen presenterar Fristedts välkända äppelmönster Pärita på bland annat koppar, brickor, kuddar, glasunderlägg och förkläde. I samarbetet ingår även påslakan med det slingrande mönstret Pompe på vit respektive en lysande blå bakgrund.

– Samarbetet med Sven Fristedt är en logisk följd av tidigare kollektioner där vi arbetat bland annat med Carl Larsson-gården och lyft fram Karin Larssons mönsterskatt, berättade Hemtex sortimentschef Anette Jansz vid dagens pressträff.

Mugg med Päritaparad kostar 49 kronor. Hemtex, design Sven Fristedt. 
Bra form blir bättre med åren för det mesta och för Sven Fristedt är det roligt att se hur hans mönster får möta nya målgrupper. Men formge något nytt för industrin, det lockar inte, berättade han för bloggen som fick en liten pratstund under presentationen.

– Nej, jag tycker jag gjort mitt. Jag vill inte heller stå i vägen för nya, unga formgivare som vill fram. Men jag får en del förfrågningar och gör också en del specialbeställningar till arkitekter och inredare och även en del privatpersoner, säger Sven Fristedt.

Bricka Pärita, 149 kronor. Hemtex/Sven Fristedt design. 


Vaxduk Pärita 299 kronor. Hemtex/Sven Fristedt design. 

Äppelrand på kassen Pärita. Pris 249 kronor hos Hemtex.

Det svartvita mönstret Pompe som dyker upp på påslakan är ett av Sven Fristedts personliga favoriter ur en mångårig och diger produktion.


Påslakan/örngott Pompe kostar 599 kronor. Hemtex, design Sven Fristedt. 

Blått för bädden. Mönster Pompe, design Sven Fristedt/Hemtex. 

Hemtex har sedan starten 1973 arbetat enligt mottot att erbjuda "funktionell hemtextil med hög kvalitet och unik design till ett bra pris, där inte en endaste produkt har kommit till av någon slump" och i dag omfattar kedjan 160 butiker för hemtextil i Norden.
                                     
                                           www.hemtex.se 

måndag 27 maj 2013

Succession vs Anomaly

Anomaly, design Front för Moroso 2013. 

Ny designidé..?

Bland nyheterna i italienska Morosos monter under Milanomässan i april presenterades Anomaly, formgiven av svenska designstudion Front.

De små pallarna med djurlikt utseende blev flitigt fotograferade och presenterades i dagspress, inredningsmagasin och på bloggar som en nyhet.


Men är inte Anomaly i sitt formkoncept slående lik Fredrik Färgs pall Succession, lanserad för flera år sedan?
Succession, design Fredrik Färg 2011.

En slump? Har Front varit totalt omedvetna om Fredrik Färgs pallar i läder med trästomme? Eller har Front kanske inspirerats av konceptet och valt att gå vidare med formidén? 


Såhär står det om AnomalyFronts hemsida: 

"A series of seats, the aesthetic expression of which is related somehow to animal forms or perhaps some unknown creature. Objects to awaken your curiosity, your affection or perhaps even repulsion. The natural coloured leather is stretched over a wooden mould. The foam inside is digitally milled to fit the shape perfectly and creates a soft seat."                                 

 
Såhär står det om Succession på Studio Färg&Blanche hemsida:     


                                         "-The family I did not know i had- "

The collection Succession are dressed in leather and textile, the stools was brought to life through a series of processes. The base is made of an innovative composition of materials which has been dressed in textile and leather and had ropes tied around it before being baked. The results when you cut away the rope is that of a pattern without seams, as brutal as it is sophisticated and refined. They becomes like living furniture populating our home."                                                     


Fredrik Färgs Succession-kollektion  exponerades bland annat i den uppmärksammade utställningen 20 Designers at Biologiska under Stockholm Design Week 2011


Succession var även med  i den svenska paviljongen Swedish Love Stories i Superstudio Piú under Milanos designvecka för två år sedanKollektionen omskrevs då  bland annat av den internationella  designsajten coolhunting.com 


Vid Möbelmässan i Stockholm förra året var Succession-objekten en del i uppdraget Beyond Couture Studio Färg&Blanche inredde mässans stora lounge i A-hallen där branschfolk, media och allmänhet flockades. 

Familj Succession, design Fredrik Färg/Studio Färg & Blanche. 


I bloggkommentarer efter årets Milanomässa har likheten mellan de tidiga Succession-pallarna och Fronts Anomaly uppmärksammats.

Men i svensk designbevakning är det tyst. Synd. Hade varit intressant att få reda på Fronttrions designvision och inspiration till Anomaly.

                                                      www.fargblanche.com
                                                      www.frontdesign.se

lördag 25 maj 2013

Blomstertid hos Svenskt Tenn

Blomster i klarglas, kan det bli vackrare!

Sommar på Strandvägen 

Traditionsenligt sammanställer Svenskt Tenn en sommarutställning i butiken på Strandvägen i Stockholm. I år blomstertema med mycket härlig och färgstark inspiration. Missa inte!


Josef Franks mönster vinner ständigt nya målgrupper. Här en alkov i utställningen med frukt- och blomster i gardiner, på vägg och i soffa.  

Bloggens favorit i årets sommarutställning är den generösa och inbjudande soffan som sytts upp i olika mönster och rutor likt ett lapptäcke. Så fint matchat med de stoppade dynorna enligt samma princip!

Färgstark favorit i Svenskt Tenns sommarutställning. 

                                   www.svenskttenn.se

onsdag 22 maj 2013

Ceannis jubilerar

Höstnyanser i Bucket Bag, Raw Shopper och kuddar Velvet Base från Ceannis.
Tio år med Bucket Bag

Starka svenska varumärken fyller jämt i år. Mateus blir tjugo (se tidigare inlägg) och väsk- och accessoarföretaget Ceannis firar 10-årsjubileum. Tjugo säsonger och miljontals väskor har passerat sedan Ann-Louise Andrén grundade företaget.

Med mångårig erfarenhet inom designbranschen och boende i Hong Kong hade Ann-Louise Andrén kunskaper och kontakter och idéer om kvalitet och koncept. På det baserade hon sitt framgångsrika företag som sett rejäla storsäljare.

Shoulder Bag och, framförallt, Bucket Bag, har exempelvis etablerat sig som den optimala handväskan hos hundratusentals trogna Ceanniskunder som handlar modellen i flera olika färger.

Fint flätat ur Braided Leather Collection. 
Kännetecknande för varumärket Ceannis är även mönstret Flower Linen som finns med i väskor, kuddar, accessoarer och sjalar i olika färgställningar.

Hösten 2013 presenteras Ceannis nya kollektion i tre teman: Booted i gröna och jordiga toner för en etniskt enkel och naturnära känsla. Comfort Zone lanserar produkter för en enkel och praktisk vardag i sobra färgval och material. Slutligen blandar Treasure Box historiska ikoner och hantverk med starka färger och mönster i en personlig mix.

Här några smakprov ur hösten hos Ceannis...

Blå, blå nyanser i Raw Shopper, Bucket Bag, Velvet Base och Small Sholder Bag.

Suede Shopper i Petrol och Denim Blue samt Cosmetic Large Ikat Linen i Denim Blue. 

Ultimata Ceannisikonen Bucket Bag. 

Bag Grained Leather, Bucket Bag, Raw Shopper och kuddar Velvet Base i milda pastelltoner.
Foto: Helen Pe

                                        www.ceannis.com

torsdag 16 maj 2013

Mustigt hos Mateus

Vackra ringblommor och härligt färgtema mötte i Mateus showroom. 

Slösande höstlig färgprakt!

Stora fång med praktfulla ringblommor mötte i Mateus showroom där mustigt färgtema presenteras för kommande säsong. Orange är höstens stora accentfärg och lanseras stort i keramiken och i den nya ytterkrukan med spetsmönster.

Krukan finns även i höst i många accentfärger, exempelvis petrol, vitt, grått och grönt liksom övrig keramik.

I augusti firar Mateus 20 år och jubilerar lite extra med en stor utställning på NK i Stockholm. Då är det även premiär för Mateus nya designsamarbete med nederländske designern Tord Boontje, känd bland annat för sina sirliga, blomsterinspirerande formgivning i textil, möbler och accessoarer.

Höstdukat av Agneta Törnqvist hos Mateus. 
Bakom varumärket Mateus står grundaren Teresa Lundahl, född i Portugal och bosatt i Sverige. Mateus keramik är sedan starten hantverksmässigt tillverkad i egen fabrik i närheten av Lissabon i Portugal.

Mateus visning var en av visningsdagarna bästa! härligt iscensatt av skickliga Agneta Törnqvist, en av landets absolut främsta stylister. Agneta skapar alltid något extra, oavsett om det handlar om uppdrag för varumärken som Mateus eller för inredningsmagasin.

Kika gärna på Agnetas jobb i senaste numret av Elle Interiör där hon skapat en cool och modern safarilook. Till Mateus hade Agneta hittat en fin grönsaksmönstrad textil som en extra fond till muggar, fat, grytor och skålar i höstens färgtema...

Härlig textil inspiration intill arrangemanget med höstens nya Mateuskeramik.

Ringblomman klara orange/gröna växtkraft känns fullkomligt självklar för kommande höst! 
Till Mateus visning hade Agneta Törnqvist även specialbeställt en fototapet med tallrikar i olika röda, mörkrosa och grå nyanser. Tryckt har svenska tapetmärket Rebel Walls och vem vet, kanske blir det en Mateustapet även i butik i framtiden...

Tallrikar på väggen i tapet och verklighet för Mateus, styling Agneta Törnqvist. 


Färgstämt och fint samlat ur Mateus sortiment på upplysta hyllor. 

Festtemat har Agneta Törnqvist också tagit sig an i vackra dukningar och fantastiska blomsterarrangemang i vitt, grönt och silver.

Dop, bröllop eller jubileumsfest i grönt/vitt färgtema.

Avslutningsvis - mer tittgodis på väggen. Här nedan ett urval av mönstrade och formade stora och små assietter och mattallrikar i petrol, vitt och gråbeige med rosettaccent!

Petrol för hösten hos Mateus. 
                                        
                                        www.mateus.se

tisdag 14 maj 2013

Höst hos Lexington

Sprakande höstfärger, pumpor och nyskördad majs i Lexingtons höststajling. 

Harvardrött och paisleysatin

När häggen doftar och syrenerna är på väg att slå ut bjuder Lexington in till pressvisning av höstens och julens nyheter. Lika fint presenterat och koordinerat som alltid.

Något förvånande kändes det till och med lite lockande att mötas av sprakande höstfärger vid det dukade bordet, där sköna plädar hängde över stolarnas ryggstöd...


Dukat för höstfest hos Lexington med klassiska ränder i duk och servetter, rutiga plädar och varm soppa i vita tallrikar. 
Marina toner hos Lexington i höstens tema. 
I höst lanseras ny bäddtextil i färgerna grått, blått och rött. Bäddset i satin och värmande rutig pläd i Authentic Collection ser ut såhär...

Authentic Collection Lexington Fall 2013. 
Lite otippat kanske för Lexington som ofta har ränder, rutor och blomster i mönsterbilden är den nya bäddtextilen med klassiskt paisleymönster.

Men läckert och stiligt tycker vi om örngott och påslakan med knappar i grått, blått och mörkt rött. Mer om den röda färgen längre ner i inlägget...
Personlig favorit i Lexingtons kollektion för hösten 2013. 
Klassiskt ombonat är bäddtemat med rutor i mörkare grå toner, rött och - såklart! - vitt och blått. Här nedan matchat med ett lapptäcke  i rutor och enfärgat blått.

Authentic Collection i Lexingtons imaginära höst med inspiration av vackra sensommartomma stränder i the Hamptons over there. 

Prinsessan på ärten i Lexington. Av alla varumärkens bäddset är vintageblommorna i röd/rosa på beige botten den verkliga storsäljaren. Men inte i Sverige, här är den klassiska Oxfordranden mest poppis.  

Den röda färgen - hos Lexington hösten 2013 är den Harvardröd. Lexingtons grundare och kreativa chef Kristina Lindhe berättar att företagets designteam for till Harvard för inspiration och besökte då bland annat butiken som säljer det anrika universitetets produkter.

Butiken har Harvardprylar i stort som smått, allt från kläder till accessoarer. Harvard har mörkt rött som symbolfärg och det är också den Harvardröda nyansen som inspirerat i Lexingtons hösttema.


Harvardrött inspirerar i Lexingtons höstkollektion. 
Telefonnumret på kudden ovan är autentiskt går till Lexingtons butik i the Hamptons och den som har kläm på tidsskillnaden och ringer på rätt tid får också svar, sa Kristina Lindhe vid pressträffen i morse. Mer info om höstens nyheter på hemsidan:
                              
                                www.lexingtoncompany.com

måndag 13 maj 2013

Rotting re-make

Helgpyssel med gott resultat. 
Måla svart med glans!

Avskavd i lacken hade rottingstolen framlevt sina dagar som extrafåtölj på en veranda. Superskön att sitta i, men inget vidare vacker att se på. Men med en robust konstruktion och utan skador var den gamla godingen värd att fixa till...

På väg mot ett nytt liv i salongen!
Vi slipade av den flagnade lacken och målade stolen med halvmatt svart lackfärg. Färgen strök vi på med en rund pensel, lättade att måla med än en platt.

Efter två färglager var stolen som ny och försedd med möbeltassar och kuddar fick den uppfixade favoriten ta plats i vardagsrummets läshörn.

Ikatmönstrade kuddar från Day Home. Enfärgad kudde Eightmood. Gardin i linne, Ohlssons tyger. Vit kruka Mikaela Willers. Ljusstake från loppis som målats grå. Bord med marmorskiva från en nedlagd speceriaffär. Strutsägg från Sydafrika. På väggen fr v: Affisch från utställning av Willy Ronis i Paris. Foto av Sara Wennerholm och affisch från Nick Brandts utställning på Fotografiska i Stockholm.
Tips!

Rotting är på modet igen. Väl värt är att leta i andrahandsaffärer, på loppis och hos Myrorna efter äldre rottingstolar, bord, soffor och accessoarer. Ofta finns välbyggda rottingmöbler från tidigare decennier till fyndpris, enkla att fixa till.

Det mesta blir ju som bekant fint bara det målas svart. Men varför inte testa att måla i någon lite smutsig pastell i rosa, gult, lila eller grönt? Sprayfärg är enklast, men kan bli drygt om stolen har mycket flätning. Ett tips är då att grundmåla med pensel och avsluta med sprayfärg.

Vill du behålla rottingen omålad, slipa stolen och lacka om med klarlack eller blanda lite ljust färgpigment i lacken så rottingen får en laserad yta.

torsdag 9 maj 2013

Mumin goes Artek

Mumintrollet, Snusmumriken och Lilla My på Alvar Aaltos barnpall NE60 och barnstol N65 samt på bordet 90B traskar Mumintrollet i ett vintrigt landskap. 

Ikoniskt samarbete hos Artek

I år år det 80 år sedan Alvar Aalto formgav pall 60, ett jubileum som producenten Artek firar bland annat med en jubileumskollektion med nya färger. Men pall 60 finns även med i Arteks nya samarbete kring Tove Janssons världskända Muminkaraktärer.

I en ny serie dyker Mumintrollet, Snusmumriken och Lilla My upp på Alvar Aaltos firade pall samt hans kollektion med barnstol, barnpall och bord. De miniatyrlika detaljerade illustrationerna visar olika skeenden och stilar i Tove Janssons Muminproduktion.

                                        www.artek.fi

måndag 6 maj 2013

Milano i april 2013... (3)

Hantverksstajlat tittgodis på Milanomässan. 

Hantverk, tradition & innovation

Trärena ytor, mjuka material, lackade stålrör och hantverk är bärande inslag när möbelproducenter, designer och formentreprenörer presenterar dagens och morgondagens inredningsnyheter.

Scrolla här för nyheter från designarenan i Milano 2013...

Strelis Bridge Chair, design lettiske formgivaren Arthur Analts i samarbete med Rudolph Strelis. 

Keel Coffee Table, design Oscar Magnus Narud för Nevvorks. Bordet formgavs visserligen redan 2010, men kommer nu i fler träslag, kvadratisk form och med svartlackade ben.  Keel är inspirerat av kilarna i konstruktionen hos små norska segelbåtar och går att plocka isär och sätta samman genom några enkla handgrepp. 

Designer Patrick Norguets stol Jacket med stomme av lackat stålrör, vaddstickad klädsel och mjuka läderkuddar. 

Modern safarilook av Patrick Norguet för Tacchini. 

Jacket fåtölj och fotpall finns också för utomhusbruk. Tacchinis variant av Grythyttan kan man kanske säga. 



Som en hyllning till italiensk verkstadsindustri och hantverksmässig rottingtillverkning lanserar Casamania förhandshypade stolen Raphia, formgiven av LucidiPavere. En del i Casamanias tema för årets Milanomässa: Sex designer, sex nya produkter och sex färger...

Stereo Wood Chair, design Luca Nichetto, har fått nytt mjukt överdrag i den så aktuella puderrosa nyansen. Producent Casamania. Kanske ett sätt att piffa upp favoritstolarna hemma?

Ytterligare ett exempel på god återvinning hos Tacchini som grävt i arkiven och lyfter fram inte tidigare producerade produkter. Här är det Franco Albinis bord, formgivet 1939 för Villa Monzino vid Comosjön som nu kommer i produktion. Bordet med sin enkla trästomme och runda marmorskiva med ruffa kanter är ett  exempel på gott tidlöst italienskt hantverk. 

Mer hantverk, här nya skåpet Paper Patchwork, formgivet av nederländska designduon Studio Job för Moooi. Uttrycket är ett lite grovhugget gammalt skåp, men materialet en innovativ fiberkomposit tillverkad av papper, bivax och kartong. 


Här är bord Paperworks med bastant snirkliga ben och mjukt rundade hörn på den kraftiga bordskivan. Design Studio Job och matchat med nya geishalika pendeln Juuyo, design Lorenza Bossoli.


Mooois spektakulära utställning på Via Savona blev en av designveckans verkliga snackisar och var också något alldeles extra. Stora fotografier med stark retrokänsla exponerades på väggarna och matchades med miljöer möblerade med Mooois välkända design och befolkad med extremt naturtrogna skyltdockor.  Coolt och inspirerande! 

Bell Lamp med liten blomlik klocka och rosett, formgiven av Marcel Wanders för Moooi. 
Designveckan i Milano är tuff att greppa med alla event och utställningar. Faktiskt är det en omöjlighet att se allt, det gäller att selektera och något man aldrig vill missa är brittiska Designjunctions designarrangemang.

I år hittade vi Edit by Designjunction i La Pelota, en industrilik utställningsarena i området Brera. Ercol, Channels, Modus, Innermost är några ledande varumärken som presenterade ny form och gamla godingar i den coola, avskalade lokalen.

Edit by Designjunction 2013 i La Pelota, Milano. 


Finnieston heter lampserien, formgiven av Samuel Chan, som nu växt med en väggmonterad variant. Fint hantverk i ek eller valnöt med expanderbart fäste och svarvad skärm. 

Drag av skandinavisk form har nya Norse Chair, formgiven av Simon Pengelly för brittiska Modus. Jättefin tycker vi om stolen med sitt smäckra, luftiga intryck och fina hantverksmässiga detaljer. Kika här.... 

Mjukt snedställda avslut på ryggstöd och ben och en omslutande kurvad rygg och sits skapar ett inbjudande, taktilt och sittvänligt  intryck. 

Sedd från sidan får stolen ett grafiskt uttryck. Visst är den skandinaviska influensen påtaglig, men vi tycker Simon Pengelly gör det hela alldeles utmärkt i sin nya stol Norse för Modus. 

Lackade Norse funkar fint de med! 


Studio Pinwu, medlemmar i formkollektivet From Huhang kombinerar kombinerar traditionellt hantverk med samtida formgivning. Ett exempel är lampan Luò som baserar sig på den urgamla konsten att tillverka papper av bambu. Varje lampa blir ett unikt objekt och lyfter vilken vardagsmiljö som helst med sin självklara enkla skärm med ojämn kant.  Kika gärna in på www.fromyuhang.com för mer info. 


Designlink Polens utställning i La Pelota i Milano 2013. Ovan bland annat mekanik stol och bord, design Oskar Zieta/Zieta Prozessdesign, RM58 Armchair, bulliga fåtöljer i plast, tidlös form av Roman Modzelewski, skapad på 50-talet och återskapad av polska företaget Vzór. 

För andra året presenterade sig polska designer och tillverkare med ett samlat grepp under Milanos designvecka. Polska företag ställde ut på mässan i Rho och fanns också på plats med utställningar, bland annat som en del i tidigare nämnda Edit by Designjunction i La Pelota.

Polsk design i metall, textil, läder och blänkande stål fanns i utställningen, men vi fastnade för fina lamporna i ask, formgivna av Maria Jeglínska, hantverk med modern Led-teknik. Vägglampan blir med sitt trärena utseende till en blickfång liksom bordslampan som ser ut som en liten karl johan-svamp.
Kika in på www.designlink.pl

Fint formgivet i ask av Maria Jeglínska. 
Innovation kan ta tid...

Hela 20 år sägs det ha tagit för italienska producenten Edra att utveckla den teknik som ligger bakom den nya soffan Standard, formgiven av Francesco Binfaré. Soffan med sin mjuka och bulliga form skiljer sig kanske inte så uppseendeväckande mycket från andra nutida soffor.

Hemligheten och den tekniska innovationen består i den flexibla och formbara konstruktionen. Soffans rygg- och armstöd går nämligen att forma precis som man vill allt efter behov. Edras första flexibla soffa, L´Homme et la Femme, lanserades 2003 och strax därefter knöts Francesco Binfaré till företaget.

Vad kan man säga annat än att det här är en verklig mässfavorit! Vi föll direkt för den mjuka formen, sköna textilien och tekniken som med ett enkelt handgrepp tillåter brukaren att skapa den för stunden ultimata sittställningen.

Här har vi ett lysande exempel på produktutveckling med användarens behov i fokus...

Soffa Standard, design Francesco Binfaré för Edra 2013. 
Handgreppet är ungefär som när du puffar upp dina soffkuddar. Men i stället för att handskas med kuddar som gärna trillar hit och dit är funktionen inbyggd i Binfarés och Edras nya Standard. Lika enkelt som genialt!

Via Savona möttes vi av den här grovt flätade väggen (nedan) som ledde in till Ortofabbrica, utställningen där företagets grundare, ägare och designer Angelo Grassi presenterar idéer och produkter för utomhusmiljö.

Färgglatt flätat på betongväggen intill Ortofabbricas utställning på Via Savona. 
Produkter i armeringsjärn ingår i Ortofabbricas koncept - här är det en vedeldad grill som presenteras, mer som värmande inslag i trädgården än som för matlagning, även om en fin vedglöd funkar fint för att grilla på.


Uteköket à la Ortofabbrica 2013. 

Härliga objekt för trädgård och växthus i Ortofabbricas inspirerande utställning. Kika in på www.angelograssi.it

Glada färger mötte under designdagarna. Här nedan är det spanska formgivaren Ana Zaragozas organiskt formade lampor Twist som lyste upp utställningen Superstudio 13 i Zona Tortona.

Lamporna kommer i platt form och bildar ett fint, böljande mönster som effektfullt spelar med ljuset.

Gladfärgade lampan Twist, design Ana Zaragoza. 
Spazio Rossana Orlandi är ett måste under Milanos designdagar. Här har signora Orlandi skapat en ständig kreativ oas, ett veritabelt myller egentligen i ett designgalleri, utställningar av möbler, accessoarer, prylar, konstfulla objekt. Här finns ett café, en butik och ett enormt lager av vintageobjekt och här anordnas event och separatutställningar.

Ny form bjuds en konstnärlig arena och för media och branschfolk är det helt rätt att flockas innanför portalen på Via Bandello, några minuters promenad från Zona Tortona.

Här gick det väl kanske lite överstyr med de kreativa krafterna...?
Själva lokalen är en gammal industribyggnad och det är mycket härligt tittgodis för den vintageintresserade. Finns någon linje i den design som exponeras hittar vi den i det unika, hantverksmässiga och konstnärliga uttrycket.

Piet Hein Eek finns exempelvis representerad i designgalleriet med både tidigare och nya objekt tillverkade av spillvirke och tjocka massiva träbjälkar. Spanske formgivaren Alvaro Catalan de Ocon presenterade en samling slätade lampor, alla med eget intryck och goda exempel på den hantverksvurm som råder.
Hängande objekt av Alvaro Catalan de Ocon hos Spazio Rossana Orlandi.  Lampskärmarna är tillverkade av gamla Pet-flaskor och finns i många färgglada mönster. 
Här nedan en liknande form, men några lampskärmar är det inte fråga om, utan hattar! Tete de bois är formgivna av Andrea Deppieni för den som vågar bära lamellobjekten.

Tete de bois trähattar, design Andrea Deppieni hos Rossana Orlandi. 


Butiken på övre plan hos Spazio Rosanna Orlandi är ett kreativt mecka i cool vintagemiljö. 

Gamla fina textiles och retrodesign bakom butikskulisserna. 

Mycket Piet Hein Eek i butiken. 

Astier de Villatte keramik på grå hyllor hos Rossana Orlandi.

Migration Stories hette en fin liten utställning av Beirutbaserade designstudion Bokja, inrymd i galleri Rossana Orlandi. Installationen med gamla möbler, fåtöljer och soffor, vintagetextilier och modern textil  presenterade hantverk av libanesiska och palestinska kvinnor.

Lappverk i utställningen Migration Stories hos Rosanna Orlandi. 
Varje broderi och tyckstycke var i sig ett konstverk, samlat blev det en påminnelse om även ett mänskligt lappverk. Bakpå soffor var bolster, täcken och bonade surrade med rep och förde tanken till flyktingströmmar och migration som tvingat människor århundraden igenom att fly. Ta med det nödvändigaste för att lappa hem och liv om och om igen.

En tankevurpa långt bort från designkommers i mässmontrar.

Kika gärna in på Bokjadesign.com

Lappverk från Bokjadesign. 

Nu lämnar vi rapporteringen från Milanomässan för den här gången. Nästa rapport kommer från möbelmässan ICFF i New York i slutet av maj.

Men till dess väntar pressdagar här hemma med höstens inredningsnyheter, mer tips, inspiration och idéer i stort och smått - så missa oss inte!