söndag 30 januari 2011

Nhow i Zona Tortona

Eh, var är hotellet...? 
Vet man inte att långt, långt därinne i det mörka parkeringsgaraget gömmer sig en hotellentré är det lätt att misströsta och vända på klacken. Särskilt en mörk och kylig januarinatt i Milano.

Men bloggen, som vis av event i den italienska designstaden hade lite hum om boutiquehotellets läge, lyckades guida en skeptisk chaufför till rätt adress.

Vi har skuttat till Milano på mässresa och checkar in på Nhow på via Tortona, gatan som givit namn till Zona Tortona - kvarteren som under Milanos designvecka i april kokar och sjuder av kreativa, innovativa evenemang och ny design.

I slutet av januari är det dock spöklikt tyst i det gamla, ruffa industriområdet.

En litet färgglad möbelinstallation leder vägen på betonggolvet mot hotellreceptionen.

Uppdraget att omvandla GE:s fabriksbyggnad från 1935 till ett designhotell landade 2004 hos arkitekten Matteo Thun. En mångsidig formgivare och innovatör som bland annat var med och grundade designkollektivet Memphis på 80-talet.

Två år senare var drygt 25 000 kvadratmeter boutiquehotell klart, inrett med design från bland annat Edra och Dilmos. Industrikänslan är kvar i betonggolv, en mörkbrun färgskala i hotellkorridorer och graffitydekor på dörrarna till de 249 hotellrummen.
Designutställningen Special Needs i hotellobbyn presenterar bland annat pallen Älta-Älta, i ask och läder, design svenska Brikolör. Två, eller tre ben på den fyrbenta pallen står i golvet. Utställningen fick premiär i samband med Milanos designvecka förra året och pågår fram till 3 april i år när det är dags för Milano Designweek 2011. 
Orange är som synes en accentfärg i hotellkonceptet, från receptionens ljussättning och textilier till trycksaker, pennor, hygienprodukter och badtofflor.
Soffan Microcosmo, formgiven av Punto Largo, kostar 12 500 Euro för den hotellgäst som känner för ett möbelköp...
Soffvariant av Barbapappa. 
Beläget mitt i centrum av Milanos designkvarter är Nhow ständigt fullbokat under Milanomässan.

Betyget på tripadvisor.se är övervägande gott, även om såväl service som komfort på designhotellet får sig en rejäl skrapa av vissa hotellgäster.

Och visst, bloggen tycker det vore bra om den superdesignade duschen klarar att växla iskallt och kokhett till en sansad vattentemperatur...
Hotellbar fin i bild...
... och visst, hotellbarens svart/vita inredning är förvisso småspejsad. Men plast är rätt icke-charmigt att sitta på.

Bloggen vill dock dela ut högsta betyg till sköna sängar, glad personal och en utmärkt frukostbuffé: Underbart goda och fräscha fruktsallader, välkomponerade smårätter, härligt bröd och fina bakverk!

Hotellsouvenirer i designad accentfärg. 
Håll utkik - vi rapporterar om Macef i Milano, present- och accessoarmässan som jubilerar med hela 90 år!

Foto: CBR

torsdag 27 januari 2011

Harlequin från ferm living

Grafiska mönster och lekfulla former från  ferm living. 

Danmark presenterar många starka varumärken inom inredning. Välförtjänt uppmärksamhet på  Formexmässan fick Köpenhamnsbaserade ferm living. Med en bas i pastell bygger varumärket keramik, porslin och textilier med grafiska mönster och en sammanhållen färgskala.

Inspirationen till vår/sommarkollektionen har hämtats från nöjesstaden Köpenhamn med välkända Tivoli och Nyhavn bland annat synlig i lekfulla former och harlekinrutor.
Harlekinrutor och mönster i en 50-talsinspirerad färgskala/ferm living.  
Enkla bruksföremål i pastell/ferm living. 
Fräscht för småfolk/ferm living.
Kollektionen för vår/sommar omfattar föremål, textilier och tapet för för kök, barnrum, kontor och dekoration. Vita keramikvaser i skulpturala former, ljusstakar i basenkel form och olika färg och husformade tittskåp var några nyheter i Formexmontern.
Vaser, ljusstakar och små tittskåp för favoritobjekt/ferm living. 
                                                                 www.ferm-living.com

tisdag 25 januari 2011

Who Found Otto?

Patinerade knopphängare hos Otto på Formex.
Ja, vem hittar Otto kan man fråga sig? Bloggen har inget svar. Men vi kan visa lite av vad Otto själv har hittat...

Det är drag i Industrivintage. Här gamla förvaringsskåp/Who Found Otto.
Danska företaget Who Found Otto ställde ut i Formexmässans C-hall. I den välbesökta mässmontern presenterades handplockade föremål med patina. Affärsidén går ut på att erbjuda såväl antikviteter som nytillverkad replika med patinerad touch. 


Inköpen sker på antikmarknader och återvinningsupplag i Europa och Indien samt hos utvalda företag som nytillverkar stilenliga objekt och inredningsaccessoarer. 

                                                           www.whofoundotto.com

måndag 24 januari 2011

Löfgrens menargeri

Lille Rudie, formgiven av Ludvig Löfgren för Kosta Boda. Pris SEK 999:-.
Mångsidige formgivaren Ludvig Löfgren utökar sin djurserie My Wide Life med två nya kamrater. Rudie (ovan) är enligt upphovsmannen en apa. Mer lik en kanin tycker bloggen - eller är det kanske en silkesapa? Fin är den lilla figuren hursomhelst i mild nougat med rosa öron och glittrande pliriga ögon.

Elefanten Abulabbas (nedan) utökar därmed Ludvig Löfgrens menargeri hos producenten Kosta Boda till fyra personliga glasobjekt. Sedan tidigare finns The Monkey (orangutang) och Gabba Gabba Hey (gorilla)
Eleganta elefanten Abulabbas, formgiven av Ludvig Löfgren/Kosta Boda. Pris SEK 1 250:-. 
Ludvig Löfgren har varit knuten till Kosta Boda sedan 2007, ett samarbete som resulterat i ett antal uppmärksammade serieprodukter och objekt. Löfgren uppdaterade den klassiska - och ständigt aktuella - ljuslyktan Snöbollen med dödskallelyktan i klarglas exempelvis.

Löfgren har en gedigen utbildning inom konst, måleri och glasblåsning vid bland annat  Konstfack, Orrefors glasskola och Pilchuck Glass School i USA. En spännande förnyare av glaskonsten som i vår även är aktuell med tropiskt inspirerade glasserien Cabana för Kosta Boda.
                                                                     www.kostaboda.com

PS Formexmässan i Älvsjö blev en besvikelse med ett spretigt, luddigt mässkoncept utan nya grepp. Men självklart fanns nya utställare och fina nyheter i många mässmontrar hos favoritleverantörer.   Bloggen samlar nyheter och intryck och återkommer med rapport och tips senare i veckan. Ciao!


lördag 22 januari 2011

Vintagefrossa!



Vintagegodis hos Dépot-Vente i Paris. 

Var om inte i modestaden Paris paraderar modets nickedockor så i flock. Ett lugnt strosande längs Rue Faubourg Saint-Honoré bjuder exempelvis trottoarmöten med vanligt vardagslyxklädda kvinnor (mestadels) och män (stundtals).

Det krävs inga mattesnillen för att summera skor, stövlar, väskor, scarf, pälsar, kappor, jackor för uppåt SEK 50 - 100 000 - per person.

Paris är också en stad känd för stora utbud modevintage. Den som har tur kan fynda på loppisarna, även om det blir allt svårare. I dagspressen annonseras gerillabutiker på undanskymda adresser när modehusen vill bli av med förra säsongens plagg. Eller....

Herméskändisen Kelly i brun krododil/Euro 8 700 via webbshopen. 
... kolla in Dépot-Vente. Många, många är också de personer som lämnar designerplagg och accessoarer till kommissionsförsäljning.

Företaget Dépot-Vente driver två vintagebutiker, en i 17éme, rue de Courcelles och en i Passy med adress 14, rue de la Tour. Ett urval finns till försäljning via hemsidan www.depot-vente-paris.fr

Scard från Chanel kostar Euro 198 via webben. 
Bloggen har kollat in butiken på rue Courcelles. Jodå, utbudet var stort och varierat, priserna hyfsade. Men som alltid gäller det att granska noga och ett grundtips är att alltid, alltid hålla hårt i plånboken.

En begagnad liten dräktjacka eller ett par skor kan verka väldigt skojiga att fynda efter en bättre lunch, men hemma känns köpet kanske inte alltid som en höjdare. Priserna på Hermésscarfs var ungefär som på auktion i Sverige.

Dior för fossingarna. Pris Euro 180 via nätbutiken. 
                                                         www.depot-vente-paris-luxe.fr

torsdag 20 januari 2011

Formexvinnare 2011

Ljusstake Wonderland, design Stephen Johnson. Folkets - och bloggens - favorit!
Tidigt i morse rullade årets första Formexmässa igång med sedvanlig pressfrukost. Då mässtemat av någon outgrundlig mossig anledning är lyx, serverades chokladpraliner, efterrätter och champagne tillsammans med kaffe för den invasion av press och bloggmaffia som trängdes i arla morgonstund.

Den som till äventyrs funderat över vem som skulle vinna Formex Formidable 2010 fick reda på att lampan Luchia, formgiven av John Carpner, blev juryns favorit (se nedan). Grattis till producerande lokala företaget Vallentuna armatur & skärmateljé.

Folkets pris gick till ljusstaken Wonderland, design Stephen Johnson/Men at Work, framröstad via mässans hemsida. Bäst tyckte även bloggen som gärna toppar inlägget med en favorit i repris!

Designpris är ett väl beprövat knep att väcka uppmärksamhet i media. Men lite trött kan man nog bli i ett urvattnat prisregn. Och hur lyckat är det egentligen att nominera tävlande vid en mässa och offentliggöra vinnaren vid nästa mässupplaga - närmare ett halvår senare?

Det kändes hursomhelst inte som om det samlade mediauppbådet satt i spänd förväntan inför prisutdelningen...

Nej, vinnaren den första mässdagen var Maria Montazami, på plats för att lansera sin nya väskkollektion. Omringad av sitt entourage svepte resliga fru M runt i en beige hellång spetsensemble, log, pratade och skrev autografer, filmades av teve och plåtades privat av åtskilliga mobilkameror.

Textiltofsarnas beskyddarinna fixade på känt lite lagom lojt manér sin alldeles egen mässuccé.
Lampan Luchia, design John Carpner. Vinnare av Formex Formidable 2010.

måndag 17 januari 2011

Isländsk naturdesign

Stone är namnet på knoppen från Normann Copenhagen. 
Under en sommarpromenad på en stenig isländsk strand fick formgivaren Helga Sigurbjarnadottir snilleblixen att göra inredning av natursten. Slipade av vatten under miljoner år har varje sten sitt eget uttryck, när de nu hittar in till hemmets väggar i form av knopphängare.

Namnet är rätt och slätt Stone och idén är onekligen fiffig, även om själva designjobbet mer är signerat Moder Jord än idémakaren själv.

Producerar gör flitiga danska Normann Copenhagen, som i sitt nyhetsflöde även lanserar knopphängare i tuftad naturull.    

                                               www.normann-copenhagen.com                           

tisdag 11 januari 2011

Vardagsvitt

Nilla servett och dukar med hålsöm/Nyblom Kollén. 
Även om bloggen skyr julens alltför grällt blingade festiviteter är det alltid en ren fröjd när ett nytt års vardagslunk tar sin början. Krispiga vita tulpaner i klasglasvas och ny textil hör januari till!

Nu dimper också vårnyheterna ner inför nästa veckas Formexmässa. Vi tjuvstartar här med lite fräsch textil inspiration i vitaste vitt och grafitgrått ur Nyblom Kolléns vår- och sommarkollektion.
Löpare Jana i svart/grafit. Nyblom Kollén. 
Vitt och grått kan tyckas trist, men icke! Tvärtom är det en utmärkt vilsam textil bas. Enkel att variera med grafiska mönster, ränder och rutor. Coolt och stunsigt och ett tacksamt tema att bygga vidare på med accessoarer, blomster och möbler i färg när andan faller på...
Metervara med ränder och rutor i grafit/vitt/svart. Nyblom Kollén.  
Lugnet före stormen råder. Veckorna framöver blir hektiska med många pressvisningar och mässbesök.

Vi återkommer här med rapport från Formex och många härliga, vackra, inspirerande och spännande inredningsnyheter. Missa oss inte!
                                                                      
                                                                     www.nyblomkollen.se

Bilder: Nyblom Kollén.

torsdag 6 januari 2011

Vårinspiration!

Blomster och trädgård bildar bas i Ceannis nya textila koncept. 
Jodå, snöhögarna växer fortfarande utanför husknuten, men bloggen börjar så smått planera för våren och sommarens alla spännande och roliga inredningsprojekt.

Inspiration hämtar vi denna tidiga januaridag från Ceannis textila koncept för den nya säsongen...
Inbjudande medelhavsinteriör med vit rotting, olivträd och textil i blå toner. Bordets fina kakel kommer från italienska La Riggiola.  Tips! Kakel är tåligt och vackert. Ett enkelt sätt att förnya ett bord eller fixa till ett loppisfynd är att kakla bordsskivan. Måla bordet i en skön, cool färg och välj ett passande kakel. 

Ceannnis presenterar tre textila stilar, inspirerade av trädgårdar och gröna, sköna miljöer världen över. Här finns blå toner och böljande havsinspirerade mönster, rustika och etniska mönster samt blommande textila tryck.

Blå, blå vindar och vatten... Här synkar rotting, batikblått i kuddar och olivträd i kruka i en skön inspiration för balkong och uterum. Tips! Skapa stilen själv. Leta rottingmöbler och gamla jalusidörrar på loppis. Lasera dörrarna i blå toner och addera med olivträd i kruka. 

Fräsch inredning i blåvitt. Textilierna ur kollektionen Sea Garden/Ceannis. Kakelgolv La Riggiola. Tips! Skapa stilen, passar utmärkt i exempelvis en hall. Ikea och möbelvaruhusen har enkla vita bord och konsolhyllor. För budget leta på loppis och måla själv. 

Mjukt rosabeige och pastelltoner är alltid lika fint, året om! Kudde, necessär och väska Ceannis. Tips!  Bygg ett litet trädgårdsbord för balkongen av gamla bräder. Praktiskt för plantering, krukor och lökar.

                                                                             www.ceannis.com
                                                                             www.lariggiola.net

Foto: Ceannis

lördag 1 januari 2011

Gott Nytt År!

Grönt är skönt!
Ett nytt härligt, inspirerande och spännande ligger framför oss. Bloggen möter årets första dag med Mårbackapelargonens praktfullt sturska gröna blad. Välkommen till 2011!


Sol och snö lyfter ljuset och Mårbackapelargonernas blad blir fler och fler... 

Vita drivor och sol lyfter bjuder på sköna vardagsscenerier. 

Rådjurens gracila spår i pudersnöns drivor. 
                                    GOTT NYTT ÅR!
Foto: CBR