tisdag 31 augusti 2010

Textilt hantverk från Växbo lin


Skimrande linhärvor hos Växbo lin. Foto Sara Appelqvist.


Hälsingland har en månghundraårig tradition som linets landskap. Långa sommardagar och ljusa nätter fick linet att växa högt. Kvinnor spann och vävde och textilierna såldes hemma på gårdarna. 


För drygt tjugo år sedan invigdes Växbo linnespinneri, idag Skandinaviens enda linnespinneri med eget väveri. Väveriet är beläget i vacker bruksmiljö strax nordöst om Bollnäs i Hälsingland. 

Lintunnor i fabriken. Foto Sara Appelqvist. 
Affärsidén är att producera gedigna miljömärkta hellinneprodukter och nå en ny generation. Växbo lin drivs av paret Hanna och Jacob Bruce och för formgivningen av textilierna står Ingela Berntsson.


Här växer linneväven fram i vävstolen hos Växbo lin. Foto Sara Appelqvist.


På Växbo lins fabrik i Hälsingland spinns, vävs och sys handdukar, löpare, dukar, servetter och gardiner.

Duken heter Rutig strandråd och ligger på linblommor. 

Mönstren bär spår av den starka brukstradition som förknippas med linnevävar från förr, exempelvis  linnehanddukar med enkla ränder.  
Handdukar Sara med enkel blå rand.

I mitten på augusti öppnade Växbo lin en kombinerad butik och showroom i Stockholm. Lokalen heter Gröna Paletten och var tidigare galleri. Adressen är Odengatan 52. 

Interiör från Växbo Lin butik/showroom på Odengatan i Stockholm.
                                                                   http://www.vaxbolin.se




måndag 30 augusti 2010

Fröskörd!


             Fröhus från jättevallmo. Vackra i sina gröna- & lila toner.

Mellan höstens regnskurar tar vi hand om trädgårdens skatter. Vi samlar in frökapslar från vallmo, månviol och krolliljor och lägger på tork.  



Samlingarna blir till dekorativa stilleben i zinkbaljor och glasburkar. Frökapslarna får sakta torka och fröerna spar vi till nästa sommar... 



                                  
Här har vi helt enkelt vänt ner krolliljornas ståtliga fröställningar i en handblåst glasburk. 
Tips! Att ta med egenodlade frön till vänner med gröna fingrar och trädgård är trevligt och välkommet. Köp brevpapper och kuvert i fin kvalitet. Skriv en personlig hälsning och ta med till höstens kalas.


söndag 29 augusti 2010

Svävande slöjor i Ehrners lykta

Höstny ljuslykta i vintervita toner.

Trots att det finns ett stort utbud ljuslyktor på marknaden tycker bloggen det är få som riktigt håller måttet när det gäller design. Men här är en liten tuffing, nya Brick, formgiven av Anna Ehrner för Kosta Boda. 


Kombinationen av den robusta, lite tunga fyrkantiga formen och glasets lätta infärgning och genomsikt är riktigt läcker. En höstfavorit, fin att kombinera i olika färger. 

Brick med lila slöjor i glaset... 
....och gröna, sköna slingor.


Formgivaren Anna Ehrner är framgångsrikt representerad med sin design hos Kosta Boda. Nya glaslyktan Brick går även att använda som skål, eller varför inte vas?

http://www.kostaboda.se


lördag 28 augusti 2010

Den som spar han har...



... en liten Macintosh kvar!

Bloggen har städat lite i garaget och fram ur kartongen kom vår allra första Mac. Modellen heter Classic och lanserades av Apple i USA i oktober 1990. Priset var 999 dollar. Vi köpte vår lilla goding tidigt 1991 för cirka 7 000 kronor.

Tiden går. Minns ni Macwrite, Shuffle Puck, Tetris..? Disketterna - och all designad diskettförvaring...!

Andrahandsvärdet för Mac Classic åker jo-jo. Bloggen har surfat runt och hittat priser från runt fyra tusen kronor ner till fem hundra för pyttedatorn i mint condition.

Varianten Macvarium hittade vi i en nätannons...


En Classic ombyggd till just akvarium med färgglada fiskar!

Själva behåller vi den coola och kultiga boxen precis så som den är. Utmaningen blir att stajla till en egen liten vrå för vår lille vintagevän.

Forts följer - missa oss inte!

PS. Fler kreativa fisktankar finns på http://www.theapplecollection.com/collection/MacAquarium

fredag 27 augusti 2010

Premiär för nya Hemtex!



I går öppnade Hemtex upp för sitt nya koncept. Vid en pressvisning i flaggskeppsbutiken på Götgatan i Stockholm berättade Erik Gumabon, vd för Hemtex, om kedjans förnyelse.

– Efter 37 år skriver vi ett nytt kapitel i Hemtex historia. Omställningen har tagit två år och vi har granskat varuflöde, logistik och organisation.  Nu kan vi presentera ett koncept som bottnar i vår kompetens och passion för textil, sa Erik Gumabon.


Borta hos nya Hemtex är hårda accessoarer och presentartiklar. Iden mån prylar finns kvar är det i form av produkter för badrummet och mjuka textila accessoarer.

Höstens accentfärg lila var flitigt representerad i utbudet, liksom klassiskt randiga och rutiga bäddset med knappförsedda örngott.

Borta är även riktiga lågpriskvaliteter som  påslakan för under hundralappen. Däremot satsar Hemtex fortsatt stort på omtyckta kvaliteter som percale och satin i bäddtextil.


Dukar, mattor och handdukar finns också kvar, som de gåsögemönstrade mattorna nedan, färgstämda i höstens svart/lila palett.


Som många andra inredningsaktörer inleder även Hemtex ett designsamarbete. Först ut är formkollektivet Oddbirds som inom kort kommer med en kollektion i kedjans butiker.

I nästa vecka visar bloggen en tjuvtitt på produkterna i formsamarbetet.


Förändringen av Hemtex sortimentet innebär även en ansiktslyftning av kedjans totalt 150 butiker i Sverige samt 37 butiker i Finland. Tanken är att kunden i kundvarvet ska få möjlighet att känna och ta på butikens textilier.

Trevlig och traditionell, lättnavigerad och tydlig är bloggens betyg efter att ha vandrat runt hos Hemtex på Götgatan.

Till premiärjippot hörde världens längsta trasmatta som ringlade ut ur butikens entré och fortsatte upp längs Skatteskrapans betongvägg. The sky is the limit, säger man ju.

Om Hemtex når dit efter många tuffa år låter vi i dagsläget vara osagt. Men att rensa i ett spretigt sortimentet och ta fasta på en stark textil tradition tycker bloggen är ett bra och välkommet grepp.

                                                                             http://www.hemtex.com

torsdag 26 augusti 2010

Retrostuk för arbetsbordet

Höstmörkret manar till en översyn av hemmets belysning. En ljus nyhet är bordslampan Top Hat i metall från EM.

Bloggen gillar den blanka, svarta ytan och retrolinjerna i modellen som för tankarna till gamla kontorslampor. Top Hat, med höjd 80 centimeter, finns även i vitt. Pris 1 299 kronor.

                                                            http://www.em.com

onsdag 25 augusti 2010

Udda blir jämnt i buketten


Skicklig på blomsterarrangemang och stajling är Tricia Guild som alltid är en stor inspirationskälla. Här blommor i vas i Designers Guilds monter på branschmässan Maison & Objét i Paris. 

En god policy när det gäller att arrangera blommor i vas är att aldrig sätta samman ett jämnt antal blommor. Det är alltid vackrare med en, tre, fem, sju eller nio blommor i buketten!

Tips! Sätt gärna blommor i flera mindre vaser och placera tillsammans med vacker keramik och doftljus.
Ett annat arrangemang i Designers Guilds monter. Här har ranunkler, nejlikor och rosor placerats en och en i vaser  av klarglas tillsammans med gröna blad och rosa blommor i ett vattenbad.


Det enkla är ofta det fina - som här där liljor och nejlikor placerats i en hög klarglasvas med de långa stjälkarna väl synliga.

En vacker vas och sköna blomster i en schysst synk!

tisdag 24 augusti 2010

New York uppåt väggarna



Asfalt och betong, skira löv och klängande rankor är tema för nya tapetkollektionen 
N.Y. Nature från tapetföretaget DecorMaison. Blommande storstadsgator
förenar det bästa av två världar, menar det Boråsbaserade företaget.


Färgpaletten är som sig bör denna höst tillbakahållen i dova pasteller, där mönster kan
kombineras i såväl panorama som i detalj.


DecorMaison arbetar fram kollektioner för hemmets väggar i samarbete med svenska designers och väljer även in internationella tapetkollektioner i sortimentet.


N.Y. Nature kollektionen omfattar 49 tapeter samt två panoramatapeter. Pris tapeter, 389 kronor/rulle. Panoramatapeterna Lexington Avenue (180x265 cm) kostar 1 236 kronor och Broadway (270x265cm) kostar 1 854 kronor.

http://www.decormaison.se

måndag 23 augusti 2010

Pall som pallar

Blommig sits. Pallen har mått 30x30x42 centimeter. Pris 430 kronor/Ohlsson & Lohaven.


Dagens pryl tycker bloggen är fina pallen från Werkhaus som vi hittade i Ohlsson & Lohavens monter på Formexmässan. Pallen, som kommer i platt paket, består av fem delar som enkelt monteras i varandra. 


Materialet är masonit, bestruken med UV-beständigt lack. Pallen funkar både som förvaring, litet extrabord eller som just pall och klarar en vikt på 100 kilo. 


Bland de 14 olika motiven finns finns trompe l´oeil med illusion av apotekslådor, gamla höghus, kohud, persisk matta eller mosik att välja samt även pallar för barn.


                                     http://www.ohlssonlohaven.se

söndag 22 augusti 2010

Satsa på ett skåp! (4)



Gammal stol, Myrorna. Inramat blomsterfoto, signerat fotografen Denise Grünstein. Semiantik kelim, Bargi mattor. Pallen från Ikea har vi lackat i matt svart. På skåpet står gamla krus och handblåsta sylt- och speceriglas. 


Äntligen! 

Efter många timmar slit med spackling, slipning och målning står vårt renoverade gamla skåp på plats i köket, fyllt med glas, porslin och kokboksfavoriter. Ett tufft med väldigt roligt sommarjobb är i hamn...


Skåpets fina proportioner och snickerier framträder på nytt sätt i den gråmålade ytan. I de två mindre nischskåpen kan vi gömma undan papper, pennor och småprylar.

Den vackra öppningen med sitt lilla valv är som gjord för blommor. Här har vi placerat rosor av sorten New Dawn i en tennvas.


Vi fyller skåpet med en samling handblåst klarglas och keramik och kannor i benvitt.



Skåpets fina gamla konstruktion för hyllplanen har en list som fäster träkonsollerna som hyllplanen vilar på. Enkelt, smart och vackert.


Skåpets dörr bar spår av brutalt inbrott, låset var borta och träet skadat. Även låsen på de små nischdörrarna var borta, men vi hittade nya i en välsorterad järnhandel.




De tidigare beslagen i mässing passade inte mot skåpets nya grå kostym. Efter lite letande hittade vi enkla handsmidda handtag på en loppis.

För att hålla skåpets glasdörr på plats gjorde vi ett litet fäste med två handsmidda skruvar och en liten krok (se nedan). Funkar perfekt!



Om renoveringen:

Såhär såg vårt skåp ut när vi startade renoveringen:


Skåpet var trärent, trasigt och saknade konsoller.

Nya hyllplan i obehandlat trä köpte vi på Ikea. Hos Bauhaus hittade vi trälister i rätt dimension och sågade till efter den vi hade kvar i original.

Hål och skador fylldes igen med finspackel och slipades. Men för en rustik look lät vi sprickor, kvistmärken och ojämnheter i skåpets trärena yta vara kvar.

Vi ville absolut inte fejka något slitage á la Shabby Chic! Vårt skåp skulle få en fin heltäckande färg. Men trots att vi valde vanlig oljebaserad lackfärg, var det irriterande stuligt att hitta rätt färgnyans...

Bloggen har en given färgfavorit vi tidigare använt med gott resultat: S-1500 N från Nordsjö. Men företagets färgprov stämde inte med färgen vi fick hem i burken! Nyansen var alldeles för ljus.

Den lokale färghandlaren var lika förbryllad som vi. Efter otaliga provmålningar, jämförelser med tidigare målade föremål och otaliga försök lyckades färghandlaren bryta om till rätt nyans.

Vi åkte hem med färgburken märkt S-1500 N, bruten i vit basfärg, halvmatt nr 15.

Två lager hann det bli innan färgen i burken var slut. Vi köpte ny färgburk, bruten enligt det nya receptet och började med slutfinishen.

Färgen kändes på något diffust sätt mer lättmålad. Vi strök snabbt skåpet med det tredje - och sista -  lagret grå färg. Men när skåpet torkat var det dags för nästa överraskning...



Trots att exakt samma färgnyans brutits i den vita halvmatta basfärgen, var det tredje färglagret synbart blankare. Vad hade nu skett...?!!





Förklaringen ser ni på burken till höger. Den enda skillnaden mellan färgburkarna är nämligen ett litet runt grönt märke med texten Ny Kvalité...


Färgfabrikanten Nordsjö har alltså experimenterat fram en mer lättmålad produkt. En basfärg som helt uppenbart inte ger samma halvmatta yta som tidigare. Beteckningen 15 för halvmatt glans står dock kvar på burkarna.

Detta kände inte vår lokala färghandlare till. Lika lite som hon visste att Nordsjös färgprov inte stämde med receptet i butikens datoriserade brytningsapparat.

Ett hett tips är givetvis att alltid provmåla - även när du handlar efter en av färgfabrikanten själv fastställd färgkarta. Glöm inte heller att syna burken mycket noga så du inte missar någon markering om förbättrad kvalité..!

Skåpet på paradplats! Gammal stol, Myrorna. Inramat blomsterfoto, signerat fotografen Denise Grünstein. Semiantik kelim, Bargi mattor. Pallen från Ikea har vi lackat i matt svart. På skåpet står gamla krus och handblåsta sylt- och speceriglas. 


lördag 21 augusti 2010

Emeco på nätet hos Länna Möbler

Ständigt aktuella modell 1006 Navy Chair från Emeco, här tillverkad av återanvända PET-flaskor från Coca-Cola  och infrusen i ett isblock på årets Milanomässa. Ett event för att marknadsföra de båda företagens nya samarbete.

Amerikanska möbeltillverkaren Emeco grundades 1944. Det var då som en man vid namn Bud Dinges formgav produkten 1006, en extremt tålig stol avsedd för den amerikanska marinens torpedfartyg. And the rest is history...

Emecos 1006/Navy Chair är idag en av världens mest kända stolmodeller och möter oss i såväl offentlig miljö som i alltfler hem. Fortfarande tillverkas stolen för hand i fabriken i Pennsylvania och materialet är till 80 procent återvunnen aluminium.

Nu finns Emeco som nytt varumärke i Länna Möblers nätbutik. Välkommet tycker bloggen, som gillar företagets lätta, tåliga och coola aluminiummöbler.

                                                         http://www.lannamobler.se
Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco  Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco Emeco 



fredag 20 augusti 2010

Höstfärger i kruka


Daggen glittrar i det höstvåta gräset och augustis disiga morgnar bär med sig en föraning om hösten. I trädgården har växtkraften mattats, men dahliorna kommer starkt med nya blommor dag efter dag...

Här har vi plockat en sensommarbukett med blodröda och vita dahlior tillsammans med aklejablad, vackert färgade ton-i-ton. Kruka med glaserad insida från Mölle Krukmakeri.


Efter en vecka med idel möbelnyheter kopplar vi av med inredningspyssel inne och ute.

Bloggen låter tiden ha sin gång i trädgården. Vi ansar lite då och då, plockar bort torra kvistar och vissna blad - men försommarens vallmo, akleja, blåklocka, löjtnanshjärta och stjärnflocka får stå kvar.

Ofta skjuter de nya gröna blad som synkar snyggt när hösten färgar de gamla i rött.


Vi tog in vår höstbukett till middagsbordet och dekorerade med slingor från vildvinet, fint mot den matt gråmålade bordsskivan. 

I helgen blir det mer trädgårdspyssel och - jobb med våra skåp! 

Kanske, kanske blir vi klara....



torsdag 19 augusti 2010

Nygammalt tema hos Ikea 2011


Det är insidan som räknas, är budskapet i Ikeakatalogen för 2011 och möbeljätten väcker därmed liv i ett populärt nygammalt tema, nämligen förvaring. Omslaget pryds av skåpet Hemnes i moderiktig grålasyr och försett med vitrin. 

Vitrinskåpet gör därmed come-back för enligt Ikea har vi nu rensat i röran, plockat bort och lagt till och är beredda att, liksom på Facebook, placera vårt personliga liv till allmän beskådan bakom glas...

Vid morgonens pressvisning fanns också tre stajlade vitrinskåp, av vilka just skåpet Hemnes fyllt med Ikeainredarens personliga tillhörigheter kändes rätt och riktigt. 

Bland katalogens hundratals nyheter finns....


                                           ... soffan Kivik för det vita, strikta hemmet...




                          Ektorp schäslong i brungrått för stora ytor och flexibla inredningar....


        Röd- och vitrandiga Sultan Saltvik. Tja, varför inte när de blå rutorna är paxade..?

 Textilserien Birgit med pläd, gardiner, påslakan och kuddar i allmogestil, design Malin Åkerblom.

Förvaring är tema också i Ikeas idéutställning i entrén till varuhuset i Kungens Kurva. Här är det förvaring uppåt väggarna, bra lösningar att ta efter för små och stora ytor. Men bloggen saknar ett perspektiv på överkonsumtionens effekter.

Visst är bra förvaring ett stort plus i dagens heminredning. Men köerna till våra återvinningsanläggningar ringlar långa och hundratusentals prylar i proppfulla containrar har en gång köpts på just Ikea. Bloggen hade gärna välkomnat något inslag om hållbarhet och beständighet i sortimentet.

I övrigt bygger möbelgiganten vidare på internetservice. På communityn www.ikea.se/livethemma finns inspiration, reportage, tips och trendspaning.

Ikeakatalogen 2011 finns även att ladda ner som app till iPhone via hemsidan.

                                                                http://www.ikea.se
Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 2011 Ikea 2011 2011 Ikea 2011  2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011 Ikea 2011

onsdag 18 augusti 2010

Flexibilitet i EM:s inredningskoncept

Fåtölj och fotpall ur kollektionen Down, formgiven i Ateljén av Per Holknekt.
Pris fåtölj 12 950 kronor samt fotpall 5 950 kronor.

Lite mera du! är rubriken på möbelkedjan EM:s katalog med höstens möbelnyheter. Katalogen inleds med ett inredningsreportage hos en svensk familj där EM:s nyheter fotograferats i befintlig miljö tillsammans med familjens egna möbler. Ett trevligt grepp tycker bloggen. 
Satsningen på designersamarbetet i Ateljén finns givetvis med. Både fjolårets fåtölj Sydney av Oscar Magnuson visas tillsammans med årets kollektion Down av Per Holknekt. 
Bloggare har dissat fåtöljen, men vi tycker nog att den med sin fotpall, täcke/pläd och kuddar är rätt inbjudande... 
Eftersom vi provsuttit kan vi rapportera att den är grymt skön. 

Modulsoffan Domino designar EM-kunden helt efter eget önskemål. Pris som på bilden 29 950 kronor.

Flexibilitet är ledord för möbelkedjan EM och sortimentet omfattar såväl byggbara soffor som bord och förvaring. 


EM visar i katalogen förslag på fyra olika stilar för vardagsrummet. Exempelvis presenteras en vit bas som med färgglada accessoarer kompletteras efter mode och humör, ett rum där accessoarer och inredning skapar en ateljékänsla, ett vardagsrum med mer klassisk känsla och ett fjärde förslag där naturmaterial tar plats. 


Inredningsdetaljerna spelar en stor roll för stilvalet, här är några nyheter på accessoarsidan...

Lapptäcksmodet blir hos EM synligt i mattan Kairo i handvävd ull. Pris från 2 195 kronor.




                                             
                      
        Taklampa Ribbon finns i natur, vitt och svart och kostar 1 295 kronor. 




Svart är stort i dagens inredningsmodet. Bland de svarta nyheterna hos EM finns byggbara soffbordet Optimal i svartbetsad massiv ek/ekfanér. (Finns även i vitt och oljad ek). Pris 3 495 kronor. 

                            
         Taklampa Newport finns i vitt och krom och kostar 899 kronor. 


Nyheter på förvaringsfronten presenteras bland annat i serien Olivia med vitrinskåp respektive sidobord/buffé  i massiv björk. Pris för vitrinskåp 9 995 kronor och samma pris för sidobordet (nedan).






                                                http://www.em.com


PS! I morgon kikar bloggen på nya Ikea-katalogen. Möbeljätten firar 60-årsjubileum med sin trycksak och gissningsvis är en del prissänkta presenter att vänta från det Älmhultbaserade möbelföretaget. 


Missa oss inte!