|
Gammal stol, Myrorna. Inramat blomsterfoto, signerat fotografen Denise Grünstein. Semiantik kelim, Bargi mattor. Pallen från Ikea har vi lackat i matt svart. På skåpet står gamla krus och handblåsta sylt- och speceriglas. |
Äntligen!
Efter många timmar slit med spackling, slipning och målning står vårt renoverade gamla skåp på plats i köket, fyllt med glas, porslin och kokboksfavoriter. Ett tufft med väldigt roligt sommarjobb är i hamn...
Skåpets fina proportioner och snickerier framträder på nytt sätt i den gråmålade ytan. I de två mindre nischskåpen kan vi gömma undan papper, pennor och småprylar.
Den vackra öppningen med sitt lilla valv är som gjord för blommor. Här har vi placerat rosor av sorten New Dawn i en tennvas.
Vi fyller skåpet med en samling handblåst klarglas och keramik och kannor i benvitt.
Skåpets fina gamla konstruktion för hyllplanen har en list som fäster träkonsollerna som hyllplanen vilar på. Enkelt, smart och vackert.
Skåpets dörr bar spår av brutalt inbrott, låset var borta och träet skadat. Även låsen på de små nischdörrarna var borta, men vi hittade nya i en välsorterad järnhandel.
De tidigare beslagen i mässing passade inte mot skåpets nya grå kostym. Efter lite letande hittade vi enkla handsmidda handtag på en loppis.
För att hålla skåpets glasdörr på plats gjorde vi ett litet fäste med två handsmidda skruvar och en liten krok (se nedan). Funkar perfekt!
Om renoveringen:
Såhär såg vårt skåp ut när vi startade renoveringen:
Skåpet var trärent, trasigt och saknade konsoller.
Nya hyllplan i obehandlat trä köpte vi på Ikea. Hos Bauhaus hittade vi trälister i rätt dimension och sågade till efter den vi hade kvar i original.
Hål och skador fylldes igen med finspackel och slipades. Men för en rustik look lät vi sprickor, kvistmärken och ojämnheter i skåpets trärena yta vara kvar.
Vi ville absolut inte fejka något slitage á la Shabby Chic! Vårt skåp skulle få en fin heltäckande färg. Men trots att vi valde vanlig oljebaserad lackfärg, var det irriterande stuligt att hitta rätt färgnyans...
Bloggen har en given färgfavorit vi tidigare använt med gott resultat: S-1500 N från Nordsjö. Men företagets färgprov stämde inte med färgen vi fick hem i burken! Nyansen var alldeles för ljus.
Den lokale färghandlaren var lika förbryllad som vi. Efter otaliga provmålningar, jämförelser med tidigare målade föremål och otaliga försök lyckades färghandlaren bryta om till rätt nyans.
Vi åkte hem med färgburken märkt S-1500 N, bruten i vit basfärg, halvmatt nr 15.
Två lager hann det bli innan färgen i burken var slut. Vi köpte ny färgburk, bruten enligt det nya receptet och började med slutfinishen.
Färgen kändes på något diffust sätt mer lättmålad. Vi strök snabbt skåpet med det tredje - och sista - lagret grå färg. Men när skåpet torkat var det dags för nästa överraskning...
Trots att exakt samma färgnyans brutits i den vita halvmatta basfärgen, var det tredje färglagret synbart blankare. Vad hade nu skett...?!!
Förklaringen ser ni på burken till höger. Den enda skillnaden mellan färgburkarna är nämligen ett litet runt grönt märke med texten Ny Kvalité...
Färgfabrikanten Nordsjö har alltså experimenterat fram en mer lättmålad produkt. En basfärg som helt uppenbart inte ger samma halvmatta yta som tidigare. Beteckningen 15 för halvmatt glans står dock kvar på burkarna.
Detta kände inte vår lokala färghandlare till. Lika lite som hon visste att Nordsjös färgprov inte stämde med receptet i butikens datoriserade brytningsapparat.
Ett hett tips är givetvis att alltid provmåla - även när du handlar efter en av färgfabrikanten själv fastställd färgkarta. Glöm inte heller att syna burken mycket noga så du inte missar någon markering om förbättrad kvalité..!
|
Skåpet på paradplats! Gammal stol, Myrorna. Inramat blomsterfoto, signerat fotografen Denise Grünstein. Semiantik kelim, Bargi mattor. Pallen från Ikea har vi lackat i matt svart. På skåpet står gamla krus och handblåsta sylt- och speceriglas. |