fredag 29 oktober 2010

Mästerlig inspiration från Tricia Guild

Påkostad färg- och mönstersäker inspiration.
Med omslag i siden och grafiskt mönstrade insidor välkomnar Tricia Guild läsaren till ett nytt härligt inspirationsverk. Stilsäkert heter nya boken (Max Ström), med underrubrikerna Färg, Mönster och Rymd.

Vid den välbesökta presslanseringen av boken tidigare i veckan visste ingen riktigt om det är mönstermästarinnans nionde, eller möjligen tionde bok? Men bloggen konstaterar att Tricia Guild gjort det igen! På ett beundransvärt sätt lyckas hon gång efter gång att lyfta samtida inredning med träffsäkra mönster och färger i nya kollektioner textilier/tapeter/möbler. 
Ett av fjorton internationella hem som inretts av Tricia Guild.
Boken presenterar hela fjorton olika internationella hem, som var och ett har sitt alldeles särskilda uttryck. Här möter exempelvis fantastiska bildreportage från ett engelskt lantgods, en romantisk Parisvåning, ett franskt lantgods, loft i New York och arkitektritade sommarhus i mycket modernistisk stil.
Romantik i Paris.
Blandningen av mycket textilrik inredning (ovan) och en mer sparsmakad och stram färgsättning med grafiska mönster i svart/vitt är såväl inspirerande som fascinerande. Tricia Guilds stilsäkra handlag funkar, vare sig det handlar om monokroma fondväggar eller storslagen mönstermix.
– Man förknippar mig ofta med mycket färgstark inredning. Men mycket av det jag gör handlar om grafiska mönster och färger som vitt, beige, svart och grått, sa Tricia Guild vid presskonferensen på Brittiska Ambassaden. Hon poängterade också vikten av att satsa på hallen, ett av hemmets rum vi ofta lägger alldeles för liten vikt vid, trots att det är här hemmet bör vara som mest välkomnande. Värt att tänka på.

Hur fint blir det inte med färg i en i övrigt avskalad inredning?
I det långa bildsvepet från det engelska lantgodset presenteras även underbar inspiration från den vackra trädgården och inredda uterum i grönskan.
Oaser i färg och tuktade gröna former.
Genomgående i boken möter ett fantastiskt mönster- färgspektra men som alltid finns en bas av lime, rosa, lila och lysande turkos, färger som blivit något av Tricia Guilds varumärke.

Kantfärgerna på boksidorna är lysande orange (se nedan) , en härlig detalj liksom det fina bokmärket i Guild-ränder. Boken går att beställa via www.bokus.se. Pris 259 kronor. 

Omslag med sidentyg och lysande orange på boksidornas kanter i en ny inspirationsfavorit.
PS. 12 eller 14...? 
Ja, själv skriver Tricia Guild i sitt förord att hennes nya bok presenterar inredning från 14 personliga hem. Inledningsvis kan läsaren också se 14 separata bilder med varsin kapitelrubrik.

Lite komiskt blir det då att i tryckt media, på nätet och i bloggar läsa att boken innehåller 12 hem. Samt att varenda text som skrivits om Stilsäkert, med några få undantag, är identisk med den säljinformation som föregåtts publiceringen.

Frågan är vad recensioner och bokpresentationer egentligen är värda, när reportrar och bloggare inte ens ids att läsa bokens förord, än mindre tänka ut egna formuleringar?








































torsdag 28 oktober 2010

Snöbollen i rullning!

Den ultimata ljuslyktan. 
Dagens pryl är en verklig personlig favorit - ljuslyktan Snöbollen i klarglas, skapad redan 1973 av konstnären Ann Wolff (som då hette Wärff). En lika vacker som genialisk form och bloggen utnämner Snöbollen till alla tiders ljuslykta!

Nu är vi inte ensamma om att gilla våra snöbollar i glas. Produkten är en av Kosta Bodas största säljsuccér genom tiderna. Forfarande säljs det mängder av Snöbollar i presentbutiker, flygplansshopar och på varuhus världen över.

Även på andrahandsmarknaden är Snöbollen relativt vanlig. Bloggen, en envis samlare av alla varianter på Snöbollen, har fyndat små och stora modeller och ljusstakar för 30 till 50 kronor styck.

Här är en del av vår gediga samling...
Snöbollen i tre storlekar samt som enkel ljusstake (t h) och adventsljusstake (överst). 
Snöbollen finns i tre storlekar (60, 70 och 90 mm) och kostar i butik från cirka 129 kronor upp till 249 kronor.

Foto: CBR

onsdag 27 oktober 2010

Knölar & lökar

                       Vildvinet växlar färg efter frostiga nätter och tappar efter hand sina röda blad.
Den tidiga vinterns första snö är ett minne blott. Nu går oktober vidare med vackra, krispiga höstdagar med blå himmel och en sol som fortfarande värmer.

Morgnarna välkomnar med ett vitt frosttäcke och vi tar upp våra dahlialökar för vinterförvaring. Det är nästan som att skörda nypotatis, vi vet aldrig riktigt hur många - eller hur stora - knölar vi hittar när vi försiktigt lyfter upp plantorna ur jorden.
Dahliaknölar på väg till vinteridé i garaget.
Tips! Precis som när vi plockar äpplen använder vi matvarubutikens enkla fruktlådor. För dahlior och blommor har vi målat trälådorna i en mild grön färg, precis som husfasaden. Nu får jorden kring knölarna torka i höstsolen.

När vi rensat och borstat av den torra jorden, märker vi knölarna efter färg och lägger dem på tidningspapper i lådorna som staplas i garaget. Här får knölarna vila i tryggt förvar till dess våren är tillbaka med frostfria nätter.

Mer härlig höstinspiration från de senaste dagarnas gröna pysssel...


Fortfarande kommer knoppar på New Dawn-rosorna och en solig och varm oktobersöndag får vi nästan sommarkänsla.
Den lilla rosa buskrosen vi  inte vet namnet på tar ut det sista av höstens värme i en sista blomning.
Det är nu också tid att plocka in trädgårdsmöblerna, tömma krukor i trädgården på jord, kratta löv, knipsa grenar och beskära träd -och städa i växthuset....
Här behöver röjas, plockas undan och städas upp inför vintervilan.
Vildvinet som slingat sig upp och över vårt växthus tappar sakteliga sina röda blad. Kvar blir de långa grenarna som vi ska klippa ner rejält - men inte förrän i vår!
Oktobers sista solstrålar värmer i växthuset.
Kungsängsliljor i oktober....? Nej, men till våren blir det fler av bloggens verkliga favoriter i vår trädgård. Vi sätter lökarna i små grupper på väl valda platser intill huset och ute på gräsmattan.

Många lökar små på väg ner i den fuktiga höstjorden.

Foto: CBR

tisdag 26 oktober 2010

Stilsäker lansering av Tricia Guild

Tjusigt präglat inbjudningskort. 
Bloggen har varit busy bee med pressvisningar. I coola renoverade Skridskopaviljongen på Kastellholmen i Stockholm berättade Frankfurtmässans utsända vid en tidig frukost bland annat om viktiga branschmässan Ambiente och nya trender. Mer om det i en särskild rapport senare i veckan.

Inbjudningskortet ovan kallade på eftermiddagen media, inredare och bokhandlare till Brittiska Ambassaden på Djurgården. Här i vackra rum välkomnade ambassadör Andrew Mitchell mönstermästarinnan Tricia Guild, på plats för att presentera sin senaste bok Stilsäkert.

Stor trängsel. Mönstergurun Tricia Guild syns sticka upp med svarta lockar mot en vinröd skärm lääängst bak i fonden...
Trängseln var kompakt vid presentationen som följdes av trevligt mingel och Five o´clock tea.
Siden och sammet i Designers Guilds senaste färg- och mönsterkollektion på podiet. Ambassadens egen gardintextil till vänster... 
Vackert står som överskrift på uppslaget (nedan) ur Tricia Guilds senaste mönsterbibel Stilsäkert och vackert var det också på bokens blanka sidor. Mer inspiration ur boken kommer i senare inlägg.
Färg får form. 

Sammetskuddar, flanellsoffa och målad bukett på fin bomull ur Designers Guilds senaste kollektion.  
Foto: CBR

fredag 22 oktober 2010

Vinter i höstparadiset

Vit vinter på löv på körsbärsträdet. 
Snöstormens moln drog vidare och lugnet lägrade sig i trädgården. Nu droppar det från taket, solen strålar, himlen är blå och vore det inte för trädens alla höstfärgade löv under snösjoken kunde vi inbilla oss att vi stod inför en blomstrande vårsäsong...
Äppel, päppel med vit mössa. 
Men det är ju i högsta grad höst fortfarande! En fredag i oktober, inte en oberäknelig vårdag dag i april. Så vi passar på att njuta av det glittrande snöslasket i grenverk och ljuset som reflekteras i snökristallerna och lyfter dagen.

Hallonbuskar med snötyngda grenar. 
Fredagseftermiddag och en härlig helg väntar med trädgårdspyssel. Trots snöslask och plusgrader måste pelagoner plockas in, lökar både grävas upp och ner i jorden inför kommande frostnätter och vintervila...

Foto: CBR                                           

onsdag 20 oktober 2010

Vacker sits!

Skönt från svunna tider. 
Vad gör man när man får en så vacker gammal skönhet i sin ägo som den här stolen? Svaret är - ingenting!  Bästa tipset när det gäller fina äldre möbler och föremål är nämligen att göra så lite som möjligt.

Den som inte själv är fackman - eller mycket kunnig i möbelvård - bör undvika hobbyrenovering av äldre möbler. Under 1970-talets vurm för trärena möbelytor försvann exempelvis mycket värdefullt dekorationsmåleri i avlutningsvågen.


Provinens blir allt viktigare för de stora auktionshusen vid försäljning av äldre möbler och föremål. Vet man lite - eller mycket - om ursprung och bakgrund adderar det intresse vid försäljning av det auktionerade godset.

Våra stolar har vandrat i släktledet och bodde under många decennier i ett vackert, gammalt bedagat hus där tiden tillåtits stå stilla. Varje generation adderade sina nyinköp till det som redan fanns. Stolarna blev en del i en fullkomligt ostajlad, men mycket charmig stilblandning.

Alldeles äkta patinerat slitage. 
Kanske får våra stolar en översyn hos tapetseraren i framtiden. Men tills vidare viker vi oblekt linne över de stoppade sitsarna och låter stolarna ta plats i ett nytt sammanhang, i ett nytt hem.

Patinerade ytor och slitage är stort i inredningsmodet. Åtskilligt i butiksutbudet säljs som semi-antika eller antika föremål. Men se upp! I Europa, Indien, Asien finns många mycket skickliga hantverkare som kan återskapa svunna tider på fullständigt nytillverkade föremål.

Tips! Antikviteter och klassiska vintagemöbler handlas säkrast på de stora auktionshusen. Vänd dig alltid till en auktoriserad fackman eller opartisk värderingsman om du är osäker.

Foto: CBR

tisdag 19 oktober 2010

Blåvitt i ny form

Gammal form med ny touch på dekoren. 
Nej, det handlar inte om fotbollslaget IFK Göteborgs bravader på gräset...

Bloggen vill i stället rikta uppmärksamheten på porslinsserien Street Porcelain:Swedish Landscape med guldkant och blåvit dekor.

Serien är formgiven av Sudarat Persson och ingick i designskolornas elevutställning vid   Formexmässan i augusti.
Turning Torso i centrum på tallrik och får & fyr på assietten. 
Sudarat Persson har examen i grafisk design från Berghs och hon arbetar brett med tryck, typografi och illustration. Porslinsserien är en replik av gammal, traditionell form som försetts med nytt innehåll. Ett kul grepp tycker vi.
                                                              www.sevenpointfour.net

lördag 16 oktober 2010

Satsa på ett skåp! (5)

Äntligen! Sommarens andra skåpprojekt är avslutat.
Det har tagit låååång tid -men ni är äntligen bloggens andra stora skåpprojekt avslutat! Vårt nymålade och uppfixade gamla skåp är på plats.

Minnesgoda bloggläsare kanske minns hur vi började en dag i juni...  

Trärent och utan hyllplan i väntan på renovering.
Skåpet är troligen byggt för linneförvaring och hittades på vinden i ett gammalt hus i Åhus. Hyllplanen var borta, liksom träkonsolerna.

Ett drygt jobb var att först slipa ner skåpets lackade yta. Vi köpte nya hyllplan på Ikea och sågade till i rätt mått. Vi valde en matt svart lackfärg och målade skåpet utvändigt.
Vitrinskåpet blev perfekt för porslin, glas och prydnadsföremål.
Invändigt valde vi en ljust grön vattenbaserad färg, Beckers Elegant Aqua nyans Sigrid.   
Tips! Använd gärna en liten roller för att stryka plana ytor som väggar och hyllplan. 
Smidigt, snabbt och snyggt. 

 Men sina vitrindörrar är skåpet efter renoveringen en vacker förvaring för ärvt porslin och glas.
De nya hyllplanen vilar på konsoler fästa i den utskurna kantlisten på gammalt vis. Smart och fint!
Kristallglas på översta hyllan, Rörstrand servis Bella på mitthyllan och gammalt engelskt blåvitt porslin längst ner.
Majolikakruka från Rörstrand med slingrande murgröna.
Ett gammalt skåp är väl värt att satsa på, som praktiskt förvaring och ett vackert och personligt inslag i inredningen. Vi matchar vårt renoverade vindsfynd med en kristallkrona och en härligt färgstark blomstermålning.

Foto: CBR

onsdag 13 oktober 2010

Härliga höst!

Oktobersolen glittrar i västerhavets blå böljor. 
Bloggen har varit på road-trip ner till södra delarna av landet och möttes av sköna, vackra höstdagar. En disig oktobersol värmde och det doftade mjukt från jorden, de torra löven - och havet...
Mossiga stenar i omsorgsfullt byggda murar ramar in ängar, gärden och husens tomter. 
En dag gör vi en utflykt till Trädgårdsföreningens stora, fina park på Slussgatan mitt i Göteborg. En skön grön lunga i stadens brus. Här ligger det pampiga växthuset, byggt efter förlagan Crystal Palace i London.
Palmhusets ståtliga entré välkomnar besökare till en tropisk grön värld. 
Byggnaden i glas och gjutjärn är hela 1 000 kvadratmeter och stod klar 1878. I dag är det en plats för mängder med palmer, tropiska växter och sällsynta näckrosor.
Ringlande, slingrande sällsynta tropiska växter bak vackra gamla fönsterbågar.
I parken har sommarens intensiva blomning vissnat ner. Men fortfarande blommar växter, som den höga blå stormhatten (nedan), självsådd i stora bestånd.
Stormhatt i höstskrud. 
Trädgårdsföreningen i Göteborg grundades 1842 som ett centrum för blomsterodling och trädgårdskonst. Här ett av parkens fina gamla hus med snickarglädje, spröjs och trädetaljer.
Snickarglädje och päronträd i skön förening. 
Trädgårdsföreningen driver en av Europas främsta rosensamlingar. I Rosparken samlas mängder av gammeldags rosor i mjuka pasteller, vitaste vitt, rött, lila, orange och starkt gula nyanser.
Vit och vacker. 
I Rosparken hittar bloggen en ny stor favorit, den bulliga pionlika moderna buskrosen Geoff Hamilton, skapad i Austin 1997. Så fin - den vill vi ha i vår egen trädgård!
På önskelistan till nästa säsong!

Härlig höst!
    Foto: CBR                                                  www.tradgardsforeningen.se

lördag 9 oktober 2010

Hitta hem - på mässan..

Längder av grov säckväv inramar ett gammalt stallfönter i monterväggen.
Hitta hem är namnet på en av Hem & Villamässans idéutställningar - en verklig favorit i mässmyllret! Skickliga stylisten Agneta Törnqvist har här skapat underbara miljöer med kvalitetsmöbler i ett samtida inredningsmode.
Mjuka, sköna inbjudande lädermöbler i konjak och brunt, små svarta avlastningsbord och vackra tryck på väggen. Så stiligt!
Kreatören Agneta Törnqvist lägger sista handen vid sin fina utställning på Hem 2010. 
I en del av utställningen kikar vi in i en tapetserarverkstad, där vackra gamla stolar låter oss se verkligt möbelhantverk byggt från grunden.
Skönt sovrum i vitt och svart med säng bäddad med linnelakan. 
Sänggavelns vita, stoppade och knoppade fält har vita tyger med olika struktur. 
Det svartvita temat går igen i sovrummets arbetshörna (nedan) med ett nätt skrivbord och förvaring. En vilsam och vacker miljö att inspireras av för dig med begränsade ytor i hemmet.

Mörkt golv, vita väggar och möbler med kvalitet och funktion. 
Agneta Törnqvists fina miljöer möter bland annat i inredningsmagasinet Elle Interiör. På Hem 2010 finns  möjlighet att se den väl sammansatta inredningen irl.

Foto: CBR