måndag 28 mars 2011

Vårgrönt på Nordiska Trädgårdar

Drottningholms slottspark kom på tredje plats i tävlingen om Årets idéträdgård 2011. "Förmedlar barockens färgprakt i såväl trädgård som klädedräkt och det stilla knastret från trädgårdsgången för oss ut ur drömmen till verklighetens park och ett kommande besök", lyder juryns bedömning. 

Nordiska Trädgårdar är som namnet antyder Nordens största publika trädgårdsmässa. Mässan arrangeras på Stockholmsmässan och samlar runt 400 utställare och lockar drygt 55 000 trädgårdsentusiaster.

I helgen avslutades årets mässupplaga och bloggen var på plats på att kika på idéträdgårdar, handla de oumbärliga trädgårdshandskarna och leta tips och gröna, sköna visioner.
Blå, blå vindar på balkongen.
I år saknades dock den där riktigt härliga och generösa inspirationen som vi varit så bortskämda med på Nordiska Trädgårdar. Några skickliga inspiratörer, kreatörer och klassträdgårdar ställde inte ut och mässans fokus hamnade mer på produktpresentationer och försäljning.

Nykomlingen Gro Form belönades med första pris som Årets idéträdgård 2011.  "Med ett nutida urbant uttryck förmedlas verklighetsnära idéer på ett överraskande sätt och med lågmäld humor", enligt juryn. 

Till skillnad mot rena fackmässor är monterutbudet till allmän försäljning på den publika Nordiska Trädgårdar. Det var också lång kö till montrarna med små pelargonsticklingar, lökar och knölar som erbjuds till verkliga specialpriser.

Enligt Stockholmsmässan handlas det växter och trädgårdsprodukter för hisnande 50 miljoner kronor under fyra mässdagar!

Samlarsinne är namnet på balkongen med den slitna grensoffan, gamla krukor och en patinerad trädgårdskanin. 

Rosa blad i vattenbad i montern hos Wij Trädgård. 

En sakral installation från Rottneros park som vann andra pris i tävlingen Årets idéträdgård. "Med historisk förankring och ett stramt modernt formspråk förmås betraktaren uppleva hur omsorgen om detaljen skapar en välkomponerad helhet", tyckte juryn. 

                                                                www.nordiskatradgardar.se
Foto: Stockholmsmässan

lördag 26 mars 2011

Nya grepp i köket

Blanka handtag på väg bort...
Bästa tipset för att snabbt och enkelt förnya köket är att lämna luckor på lackering, byta bänkskivor - eller köpa nya handtag till skåp och lådor.

Omväxling förnöjer heter det ju, så denna lördag bestämmer bloggen sig för att byta kökets ursprungliga handtag i blankt stål...


... mot nya handtag i svartlackad metall. 27 beslag ligger på lut och nu väntar någon timmes jobb med en fulladdad skruvdragare!

Nya grepp i svart. 
De nya handtagen är något tunnare och känns smidiga och trevliga att dra i. Den svarta färgen blir en fin accent mot kökets ljusa luckor och lådor i massiv björk.

Lite tuffare och stunsigare helt enkelt! De gamla beslagen förpackar vi noga och lägger i lager. Kanske blir det affär via Blocket. Eller så spar vi dem helt enkelt i garaget för framtida bruk.

                                                    Omväxling förnöjer ju som sagt!


Nya grepp i köket. 

fredag 25 mars 2011

Skönheter från Murano

Vas Argo. Foto: Fondazione di Venezia.
I år firar Italien 150 år som nation, ett jubileum som uppmärksammas brett även internationellt. Under sommaren visas exempelvis verk skapade av Muranos glaskonstnärer i Hallwylska museet i Stockholm.

Glasföremålen kommer från Fondazione di Venezias unika samlingar och har köpts in på Venedigbiennalen under åren 1930 till 1972. Det här blir också första gången som det fantastiska konstglaset visas utanför Italien.

Vas Tango. Foto: Fondazione di Venezia. 

Utställningen Samtida konstglas från Murano är ett samarbete mellan Hallwylska museet och Italienska Kulturinstitutet i Stockholm. Utställningen öppnar 27 maj och pågår hela sommaren fram till 28 augusti.


Calice Primavera. Foto: Fondazione di Venezia.


Venedigbiennalen för samtida konst arrangeras udda år och är en av de största konsthändelserna i världen. Första biennalen hölls redan 1895 och det venetianska glaset hade tidigt en framträdande plats på den stora utställningen. 1972 var sista året då konstglaset visades inom ramen för Venedigbiennalen.

Så missa inte chansen att se skönheterna från Murano när de tar plats på Hallwwylska i sommar! 

                                                           www. iicstockholm.esteri.it 

måndag 21 mars 2011

Modus i Milano

Soffa Part, design PearsonLloyd/Modus 2010. 
Brittiska möbelföretaget Modus signalerar en designmanifestation under Milanos möbelmässa. Platsen är designjunction i Zegna/Riva-Calzoni-byggnaden på Via Savona. Här presenteras design från några av Storbritanniens toppföretag inom möbler och inredning, bland andra Benchmark, Innermost - och Modus.

Modus Furnture grundades år 2000 med ambition att tillverka det bästa inom samtida internationell möbelform. Företaget samarbetar med både internationellt kända designer och unga talanger kring formgiving för såväl hem som offentlig miljö och har uppmärksammats med en hel del designutmärkelser.

Bord Drew, design Kirsty Whyte/Modus 2010. 
I sitt formgivarstall har Modus bland andra svenska Claesson Koivisto Rune och Monica Förster och designer som PearsonLloyd, Kirsty Whyte och Michael Sodeau.

PLC Lounge Chair, design PearsonLloyd/Modus 2010. 
Bloggen presenterar här några av fjolårets bästa bidrag till formvärlden från Modus. Såklart återkommer vi när det blir dags för årets möbelsalong i Milano med Modus designinnovationer.

                                                                Håll utkik på bloggen i april!
                                                            

                               www.thedesignjunction.co.uk             www.modusfurniture.co.uk

söndag 20 mars 2011

Manchesteråk i marssnö!

Ekholmsnäsbacken i marssol. 
Hmmm, vad har snö, sol och blå himmel med inredning att göra? Frågan är högst befogad - men denna strålande marssöndag tar bloggen ledigt från mässplanering, pelargonplantering och interiörpyssel för mjuka svängar i skidbacken.

Förvisso långt från alpernas utmanande branter, men skön skidåkningen i välpistade nedfarter bjuder Ekholmsnäsbacken invid Kyrkviken på Lidingö.
Marssnö i välpistade manchesterspår. 
Duvhöken seglar majestätiskt ut över backen på jakt, rådjuren travar över vårisarna och små harar skuttar lekande i skogsgläntorna. En naturidyll 15 minuter från Stureplan i Stockholm.
Snö, sol och mjuka svängar dagen före vårdagjämningen.

                                                                     www.ekholmsnas.se

lördag 19 mars 2011

Hängare på modet

Som krokus på rad står Eos, en italiensk variant av tamburmajor, design Mario Mazzer/Bonaldo. 
Den 12:e april slår Milanomässan upp portarna för världens största designevent i inredningsuniversum. Och aldrig har väl smygpremiärerna via e-post duggat tätare än i år! Bloggens låda fylls stadig av spännande och roliga tjuvtittar på ny, het design.

I dagens skörd väljer vi ut klädhängaren Eos, formgiven av Mario Mazzer för italienska möbeltillverkaren Bonaldo. Materialet är formpressad polyethylene.

Företaget Bonaldo, grundat redan 1936, samarbetar bland annat med designer som Ron Arad och Karim Rashid i strävan att nå ut på möbelvärldens cat walk i Milano.


Rockvaktmästare i formpressad plyethylene. 
Det har varit mycket klädhängare från designföretagen under senare tid. Kanske är det en fix-möbel för att nå ut i media, funderar vi? Relativt enkel att formge i olika varianter och en kul pryl för bloggar och magasinssidor. Och - givetvis - en pryl med hög nyttofaktor i hem och på kontor.

Bonaldo presenterar ytterligare en variant på tamburmajor. Samme Mario Mazzer ligger bakom designen av Lui (betyder han på italienska), en klädhängare i trä med ett mer maskulint intryck, enligt företagets pressavdelning...
Lei (hon) marscherar fram mot Lui (han).
Milanomässan hägrar såklart! Bloggen är på plats tidigt på pressdagen den 11 april när alla härliga showroom öppnar i Zona Tortona. Den 12 april tar vi t-banan ut till Rho Fiera, världens vackraste mässanläggning för närkontakt med årets heta möbelnyheter.

Men först på programmet står Nordiska Trädgårdar, den stora trädgårdsmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö. I nästa vecka, torsdag 24/3, öppnar mässan. Missa inte chansen till grön skön inspiration!

                                             www.nordiskatradgardar.se

måndag 14 mars 2011

Vårnytt hos Bemz

Flamingo Park Fuchsia på Ikeas klassiker Klippan. Foto: Uffe Eriksson. 
Pigga Bemz har utökat sortimentet överdrag till Ikea-möbler med sju nyheter från Designers Guilds nya kollektion Miami. Färgerna är starka och inspirationen kommer från 50- och 60-talet, Miami Modern.

Fyra mönster ur kollektionen finns som överdrag till soffor, fåtöljer och stolar från Ikea. Kollektionerna heter Flamingo Park, Coconut Grove, Espanola Way och Bayshore.
Flamingo Park i färg Lemongrass på Falsterbo Fotpall, Ikea. Foto: Uffe Eriksson. 
Onekligen lyfter Designers Guilds omisskännliga textila färg- och formkänsla Ikeamöblerna. Nog känns det härligt med färg efter en lång period av vit/grå nyanser i inredningsmodet. I vår satsar vi på färg!

Kivik 3-sits i Teal Blue Panama Cotton, Katarina Wiklund by Bemz. Foto: Uffe Eriksson. 
Tips! Du som inte vill ta ut svängarna med mönstrade textilier kan addera en accentfärg i nya kuddar, gardiner eller möbelklädsel. Blått är exempelvis en utmärkt accent mot grått/beige/vitt. Bilden visar Ikeas byggbara modulsoffa Kivik med utbytbar Bemzklädsel.

                                                                  www.bemz.com

lördag 12 mars 2011

Pink Fever

Pink Fever tar plats i krukan Krokus, design Margaretha Hennix, Gustavsberg.
Dagens pryl är flamingoblomman Pink Fever. Trött på ständiga orkidéer slog bloggen till och betalade 99 kronor i Ica-butiken för den härligt gröna växten med stolta rosa blommor.

Anthurium är det latinska namnet på flamingoblomman och sorten ingår i släktet kallor. Vårt exemplar är uppodlat i något av alla otaliga växthus i Holland, landet som är Europas verkliga växtproducent.

                                           Trevlig lördag!

Vackert mörkgröna blanka blad och rosa blommor på en ny grön favorit. 
Byrå Leksvik i grått, Ikea. Inramat blomsterfoto, Denise Grünstein.  Bullterrier i form av sparbössa, Tapas.


Foto: CBR

tisdag 8 mars 2011

Söndag i San Telmo

Idylliska Plaza Dorrego i ett  lugnt hörn av världen.
Plaza Dorrego är en av bloggens favoritplatser i den argentinska huvudstaden. Det lilla torget ligger inklämt i San Telmo, Buenos Aires äldsta stadsdel. Kvarteren är charmigt bedagade med små barer, restauranger, antikaffärer, loppisar och en och annan hipp butik.

En lite småsömning stämning råder till vardags i San Telmo. Duvorna pickar, människor flanerar över torget, par dricker sitt kaffe med en medialuna, den slimmande argentinska varianter på en croissant. Några tar en snabblunch, andra beställer en kall öl av märket Quilmes.  

Men - på söndagarna förvandlas de lugna kvarteren till en gigantisk marknad. La Defensa, den långa gatan genom San Telmo stängs av för biltrafik. Antikbutikerna öppnar gatuförsäljning och marknadsstånden står packade på kullerstenarna. Här finns precis allt!

Söndagsmarknad längs La Defensa.

Prylar, prylar, prylar på bord efter bord. 
Överallt där det finns plats, som här i saluhallen, är det loppis.
Stenar i silver...
... och vackra flaskor i glas. 
Foton och slitna affischer sitter tejpade på husväggen i ett gathörn på La Defensa. De föreställer artisten Gardelito i sin glans dagar....
På den slitna betongmuren möter bilder från ett Buenas Aires från förr. 
.... och intill står den gamle tangokavaljeren i samma pose som när det begav sig. Gardelito kör några moves med en fejkcigarr och ler mot publiken.

Gammal man gör så gott han kan i en annan del av världen. 
Historisk mark i La Defensa.

På La Defensa ligger en av San Telmos historiska byggnader, ett tvåvåningshus från mitten av 1800-talet, byggt för familjen Ezeiza. Den vackra byggnaden är i dag en galleria där antik- och kuriosabutiken flyttat in i de gamla rummen. 

Den öppna innergården är en oas i marknadsmyllret en söndag i San Telmo. 
Historiens vingslag i Galleria La Defensas öppna gård. 

Vackra golv, stuckaturer och utsirade trädörrar minner om Buenas Aires forna storhet. 

Guacho heter Argentinas cowboy. Han som rider runt på Pampas vidder och hanterar de enorma jordarna av nötkreatur som blir den grillade biffen på alla stekhus, parillas. 

I bland rider en gaucho in i San Telmos myller...

Piskor, betsel, bälten, sporrar, hattar, lasson hos kofösaren på Plaza Dorrego. 
I ett hörn vid Plaza Dorrego ligger restaurangen Todo Mondo. Enkla träbord, fläktar i taket och gamla affischer och foton på filmstjärnor på väggarna.

Ost, färsk sparris och tomater på lunchmackan. 
Söndagen i San Telmo går mot sitt slut.  Vi strosar tillbaka till lugnet under glastaket på det stora hotellet som firar 10-årsjubileum i renoverade Puerto Madero.

Glas, krom, gröna växter, brunt läder och  orange accentfärg i suverän hotellkomfort. 
Månen går upp över Puerto Madero bloggens sista kväll i den argentinska staden. 
En tidig morgon flyger vi över gröna skogar och blått hav  hem till vår del av världen....
... medan tangoparen dansar vidare på Plaza Dorrego i de goda vindarnas Buenos Aires. 
Foto: CBR

lördag 5 mars 2011

I en annan del av världen... (3)


En tidig morgon tar vi pendeltåget från Buenos Aires centralstation till den lilla staden Tigre. Färden i det skramliga tåget tar en knapp timme och vi kliver av mitt i den mäktiga Rio de la Platas stora delta.

Tigre är ett nav för befolkningen som bor i det stora deltaområdet. Härifrån går båtrafiken ut i det väglösa området och vi hoppar på en catamaran för att se mer av en annan del av världen.

Rio de la Platas förgrenar sig i breda och smala vattenvägar där alla har namn och nummer precis som i vilken stad som helst. Här intill flodstranden har människor bott sedan århundradena och vi passerar både öde ruckel på pålar, renoverade gamla sommarhus med snickarglädje och nybyggda lyxvillor.
Stilla flodliv i Rio de la Platas stora delta.
De stora träden böjer sig ner i det bruna vattnet, huset står på pålar, byggda i trä med korrugerad plåt på taket och ibland tror vi oss vara i södra Floridas träskmarker, i Louisiana eller South Carolina i USA. Same, same, men ändå inte...

Långa träbryggor på pålar är enda sättet att ta sig i land.


Övergivet ruckel...


... och renoverad charm längs vattenvägarna i Rio de la Platas deltavärld. 
Bussbåten lägger till med folk, proviant och prylar.
Roddbådar och mindre motorbåtar trafikerar flodens bruna lervatten.

Vi tar ett snabbtåg tillbaka till de heta stadsgator för nya strövtåg i kontrasternas Buenos Aires. En stad med yttersta fattigdom i slumområden i utkanten av staden och en konserverande, lyxig livsstil i pampiga välskötta kvarter.
Revolutionsromantiken lever sida vid sida...
... med mäktiga monument från Buenos Aires storhetstid.
I området Recoleta bor Buenos Aires förmögna befolkning. Här ligger också kyrkogården med samma namn, ett osannolikt Nekropolis av gravmonument.

En stad för de döda där änglarna brer ut sina vingar över de små gränderna.
Angles in Buenos Aires.
Tätt, tätt står de tempellika byggnaderna med sarkofager, statyer, gjutna skulpturer, altare och minnesvårdar över de rika och mäktiga. Vittrad sandsten intill blänkande marmor. Buenos Aires överklass minskar, många familjen förlorade sina förmögenheter i 90-talets ekonomiska krasch.

Det sägs att anrika familjen i smyg nu tvingas av sina palats på La Recoleta för dyra pengar. Att få en gravplats på detta osannolika ställe i världen är märkligt nog enormt eftertraktat även i våra dagar.

Kors och änglar skuggar i de de dödas stenstad Recoleta.
Vi stannar som så många andra vid familjen Duartes enkla port med gjutjärnsgrind in till ett litet altare. Det är här hon vilar, Argentinas stora fixstjärna Evita Perón, född Duarte.

Intill oss står två unga argentinska killar. Ögonen tåras, de är märkligt berörda och vi förstår att Evita lever i argentinska hjärtan.
Blommor för Evita. Den enkla skylten syns längst ner (tv) på fasaden.
Hundraåriga gravhusen möter med en vittrad skönhet, arkitektoniska små mästerverk för människor som för länge sedan levde sina liv här i en annan del av världen... 
Ogräs och blommor på monumenten för ett evigt liv.

Utanför kyrkogårdens stenmurar går vi in i de förmögnas levande stadsdel. Lugna, tysta gator skuggagde av de så mäktiga akasiaträden leder in i välskötta, vackra kvarter.


Grönskande välstånd i Buenos Aires.
I parken intill kyrkogården står det mest otroliga träd vi någonsin sett - ett enormt gummiträd, planterat i mitten på 1850-talet. I dag mäter detta naturens mästerverk hela femtio meter i omkrets och de stora grenarna stöttas av stora träpelare.

Magnifkt minnesmärke i Recoleta.

I gummiträdets skugga slår vi oss ner på La Biela, ett coolt café med gamla anor. Från början hette det Veridita och var ett enkelt matställe med enbart 18 bord på trottoaren. Men i slutet på 50-talet byggdes caféet om enligt tidens inredningsmode.

La Biela blev ett hett ställe för racing, en sport som var på modet i Argentina liksom i Italien vid den tiden. Som så mycket annat i Buenos Aires står La Biela kvar som det en gång var och i dag är det en samlingsplats för såväl turister som kvarterens invånare.

Än lever 50-talet i Sydamerikas mest europeiska stad.

Blänk mässing, trä och vita globlampor i La Bielas matsal.


Lunch i gummiträdets skugga.
En dag fylld av upplevelser är över. Solen  går ned, mörkret lägger sig snabbt och nattens ljus tänds i den varma sydamerikanska staden. 

Kyrktorn och skyskrapar i Buenos Aires nattliga skyline.


Månen tävlar med upplysta hamnkramar och hotell i Puerto Madero.
Foto: CBR