fredag 25 februari 2011

I en annan del av världen... (2)

Bloggen är rustad för dagens promenad som börjar i ett milt duggregn.
Bästa sättet att lära känna en plats i en annan del av världen är att gå... Att traska på med kartan i hand gatan fram till nästa gata, runt ett hörn, över ett torg, in i en liten gränd, ut på en större gata, genom en skuggig park, över en stor paradgata och in i ett nytt kvarter med en annan stil.

Buenos Aires bjuder in till långa promenader. Det är enkelt att hitta, gator och avenyer följer ett rutmönster, ungefär som på Manhattan i New York. Efter NY-mönster har de nya stadsdelarna växt fram och i gamla Palermo hittar vi också ett ungt och coolt Soho...
Puerto Madero med sina renoverade hamnmagasin och bedagade gamla administrationsbyggnader på andra sidan trafiken. 
Bloggen börjar dagens promenad nere i de renoverade hamnkvarteren i Puerto Madero. Ett lyckat jättejobb som tog år att slutföra. I de slitna, fattiga, ruffiga kvarteren längs den gamla pråmhamnen har ett nytt Buenos Aires vuxit upp under de senaste tio, femton åren.

Här står idag stiliga hotell, bostadskomplex och här längs kajerna ligger stadens bästa stekhus, parillas, och restauranger.

Det blåser en ständig god vind över Puerto Madero som kvällstid lockar folk från stadens larm på andra sidan den stora trafikleden.

Paris, anyone...?
Buenos Aires grundades och byggdes av europeer. Spanjorerna hittade läget någon gång på 1500-talet, men det var först mot 1800-talets mitt som storstaden Buenos Aires växte fram. Sex miljoner europeiska invandrare lämnade en världsdel för en annan och rester av det mondäna livet i den nya världen lever kvar i dagens Buenos Aires.

Ibland tror vi oss vara förflyttade till Paris, som här när vi slinker in på brasseriet Tortoni. Grundat 1858 står det kvar idag med originalinredning och ett litet museum. Turistmagnet, javisst. Men här äter också porteros, stadens egna invånare, sin lunch.
Fin fläkt från Paris.

Knökfullt vid lunch och hovmästare i dörren som släpper in. 
Några kvarter bort har grönsakshandlaren öppnat i ett slitet hus gathörnet. Som om vi traskade runt på spanska landsbygden, eller i södra Portugal, eller kanske i en syditaliensk byhåla.

Buenos Aires är en kontrasternas och överraskningarnas stad.
Grönsakshandel i en annan del av världen?

Ett gyllene balkongräcke på en lätt bedagad fasad....

... och en hyllning till förolyckade arbetare på en annan fasad.
Buenos Aires stolta monumentala byggnader, tullens stora palatslika hamnkontor, operan och regeringsbyggnaderna ligger fast som klippor i 12-miljonersstaden.

De praktfulla stenkolosserna möter överallt, i slitna kvarter, intill skarpt formgivna skyskrapor och glasade kontor.

 Som om tiden hunnit ikapp Buenos Aires, men ändå inte.

Här i Casa Rosado bodde hon en gång, Argentinas hyllade och älskade ikon Evita Perón. 

I en annan del av världen har lyktstolparna i gjutjärn försetts med egna blomkrukor.

Här i Sydamerikas mest europeiska stad växer farmors älsklingsblomma hibiskus som stora, blommande träd. 

Lunchpaus i skuggan vid Plaza Costa Rica i Palermo Soho. 
Palermo Soho är Buenos Aires unga kvarter, döpta av smarta fastighetsägare efter sin namne på Manhattan. Här är husen låga, torgen grönskande och uteserveringarna många och gatulivet coolt.

Stämningen är skönt avslappnad, utan uppnästa fasoner i barer och butiker.

Bar 6 är populärast i kvarteren. 
Bar 6 med sina loppismöbler i sammet, udda stolar, betong och glas ligger i en ruin som blåsts ur och inretts i med en skön mix som möter även i publiken, dag såväl som kvällstid.
Vänta, stopp, här bara måste vi kika in...

Loppistrend i inredningen i Huija, mysig butik!
Små, personligt inredda butiker lockar med litet utbud kul och annorlunda prylar och kläder. Priserna är högst humana jämfört med liknande butiker långt bort över den blåa Atlanten i en annan del av världen.
Vackert gammalt golv, slitna träpersienner skapar stämning hos Maria Alló`i Palermo Soho. 

Jättehärliga, färgstarka tjejkläder - klänningar, kjolar, byxor, jackor - uppsydda i blommiga och mönstrade bommulstyger erbjuds hos Dam. 

Bokura är namnet på coola butiken med herrmode i Palermo Soho. 
Kvällen kommer snabbt i Buenos Aires i februari med en ljum bris och bokat bord på Las Lilas i Puerto Madero. Vita dukar, rött vin och argentinsk biff från egen uppfödning.

Lomo (oxfilé) = grillat kött, sallad, potatis. Basta!
Överallt i Buenos Aires grillas kött. Dofterna sveper genom stadens kvarter, från de enklaste gatuköken till finrestaurangernas verandor och det grillas, grillas och grillas från tidig morgon till sen natt.

Här handlar matlagningskonsten om råvaran i första hand och metoden att grilla kött. Bloggens carpaccio som föregick det grillade köttet blev ett matminne för livet.

Babybeef är namnet på detta stycke argentinsk vaca som från början vägde 800 gram.

Stuveriarbetarnas gamla kranar lyser upp den mörka Buenos Aires-natten som snart blir ny dag...


Tips! Research är bästa resetipset. Bloggen kollade upp Buenos Aires i utmärkta boken Urban Safari, skriven av journalisten Bobo Karlsson (Prisma). Inspirerande, kunnigt, roligt presenterar extremt bereste skribenten Karlsson berättelser och återbesök i 12 av de storstäder som han älskar.

Bloggen fortsätter strövtågen i Buenos Aires i kommande inlägg - missa oss inte!

Foto: CBR

tisdag 22 februari 2011

Smygpremiär från Moroso

Lagda veck och stilig urringning. Nog har Doshi Leviens stol drag av skrädderikonst. 
Italienska Moroso är först ut med att erbjuda en tjuvtitt på säsongens nya möbeldesign. Impossible Wood Chair heter stolen, formgiven av Doshi Levien, en av toppformgivarna i Morosostallet.

Materialet i stolen är kallas Liquid Wood, ett kompositmaterial med andra visuella och taktila egenskaper än andra plastmaterial, enligt formgivaren själv.

– Ytan blir mer lik textil, lite ruffare, lite mer använd än vid traditionella formgjutna plaststolar som har släta, perfekta ytor, säger Doshi Levien.
Formpressad skönhet från Moroso. 
Kanske är det därför Leviens Impossible Chair bär synliga drag av skrädderi i sitsens lagda veck och fina rundskurna skärning. Referenser finns givetvis även till produkter tillverkade i träspån, något som blivit en trend i inredningen under senare år.

Den smäckra, lätta formen på Doshi Leviens nya design möjliggörs även genom tekniken att formspruta plastmassan. Bloggen tycker Impossible Chair lovar gott inför det kommande designäventyret på Milanos stora möbelmässa i april.

Då tar bloggen såklart reda på om Doshi Levien lyckats skapa god sittkomfort också!
Inbjudande sits för test i april. 

lördag 19 februari 2011

I en annan del av världen...


... möter ett Europa från förr. Drygt sex miljoner människor från Europa lockades från slutet av 1800-talet och fram till efterkrigsåren till den nya världen på andra sidan Atlanten. Buenos Aires räknas som Sydamerikas mest europeiska stad med en mix av svunna tider och länder.


Skuggande träd över världens bredaste aveny Avenida de Julio 9.



Gamla tider och modern arkitektur i Puerto Madero. 

Italienare, fransmän, britter, spanjorer och portugiser, tyskar och skandinaver lämnade allt för livet i Argentina. De flydde fattigdom och inte sällan lagens långa arm och gjorde den långa resan över havet.

De klev i land i La Boca, det ruffiga, farliga och galna hamnområde som sträcker sig längs Rio de la Platas breda mynning. 


En gång fraktades lyftkranarna från Genua över Atlanten. I dag står de mäktiga järnkonstruktionerna invid renoverade hamndockor och tegelmagasin i Puerto Madero med Buenos Aires skyskrapor som fond.  

Bloggen har rest till en annan del av världen där tungt beväpnad polis slår till mitt i folkvimlet och griper den kände  fackföreningsledaren, anklagad för illegal medicinförsäljning och mutor.

- Forza Momo, skallar åskadarna som följer dramatiken en solig vardagsförmiddag i Buenos Aires. 


Här, i en annan del av världen...


... grillas kött från Pampas många hundra gröna mil. 




... blommar hundraåriga akasiaträd i februari.

... dansar ett par tango på torget.

... möter frihetshjältar som gravmonument. 

Mer om en annan del av världen berättar bloggen i kommande inlägg. Vi hörs!

Foto: CBR

fredag 18 februari 2011

Retrosmart från Gense

Pigg form från förr. 
Dagens pryl är två - Pierre Forssells klassiska salladsbestick, formgivna redan på 50-talet. Tillverkare är Gense där silversmeden Pierre Forssell verkade som formgivare och konstnärlig ledare.

De fina gamla godingarna är tillverkade i rostfritt stål med skaft i repfri nylon och går att diska i maskin.
Smäcker tidlöst modern form tycker bloggen om Genses favoriter i repris.

lördag 12 februari 2011

Mixat i Macefmyllret

Accessoarer i Atipicos monter. 
Bloggen avslutar mässrapporteringen från Macef i Milano med ett mixat montersvep...
Byggbar förvaring i bruna nyanser/Atipico. 
Burget bohemiskt hos Dialma Brown. 
Linnelakan med broderier/Dialma Brown. 
Mässor är ett utmärkt tillfälle att leta ny grepp och inspiration för skyltning och butiksinredning. Här har man byggt ett helt äppelträd med dinglande röda äpplen sågade ur ohyvlade brädor.
Gammeldags träleksaker i fågelform, tillverkade av ohyvlat trä.
Handmålad keramik från staden Marostica, ett av många exempel på mässans  höga nivå av italienskt kvalitetshantverk. 

Linnetextilier möter i montrarna, här med fin hålsöm och dekorkant. 
Ingen mässa utan asiatiskt inslag. Här skåp och lackföremål hos företaget D.E.A LAB som arbetar med containerorder från fabriker i Kina.
Lackad asiatisk inredning/www.dealab.it 
Marokanskt hantverk och keramik hos Soleil Maroc.
Glada färger på vävda plastmattor/Soleil Maroc. 
Grova grepp och ådrigt trä är mode! Snickarboa, anyone...?
Grovvävda mattor/Jute & Co.
Lila, brunt, vitt och grönt är ett stort färgtema i många mässmontrar....

Japanska Imabari visade ekologisk bomull för barn och bad. 
Imabari knyter kontakter med ekotextil i färg. 
Glada prickar på vitt i Selettis monter. 
Ask på ask i effektfull skyline. 
Foto: CBR